Honnan tudja a Gulyás?

Örömmel olvastam, hogy Horn Gyula termet szeretne az Országházban az MSZP. Ez az egész akkor merült fel, amikor az Európai Parlament brüsszeli épületében, a Fidesz és pribékjei ellenére, termet neveztek el Horn Gyula volt magyar miniszterelnökről. A 32 éves Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Országház MSZP-és kezdeményezésére azt mondta,hogy "a néhai miniszterelnök 1990 előtti szerepválása és ehhez való viszonya nem teszi indokolttá, hogy termet nevezzenek el róla a Parlamentben".

Nem tudom, hogy honnan veszi ezt Gulyás Gergely, lehet,hogy az óvodában mondták ezt neki 1989-ben. Igen, mert akkor ő még óvodába járt, mi meg büszke magyarok ott voltunk 1989. június 27-én a magyar-osztrák határon, ahol az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárt, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelőberendezések lebontását.

Horn Gyulának ebben, a szabadsághoz nyíló kapu nyitásához, volt az egyik legnagyobb szerepe, és neki is köszönhetjük, hogy 25 éve nem kell körülnézni a kocsiban, hogy ki figyel minket, és szabadon utazunk egész Európában. Gulyás Gergely ezt nem érzi, és nem tudhatja, mert érti, hogy 25 évvel ezelőtt nem a Fidesz, nem Orbán vagy Kövér vagy Semjén tették meg ezt a hatalmas lépést, hanem országunk nevében Horn Gyula, aki már akkor igazi ÁLLAMFÉRFI volt. És az egész világ azóta is fantasztikus véleménnyel van a néhai magyar miniszterelnökről. Köszönjük, Horn Gyula!

Szerző

Bizottság elé vinné az MNB költéseit az LMP

Az országgyűlés költségvetési bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi Vágó Gábor, LMP-s képviselő, a jegybank gazdálkodásának vizsgálatára. 

Az ellenzéki politikus pénteki sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a sajtóhírek szerint több mint százmilliárd forintot költ el, többek között ingatlanokra. Vágó Gábor leszögezte: jogértelmezésük szerint a Magyar Nemzeti Bank csak azt teheti meg, amire a törvény felhatalmazást ad számára, nem pedig azt, amit a törvény nem tilt. Az Index értesülése szerint a jegybanki vezetők azzal indokolták a különös tranzakciókat, hogy mindent megtehet a jegybank, amit jónak lát, és a törvény nem tiltja. Vágó Gábor utalt arra is, hogy a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai azért nem fogadták el az MNB 2011-es és 2012-es gazdálkodásáról szóló jelentéseket, mert a jegybank negyvenmillióért új logót terveztetett. A jegybank cáfolta az Index információinak egy részét és közölte, hogy az MNB független, önállóan gazdálkodó intézmény, amelynek tevékenységi kereteit a jegybankról szóló törvény határozza meg, így a bank – alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül - társadalmi felelősségvállalási, illetve értékmegőrző programot valósíthat meg, s ez az adófizetőknek és a költségvetésnek nem okoz kiadást.
Ez persze ebben a formában biztosan nem igaz, hiszen a jegybank teljes költségvetése az adófizetők pénzéből van, így bármire is költ, azt abból teszi. Ezzel a lépéssel a jegybank tulajdonképpen költségvetési tételeket csoportosít át saját büdzséjébe, ezzel csökkentve a államháztartás hiányát.

Szerző
Témák
MNB LMP költekezés

Akadozhat az ukrajnai gáztranzit

Ukrajnának nincs elegendő pénzügyi tartaléka arra, hogy az Európába irányuló zavartalan tranzithoz tározóiba szivattyúzza a Kijevnek ezer köbméterenként 500 dollárba kerülő orosz földgázt. 

Ezt Andrij Koboljev, a Naftogaz Ukrajini ukrán állami gázvállalat vezetője közölte csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.
Kifejtette, a vállalatnak fel kell töltenie a gáztározókat ahhoz, hogy a csúcsidőszakban is biztosítani tudja az Európába irányuló gázszállításokat. "Egyszerű és gyors megoldást kell találni arra, hogyan juthat Ukrajna piaci áron földgázhoz" - szögezte le Koboljev. Szavai szerint Ukrajna nem valamiféle kedvezményt kér. "Európában a gáz ára ezer köbméterenként 350 dollár, vagy még annál is alacsonyabb" - jegyezte meg.

A vállalat vezetője rámutatott arra, hogy az európai csúcsfogyasztási időszakban a Naftogaz a gáztározóiból csaknem kétszer annyi gázt szivattyúz át a gázvezetékeibe, mint amennyit saját használatára elfogyaszt. Kijelentette, hogy jelenleg az ukrán tározókban hét milliárd köbméter földgáz van, amelyből valójában mindössze kétmilliárd szivattyúzható ki.
Kijev két hete hozta nyilvánosságra, hogy szeretné ismét beindítani a gázszállításokat európai szomszédjaitól, miután Oroszország jelentősen megemelte az általa Ukrajnába exportált gáz árát.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök számításai szerint Európából ezer köbméterenként 100-150 dollárral olcsóbban juthat Ukrajna földgázhoz Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül, mint amilyen áron Oroszország most kínálja neki.

Ezek a szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól az első negyedévben Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért kapja a földgázt Oroszországtól.

Szerző