Előfizetés

A leghalálosabb lavina zúdult le a Mount Everesten

Klein Dávid hegymászó szerint a Mount Everest mindkét oldalán folyó expedíciókra rányomja bélyegét a hegy nepáli részén pénteken lezúdult lavina, amely több ember halálát okozta.

A hegymászó azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy pénteken visszatért a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyének tibeti alaptáborába. Elmondta: reggel óta több serpáról is kiderült, hogy közeli vagy távolabbi rokona érintett a tragédiában. A tábor élete felbolydult, mert a tragédia miatt néhányan hazaindultak családjukhoz.

Megjegyezte, hogy a Mount Everest déli, nepáli oldalán gyakoribbak a lavinák, ám tudomása szerint még soha nem történt egyszerre ennyi emberéletet követelő hóomlás a hegyen. Legalább tizenegy nepáli hegyi vezető halt meg a tragédiában, amely nepáli tisztségviselők szerint is a legtöbb halálos áldozatot követelő lavinaomlás volt a hegy történetében.

A hógörgeteg helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le mintegy 5800 méteres magasságban a Mount Everest nepáli oldalán, azon a területen, amelyet pattogatottkukorica-földnek" (popcorn field) becéznek, a Kumbu gleccserhez vezető részen.

A mostani baleset rávilágít azokra a veszélyekre, amelyek a külföldi alpinistákat a csúcs elérésében segítő serpákra (nepáli teherhordókra, hegyi vezetőkre) leselkednek. Több mint háromszáz ember meghalt a Mount Everesten azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta azt.

Klein Dávid a SPAR Everest Expedícióról szólva elmondta, hogy alaptábor-vezetője, Török Edina már sokkal jobban van, a péntek éjszakát még Tingriben tölti, majd szombat reggel visszatér az alaptáborba. Török Edinát csütörtökön kellett visszavinni 5200 méterről a 4200 méteren fekvő településre, mert a magashegyi betegség tünetei jelentkeztek rajta. Klein Dávid szerint társának sem oxigénre, sem speciális gyógykezelésre nem volt szüksége.

Puskás Suzuki Kupa - A házigazda nyert az indulásnál

A házigazda Puskás Akadémia 2-1-re nyert a görög Panathinaikosz ellen a Puskás Suzuki Kupa utánpótlás-labdarúgótorna pénteki nyitómérkőzésén.

A 17 éven aluliak számára hetedik alkalommal kiírt viadalon a felcsúti csapat mindkét gólját a válogatott Sallai Roland szerezte.

Eredmény:
A csoport:
Puskás Akadémia-Panathinaikosz (görög) 2-1 (2-1)

később:
B csoport:
Real Madrid (spanyol)-Budapest Honvéd 14.15

A további program:
szombat:
B csoport: Real Madrid- Melbourne Football Institute (ausztrál) 12.00
A csoport: Puskás Akadémia-Dinamo Zagreb (horvát) 14.15
vasárnap:
A csoport: Panathinaikosz-Dinamo Zagreb 14.00
B csoport: Budapest Honvéd-Melbourne Football Institute 16.15
hétfő:
az 5. helyért: 11.00
a 3. helyért: 13.15
döntő: Pancho Aréna 19.00

Nicole Garcia elnököl Cannes-ban az Arany Kameránál

Publikálás dátuma
2014.04.18. 14:57
Fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty images
Nicole Garcia francia színésznő, rendező, forgatókönyvíró lesz a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díj zsűrijének elnöke a 67. cannes-i filmfesztiválon - jelentették be pénteken a szervezők.

"Megtiszteltetés, öröm és küldetés az Arany Kamera elnöksége. Tisztelettel fogok hozzáállni, örömet fog nekem szerezni, és megpróbálok majd a küldetés mértékének helytállni" - mondta a fesztivál közleménye szerint a francia színésznő-rendezőnő. 

Az 1978-ban alapított Arany Kamera-díjat a fesztivál hivatalos programjába (verseny, versenyen kívüli bemutatók, Un Certain regard - Egy bizonyos nézőpont) és párhuzamos szekcióiba (Rendezők kéthete, Kritikusok hete) beválogatott legjobb elsőfilm kapja, általában 15-20 alkotás versenyez érte. A fiatal alkotók ösztönzésére alapított díj elnyerése a cannes-i elismeréseket övező médiafigyelemnek köszönhetően nagy mértékben felgyorsíthatja egy rendező karrierjét, és annak a nemzetközi nyitányát is jelentheti.

A díjazottak között volt korábban Jim Jarmusch, Mira Nair, Jaco Van Dormael, Naomi Kawase, Bahman Ghobadi és Steve McQueen. Tavaly Anthony Chen szingapúri rendező Ilo Ilo című filmje kapta az elismerést az Agnes Varda vezette zsűritől. Az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű válogatásban mutatták be.  A 67. cannes-i filmfesztivál május 14-én Olivier Dahan olasz filmrendező Grace - Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával, Nicole Kidmannel a címszerepben nyílik meg. A fesztivál május 25-ig tart, de az aznapi európai választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztója kivételesen előző este lesz, akkor adják át az Arany Kamerát is.

A 68 éves Nicole Garcia visszatérő vendég Cannes-ban: rendezőként és színésznőként hét filmmel kapott meghívást a fesztiválra. Karrierjét színházi színészként kezdte. A mozinézők számára 1975-ben Bertrand Tavernier Kezdődjék hát az ünnep! című filmjében tűnt fel először, azt követően olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Henri Verneuil, Laurent Heynemann, Philippe de Broca, Alain Resnais, Bertrand Blier, Claude Lelouch, Claude Sautet és Claude Miller. Rendezőként első filmjét 1990-ben forgatta, az Un week-end sur deux (Minden második hétvége), a következő, 1994-ben forgatott Apám életére című alkotáshoz hasonlóan nagyon jó kritikákat kapott.