Az örök élet fái az emlékezésért

Publikálás dátuma
2014.04.16. 16:40
Forrás: Facebook
Az örök életet jelképező fákat, két gingko-bilobát ültettek el szerdán a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont udvarán.

„Ki kell mondanunk, alapvető feladatunk, hogy megőrizze az áldozatok emlékét és mindazoknak az eseményeknek az emlékét, amik akkor lejátszódtak” – jelentette ki dr. Botos János igazgató-helyettes, aki megnyitójában  két világhírű túlélőt idézett. „Nem tudtam, hogy  valóság-e vagy álom. Aztán rájöttem, hogy ez nem olyan, mint amikor a bútorokat jöttek lefoglalni” – hangzottak fel Bruck Edith szavai. „Soha nem felejtem el azt a napot, ami egyetlen hosszú, hétpecsétes éjszakává változtatta az életemet” – írta Elie Wiesel.

Botos János emlékeztetett arra is, hogy 1944. május 14-én indult el a magyarországi deportálások  első két szerelvénye, Munkácsról, illetve Nyíregyházáról Auschwitz-Birkenauba. „Meg kell fogadnunk, hogy soha többé nem engedjük meg, hogy ez még egyszer előforduljon sehol a világon” – hangsúlyozta az igazgató-helyettes.

A két életfát a Bornemissza, a Sztehlo és a Wallenberg gimnázium diákjai ültették el. Ezt követően nyitotta meg dr. Feledy Balázs művészettörténész Kádár György holokauszt-túlélő kiállítását. Kádár György, aki József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz! című kötetének borítóját készítette, munkaszolgálatos volt, majd német fogságba esett. Több tábort is megjárt, végül 1945. májusában Buchenwaldból szabadult. Egy évvel később kezdte készíteni rajzait a lágerélet borzalmairól, amelyeken az uralkodó árnyalat a fekete. A tárlat címe sem is erre utal: Ahol a fény is sötét volt. Kádár György művei július 29-ig tekinthetők meg a Holokauszt Emlékközpontban.

A megemlékezés gyertyagyújtással, kövek elhelyezésével ért véget. Jelenleg a magyar holokauszt 172.312  áldozata ismert név szerint, és mint Botos János elmondta, minden évben újabb és újabb nevek kerülnek fel az emlékezet falára, és a kutatást folytatják, még akkor is, ha valószínűleg soha nem tudják valamennyi áldozatot azonosítani.

 

 

Szerző

Súlyos beteg az AC/DC gitárosa

Publikálás dátuma
2014.04.16. 16:34
A 2000-ben készült felvételen az együttes két tagja Angus Young, (balra) és fivére Malcolm Young. (Fotó: Newmakers/GettyImages)
Egy közeli barátja szerint az AC/DC szélütésen átesett gitárosa, Malcolm Young olyan beteg, hogy többé nem tud koncertezni, és ez akár azt is jelentheti, hogy az együttes feloszlik.

Mark Gable, a Choirboys frontembere elmondta: Ausztrália legsikeresebb rockbandájának alapítója fizikailag nem képes folytatni a koncertezést, és valószínűleg több felvételt sem készít már - számolt be róla szerdán a brit sajtó. Gable az ausztrál ABC rádióban beszélt Malcolm Young betegségéről. "Úgy tudom, és ezt részben Young fia, Ross is megerősítette: Malcolm nem képes többé fellépni. Nemcsak azért, mert nincs jól, hanem azért, mert az állapota súlyos" - jelentette ki, és azt is hozzáfűzte, hogy "valószínűleg lemezfelvételt sem képes már készíteni".

Gable ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Young betegsége miatt nem feltétlenül hagy fel az együttes a negyvenedik születésnapi turnéjának előkészületeivel, és a 2008-as Black Ice című lemeze utáni első új album elkészítésével.  A világszerte több mint 200 millió lemezt eladó AC/DC legidősebb tagja Brian Johnson 66 éves, Cliff William basszusgitáros 64 esztendős, a gitáros Angus Young és a dobos Phil Rudd 59, Malcolm Young, Angus bátyja pedig 61 éves.

Angus Young 2011-ben cáfolta a banda visszavonulásáról felröppent híreket, és közölte, hogy új lemezen dolgoznak. Idén februárban aztán Brian Johnson arról beszélt, hogy az együttes egyik tagjának betegsége miatt el kellett halasztani a felvételeket, de májusban Vancouverben szeretnék elkezdeni a stúdiómunkát. 

Johnson hangsúlyozta, hogy mivel fennállásuk 40. évfordulóját ünneplik, koncertezni is fognak, hogy megköszönjék rajongóik töretlen lelkesedését. Az ausztrál média ugyanakkor most felemlegetett egy állítólagos megállapodást, amelyet a banda tagjai kötöttek egymással, és amely arról szól, hogy egy tag kiesése esetén az együttes visszavonul. 

Szerző

Tíz éves a Körúti Színház

Publikálás dátuma
2014.04.16. 16:28
Fotók: Lipták Péter
Tíz évvel ezelőtt, 2004-ben alapította meg Galambos Zoltán, színész, rendező, a Madách Színház volt tagja azt a társulatot, amely az évek alatt Putnoktól Pécsváradig Zalaszentgróttól Mátészalkáig szinte minden színházjátszó helyen megfordult. Az igazgató annak idején a tájelőadásokban látta azt a csodát, amelyre az egész életét feltette.  A képre kattintva galéria nyílik!

Ars poétikájának azt vallja: Mindig imádtam a Madáchos tájelőadásokat. Megérkezni valahová és este hétre egy üres színpadon csodát tenni, a kies nézőtérre boldog arcokat varázsolni! Eldőlt bennem: én ezt akarom csinálni! Lehet, hogy tényleg magammal tudok ragadni embereket, mert mindenki jött első szóra és az első kérdés mindig az volt mit és csak a sokadik, hogy mennyiért. Voltak, akiket elvesztettem az évek folyamán, ezt nagyon sajnálom! De akik maradtak, vagy újonnan jöttek, remélem mind a barátaim. Jó velük dolgozni, jó velük élni.

Az elmúlt tíz évben több mint 900 előadáson tapsolhatott a mintegy 350 000 néző. A társulatban olyan színészkirályok is szerepet vállaltak, mint Koncz Gábor, Tahi- Tóth László, Koltai Róbert, Kautzky Armand, Esztergályos Cecília, Frajt Edit, Pécsi Ildikó, Vándor Éva. Ma 20 db színművel járja a vidéket a színház, köztük a legnagyobb sikerrel, telt házak előtt játsszák a Mezítláb a parkban és az Én és a kisöcsém című darabokat, főbb szerepekben Koncz Gáborral, Kautzky Armanddal, Frajt Edittel, és Pikali Gerdával, valamint Koltay Róberttel, Gyebnár Csekkával, és Fila Balázzsal.

A színház a Mátyásföldi Erzsébet ligeti színházban április 25-én a Katyi c, darab bemutatójával ünnepli születésnapját. A hasonló című film főszerepét- amelyet annak idején Tolnai Klári játszott, most a színház saját felfedezettje, és fiatal, feltörekvő tehetség  Placskó Emese, Mály Gerő emlékezetes alakítását pedig a színház oszlopos tagja a kiváló Tahi Tóth László alakítja.  

Szerző