U17 - A Real Madrid legyőzte a Honvédot

A címvédő Real Madrid kétgólos sikert aratott a háromszoros győztes Budapest Honvéd felett a 17 éven aluliak számára hetedik alkalommal kiírt Puskás Suzuki Kupa utánpótlás-labdarúgótorna pénteki nyitófordulójában.

    Eredmény:

    B csoport: 
Real Madrid (spanyol)-Budapest Honvéd 2-0

    Korábban:
    A csoport: 
Puskás Akadémia-Panathinaikosz (görög) 2-1
    
    A további program:
    szombat:
B csoport: Real Madrid-Melbourne Football Institute (ausztrál) 12.00 
A csoport: Puskás Akadémia-Dinamo Zagreb (horvát) 14.15   

     vasárnap:
A csoport: Panathinaikosz-Dinamo Zagreb 14.00
B csoport: Budapest Honvéd-Melbourne Football Institute 16.15

    hétfő:
az 5. helyért: 11.00
a 3. helyért: 13.15
döntő: Pancho Aréna 19.00

Szerző

A leghalálosabb lavina zúdult le a Mount Everesten

Klein Dávid hegymászó szerint a Mount Everest mindkét oldalán folyó expedíciókra rányomja bélyegét a hegy nepáli részén pénteken lezúdult lavina, amely több ember halálát okozta.

A hegymászó azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy pénteken visszatért a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyének tibeti alaptáborába. Elmondta: reggel óta több serpáról is kiderült, hogy közeli vagy távolabbi rokona érintett a tragédiában. A tábor élete felbolydult, mert a tragédia miatt néhányan hazaindultak családjukhoz.

Megjegyezte, hogy a Mount Everest déli, nepáli oldalán gyakoribbak a lavinák, ám tudomása szerint még soha nem történt egyszerre ennyi emberéletet követelő hóomlás a hegyen. Legalább tizenegy nepáli hegyi vezető halt meg a tragédiában, amely nepáli tisztségviselők szerint is a legtöbb halálos áldozatot követelő lavinaomlás volt a hegy történetében.

A hógörgeteg helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le mintegy 5800 méteres magasságban a Mount Everest nepáli oldalán, azon a területen, amelyet pattogatottkukorica-földnek" (popcorn field) becéznek, a Kumbu gleccserhez vezető részen.

A mostani baleset rávilágít azokra a veszélyekre, amelyek a külföldi alpinistákat a csúcs elérésében segítő serpákra (nepáli teherhordókra, hegyi vezetőkre) leselkednek. Több mint háromszáz ember meghalt a Mount Everesten azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta azt.

Klein Dávid a SPAR Everest Expedícióról szólva elmondta, hogy alaptábor-vezetője, Török Edina már sokkal jobban van, a péntek éjszakát még Tingriben tölti, majd szombat reggel visszatér az alaptáborba. Török Edinát csütörtökön kellett visszavinni 5200 méterről a 4200 méteren fekvő településre, mert a magashegyi betegség tünetei jelentkeztek rajta. Klein Dávid szerint társának sem oxigénre, sem speciális gyógykezelésre nem volt szüksége.

Szerző

Puskás Suzuki Kupa - A házigazda nyert az indulásnál

A házigazda Puskás Akadémia 2-1-re nyert a görög Panathinaikosz ellen a Puskás Suzuki Kupa utánpótlás-labdarúgótorna pénteki nyitómérkőzésén.

A 17 éven aluliak számára hetedik alkalommal kiírt viadalon a felcsúti csapat mindkét gólját a válogatott Sallai Roland szerezte.

Eredmény:
A csoport:
Puskás Akadémia-Panathinaikosz (görög) 2-1 (2-1)

később:
B csoport:
Real Madrid (spanyol)-Budapest Honvéd 14.15

A további program:
szombat:
B csoport: Real Madrid- Melbourne Football Institute (ausztrál) 12.00
A csoport: Puskás Akadémia-Dinamo Zagreb (horvát) 14.15
vasárnap:
A csoport: Panathinaikosz-Dinamo Zagreb 14.00
B csoport: Budapest Honvéd-Melbourne Football Institute 16.15
hétfő:
az 5. helyért: 11.00
a 3. helyért: 13.15
döntő: Pancho Aréna 19.00

Szerző