Előfizetés

Ukrajnában Joe Biden amerikai alelnök

Publikálás dátuma
2014.04.22. 07:36
A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták állítólag az ukrán fasizmus ellen harcolnak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT OLSON
Feszültségoldó megállapodást készít elő a Kijevbe tárgyaló Joe Biden amerikai alelnök. Moszkva polgárháborús veszélyről beszél és fenyeget. Egyelőre nem tudni, kik állnak a vasárnapi, szlovjanszki, halálos áldozatokat követelő lövöldözés mögött, mindenki tagad. Az EBESZ a helyszínen tájékozódik.

Többnapos hivatalos látogatásra érkezett Kijevbe hétfőn Joe Biden amerikai alelnök. Biden a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki a válság kirobbanása óta Ukrajnába érkezik. Az alelnök elsődleges célja egy nemzetközi megállapodás, amely képes lesz enyhíteni az országot hónapok óta uraló feszültséget, derül ki a látogatást megelőző hivatalos washingtoni közleményből.

Kegyvesztett lett Timosenko?
Julija Timosenko törölte amerikai útját, mert az amerikai kongresszusi képviselők nem voltak hajlandók találkozni vele, adta hírül amerikai forrásokra hivatkozva az Oroszország hangja rádió internetes kiadása. A politikus utazását április 23-ra tervezték. A rádió szerint több amerikai képviselő értésére adta Timosenkonak, hogy nem támogatják indulását a május 25-én sorra kerülő államfőválasztáson. Múlt héten pártja, a Batykivscsina nevében az ukrán politikus azzal a kéréssel fordult az amerikai kongresszushoz, hogy Washington nyújtson katonai segítséget Ukrajnának.

A magas rangú amerikai politikus személyes jelenléte Kijevben egyben Washington kiállását is jelzi az új ukrán vezetés mellett. Biden ma tárgyalóasztalhoz ül Oleg Turcsinov ideiglenes ukrán elnökkel és Arszenyij Jacenyuk kormányfővel, találkozik parlamenti és civil szervezetek képviselőivel is.

Sajtóinformációk szerint gazdasági és energiaügyi reformhoz szükséges technikai segítségről tárgyal vendéglátóival az amerikai alelnök.

Noha Kijev a kelet-ukrajnai válság kirobbanása óta már többször kért fegyveres segítséget kért Washingtontól, Biden újra meg fogja erősíteni azt az amerikai álláspontot, hogy csakis "halált nem okozó" katonai felszereléseket

szállítanak Ukrajnának. Amerikai álláspont szerint a fegyveres támogatás nem megoldaná, hanem tovább rontaná a helyzetet.

A kelet-ukrajnai helyzet változatlanul robbanásveszélyes. Vasárnap hajnalban mindkét oldalon több ember életét követelő lövöldözés tört ki Szlovjanszkban. A felelősök ismeretlenek.

Az oroszbarát szakadárok szerint a Majdanon feltűnt szélsőséges fegyverekkel is rendelkező ukrán nacionalista csoportosulás, a Jobboldali Szektor robbantotta ki az incidenst, de a szervezet cáfolja, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Az Jobboldali Szektor szerint az orosz titkosszolgálatok provokációjáról van szó, amelynek célja, hogy Ukrajnát káosz uralta, kormányozhatatlan országnak tüntessék fel. Hasonlóképpen nyilatkozott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Az ukrán belügyminisztérium szerint egyetlen egysége sem hajtott végre műveletet a "külföldi szabotőrök és illegális fegyveres csoportok jelenléte miatt Ukrajna legveszélyesebb helyévé vált" szlovjanszki térségben.

Moszkva elítélte a történteket. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte: Oroszország megakadályoz minden kísérletet a polgárháború kirobbantására Ukrajnában.

Lavrov ugyanakkor megvádolta az Egyesült Államokat, azzal, hogy Washington szemet huny "a kijevi hatalom és annak támaszai, a fegyveresek garázdálkodása felett", Kijevet pedig a csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeinek megszegésével, állítva, hogy a "szélsőségesek diktálják a tempót". A helyzet súlyosságára való tekintettel tegnap Szlovjanszkba érkeztek az EBESZ megfigyelői is.

Az ukrajnai válság rendezését célzó ötpontos tervet tett közzé Viktor Janukovics volt ukrán államfő is tegnap. Az orosz hírügynökségekhez eljuttatott közleményében azt követelte, hogy a kijevi hatalom azonnal vonja vissza csapatait Kelet-Ukrajnából, és kezdjen párbeszédet a régió lakossága által megválasztott vezetőkkel.

Janukovics szerint a kelet-ukrajnaiak millióit megsértették azzal, hogy terroristáknak nevezték őket. Állítja -terve megakadályozná a apolgárháborút és Ukrajna szétesését.

