Csecsemőhalál - Két orvos lehet felelős

Két orvost vádolt meg a Egri Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel egy 6 hónapos csecsemő halálával kapcsolatban - értesült a HavariaPress. 

2013. január 5-én a késő esti órákban az alig több mint 6 hónapos leánygyermek belázasodott tarnabodi otthonában. 41 fokos lázát a rá felügyelő nagymamája lázkúppal és borogatással próbálta csillapítani. Mivel ez nem járt eredménnyel, kevéssel éjfél után felhívatta a hevesi orvosi ügyeletet, ahol többször is beszélt az I. rendű vádlottal, aki további házilagos lázcsillapítást javasolt.

A csecsemő állapota azonban nem javult, ezért az időközben hazaérkező szülei hajnali 3 óra körül az egri kórházba szállították. A gyermekosztályra azonban nem jutottak be, egy nővér ugyanis orvosi beutaló hiányában elküldte őket. 

A szülők a gyermeket a Szálloda úti ügyeleti rendelőbe vitték, ahol a II. rendű vádlottat - az éjszakai ügyeletes orvost - tájékoztatták az előzményekről. Az ügyeletes orvos megvizsgálta a gyermeket, majd lázcsillapító injekciót adott neki, a kórházba azonban ő sem utalta be.

Otthon a kislány állapota reggelre tovább romlott, ezért a szülők ismét az ügyelethez fordultak segítségért. Végül - annak ellenére, hogy a nappali ügyeletes orvos már kórházba utalta - a gyermek dél körül, a Miskolci Gyermekellátó Központba történő szállítása során - meningococcus B baktérium okozta vérmérgeződés talaján kialakult sokk következtében - meghalt.

Az ügyészség álláspontja szerint azzal, hogy a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait megszegték, a vádlottak hozzájárultak ahhoz, hogy a helyes diagnózis későn került megállapításra, így a beteg életben maradási esélyei csökkentek.

Szerző

A harmadtiszt vezette a hajót

Publikálás dátuma
2014.04.18. 10:32
Fotó: Gettyimages
Eddig 26 ember halálát erősítették meg a hatóságok, de félő, hogy már senkit nem fognak tudni élve kimenteni a szerdán elsüllyedt dél-koreai kompról, noha még 270 embert keresnek.

Az utasok többsége középiskolás diák volt. Búvárok megpróbáltak bejutni a hajó belsejébe, még nem tudni, sikerrel jártak-e.

 Mindenesetre levegőt fújnak be a hajótestbe, ez a későbbi kiemelésben is segíthet. Megérkezett a baleset helyszínére a három darus hajó, amely megpróbálkozik az elsüllyedt Sewol kiemelésével. A dél-koreai parti őrség több mint ötszáz tagja, és a haditengerészet búvárjai vesznek részt a mentésben. 173 hajó és 31 repülő segíti a kutatást.

 A Sewol, mint a pénteki szöuli sajtóértekezleten megerősítették, helyettes kapitánnyal indult útnak, ráadásul nem is a kapitány állt a kormánynál, amikor a baleset történt, hanem a harmadtiszt. A kapitány csak az ütközés hallatán sietett vissza a parancsnoki hídra, de úgy tudni, végül elsők között hagyta el a hajót. Még nem tudni pontosan, mi vezetett a tragédiához, a feltételezések szerint vagy zátonyra futott a hajó, vagy hirtelen fordulatot vett és a rakomány dőlt egy oldalra, s ezért kezdett süllyedni. Két és fél óra alatt az egész hajó víz alá került.

 

Szerző

Szomszédai felnyomták - drogtermesztőt fogtak Pest megyében

Mintegy 600 tő indiai kenderből álló drogültetvényt számoltak fel a Pest megyei rendőrök Hévízgyörkön. A váci nyomozók lakossági bejelentés alapján kutatták át a családi házat. 

A szerdán megtartott akció során a lefoglalt növények kábítószer-tartalmát szakértő vizsgálta meg, majd kétséget kizáróan megállapította, hogy azok kábítószernek minősülnek. A lakásban élő, a drogot termesztő 53 éves férfit kábítószer-árusítással is gyanúsítják: a nyomozók szerint heti rendszerességgel adta el a drogot. A férfit őrizetbe vezték, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Szerző