A Föld napján indult el a tavaszi Bringázz a Munkába! Kampány

Publikálás dátuma
2014.04.22. 13:51
Fotó: MTI - Mohai Balázs
A Föld Napján indult el  immár 13. alkalommal a kerékpározást népszerűsítő, Bringázz a Munkába! (Bam!) kampány, amelyet  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Kerékpárosklubbal közösen szervez. Az idei kampány május 30-ig tart.

A kampányhoz újonnan csatlakozók száma évről évre nő: tavaly tavasszal a 8000 résztvevőből 2800, az őszi 7000 bringásból 2000 vállalkozott először a rendszeres kerekezésre. Folyamatosan sokasodnak az úti célok is, legutóbb már több mint 2000 munkahelyről regisztráltak biciklisták. 2013 őszén a kampány nyitott a középiskolák, egyetemek, főiskolák felé, a kedvező fogadtatást igazolja, hogy 110 oktatási intézmény csatlakozott közel 400 résztvevővel.

A tavaszi Bam! megnyitóján Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, a kormány az elmúlt négy évben közel 500 kilométernyi kerékpárutat adott át, újított meg. A szakminisztérium fokozott figyelmet fordít a megkezdett munka hasonló ütemű folytatására. A tervek szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a hazai hálózat a következő években további több mint 600 kilométernyi kerékpárúttal bővül. Legkorábban 2015-ben kezdődhet meg három kiemelt beruházás – az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítése és a balatoni bringakör korszerűsítése, kiegészítése – kivitelezése.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke felméréseik eredményét ismertetve hozzátette: a kerékpáros munkába, iskolába járást a BAM! hatására kipróbálók a kampány lezárása után is sűrűbben választották ezt a közlekedési módot. A Klub elnöke az idén tavasszal elindított “Együtt Közlekedünk” kampány üzenetére is újból felhívta a figyelmet: Legyen béke az utakon, és vigyázzunk egymásra.

Szerző

Orbán már a gyerekek fejét is akarja

El sem készült tankönyveket kényszerít a diákokra és a pedagógusokra Orbán Viktor. Kormánya már a látszatra sem ad: nem akar versenyt, nem akar szakmaiságot - vélik a szocialisták.

Az MSZP közleménye szerint a miniszterelnök egyet akar: azt a tudást a gyerekek "fejébe önteni, ami számára a legkedvezőbb, ami az európai értékektől egyre távolabb kerülő kormányzását magyarázza, alátámasztja".

"Orbán ráadásul azt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t (Kello) hozza helyzetbe, amelyben fideszes káderek ülnek, és amely hosszú hónapokig nem tudta kiszállítani a tankönyveket az iskoláknak" - olvasható a kommünikében.

"Orbán rossz kötetből tanulja a hatalomtechnikát: Orwell 1984 című regényét nem tankönyvnek, hanem elrettentésnek írta" - zárul a szocialisták közleménye.

Szerző

Orbán díszpáholyában parádézott a megyéspüspök

A Demokratikus Koalíció szerint Kiss-Rigó László megyéspüspök fittyet hányt a papi hivatására, amikor Jézus feltámadásának ünnepe után egy nappal részt vett  "Orbán Viktor miniszterelnök legújabb játszóterének" a felcsúti stadionnak az átadásán.   

Az ellenzéki párt közleménye szerint a megyéspüspökhöz bizonyára "nem jutott el Ferenc pápa enciklikája, amely kifejti a hit és a közjó közötti kapcsolatot."

Mint írják "a Demokratikus Koalíció azon már meg sem lepődik, hogy a díszpáholyban helyet foglalt többek között Polt Péter és Kovács Árpád is, viszont felháborítónak tartja, hogy a megyéspüspök is ott parádézott és nem a hívők között töltötte a kereszténység legnagyobb ünnepét."

"Míg Rómában a Vatikán a szegényeken és hajléktalanokon igyekezett segíteni, addig Kiss-Rigó László a közpénzen épült méregdrága stadionban múlatta az időt. Emlékeztetjük a püspök urat, hogy az országban négymillió szegény él és sokaknak nem jutott étel az ünnepi asztalra" - olvasható a DK közleményében. 

"Javasoljuk a püspöknek, hogy papi hivatását helyezze előtérbe és a politizálás és a foci helyett inkább az elesetteket gyámolítsa" - zárul az ellenzéki párt kommünikéje.

Szerző