Újabb letartóztatások a koreai kompbaleset miatt

Publikálás dátuma
2014.04.22. 07:34
Középiskolás diákok és tanáraik gyújtottak gyertyát és imádkoznak Danwonban az elsüllyedt komp utasainak megmeneküléséért és haz
Újabb négy személyt - három tisztet és egy gépészt - tartóztattak le hétfőn a dél-koreai hatóságok az elsüllyedt komp legénységének tagjai közül, adta hírül a szöuli hírügynökség. A vád ellenük is ugyanaz, mint a hajó kapitánya és a vele együtt őrizetbe vett három tengerész ellen - hanyagságból elkövetett emberölés, az utasok biztonságának veszélyeztetése.

A múlt szerdán oldalára fordult és elsüllyedt Sewol nevű komp kapitányának és társainak polgári és büntetőjogi felelősséget is kell viselniük a történtekért. Miután a hétvégén újabb holttesteket találtak, így a kompbalesetnek eddig hivatalosan 87 halottja és 215 eltűntje van.

A katasztrófát 174-en élték túl. A hajó kapitányát, Li Dzson Szeokot már pénteken letartóztatták két tiszttel együtt, hétfőn pedig még három tiszt és egy gépszerelő csuklóján kattant a bilincs. Park bejelentése szerint Lire és társaira polgári és büntetőjogi felelősségre vonás is vár.

A kapitány ellen többek között gondatlanság és a tengeri jog megsértése a vád, amiért egy tapasztalatlan harmadtisztre bízta a komp irányítását. A harmadtiszt nem ismerte az útvonal menti vizeket, a baleset pedig akkor következett be, amikor ő állt a kormánynál.

Az északi Incseonból a déli Dzsedzsu szigetére felé tartó komp a 14 órás út vége előtt három órával borult fel. A négyszázhetvenhat utasának a nagy része - 339 személy- egy gimnázium diákja vagy tanára volt.

A 146 méter hosszú, 6825 tonnás Sewol valószínűleg egy túl gyorsan bevett kanyar miatt borult fel és kezdett el süllyedni. Lit és a személyzetet az áldozatok hozzátartozói azzal vádolják, hogy a borulás után nem adott engedélyt a komp elhagyására a már mentőmellényt öltő utasoknak, hanem maradásra utasította őket.

Li - aki a letartóztatásakor "Dél-Korea népétől" kért bocsánatot a balesetért - ezt azzal indokolta, hogy túl veszélyes lett volna a vízbe ugrani az oldalára dőlt kompról, mert az embereket elsodorták volna az áramlatok.

Hevesen bírálta hétfőn az elsüllyedt dél-koreai komp kapitányának és legénysége néhány tagjának viselkedését Pak Gun Hje, az ország elnöke, aki szerint a több száz utas és a hajó sorsára hagyása gyilkossággal ér fel.

A kapitány és a legénység néhány tagjának viselkedését "érthetetlennek és gyilkossághoz hasonlónak" nevezte Pak, és kijelentette, hogy azt nem lehet és nem is szabad eltűrni.

A katasztrófát több mint 170-en élték túl. A tragédia okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és e manőver nyomán borult fel és süllyedt el.

Rakéták az ünnepen

Hét rakétát lőttek ki Dél-Izraelre palesztin szélsőségesek a Gázai övezetből tegnap, a zsidó húsvét, a Pészach utolsó napján. Az izraeli hadsereg légicsapással válaszolt a támadásra, áldozatok nem voltak. A válaszcsapásban az izraeli hadsereg három terrorista centrumot semmisített meg. 

Gázai jelentések szerint a tengerészet is részt vett a megtorlásban, egy gázai bázis elleni támadásban két személyt könnyebben megsebesített, ám ezt a hadsereg nem erősítette meg. A Hamasz további izraeli támadástól tartva, több támaszpontját evakuálta.

A jeruzsálemi zavargások is kiújultak a hétvégén. Az óvárosban vasárnap reggel két rendőr-határőr könnyebben megsebesült a Mecsetek terénél, amikor palesztin fiatalok az al-Aksza mecsetnél köveket és petárdákat dobáltak több száz izraelire és turistára.Tizenhat támadót őrizetbe vettek az izraeli hatóságok.

A területet először lezárták, majd részben megnyitották, de zsidók és turisták továbbra sem látogathatják. Később az oroszlános kapunál is összecsapások voltak az arcukat kendőkkel eltakaró palesztin fiatalok és a rendfenntartók között.

Ugyancsak a hétvégén a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság (PH) feloszlatása is felmerült Ramallahban a palesztin- izraeli béketárgyalások elakadása miatt.

Az AFP hírügynökség híradása szerint a PH a felek között közvetítő amerikai nagykövet Martin Indyknek vetették fel a feloszlatás ötletét, azzal érvelve, hogy " vagy az ENSZ-nek adják át a kulcsokat", hogy a világszervezet viselje a felelősséget a palesztin népért, vagy Izrael veszi át a felelősséget az általa megszállt területekért".

A palesztinok már többször fenyegetőztek a hatóság feloszlatásával, ami komoly gondot és anyagi terhet jelentene Izraelnek.