Előfizetés

Válaszút: Izrael vagy a Hamasz

Publikálás dátuma
2014.04.23. 14:43
Benjamin Netanjahu: A palesztint elnöknek döntenie kell... Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztin egységről született gázai megállapodásra reagálva felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy válasszon az Izraellel kötött béke és a Hamásszal kötött megállapodás között.

„Mahmúd Abbásznak döntenie kell, hogy a Hamásszal akar kiegyezni, vagy békét akar Izraellel” -  jelentette ki Netanjahu szerdán a palesztin Hamász és Fatah párt kibékülésének hírére. „Csak az egyiket lehet elérni, és nem mindkettőt” - tette hozzá az izraeli kormányfő a közszolgálati rádió szerint.    

„Remélem Abbász az izraeli békét választja” -  mondta Netanjahu az Izraelbe látogató Sebastian Kurz oszrák külügyminiszterrel tartott megbeszélései előtt. „De mostanáig nem ezt tette” - tette hozzá, bírálva a palesztin elnököt.

„Megpróbáljuk újraindítani a tárgyalásokat, de Abbász minden alkalommal újabb feltételeket szab, noha tudja, hogy Izrael nem fogadja el azokat” - utasította el az izraeli miniszterelnök a kilenc hónaposra tervezett, jövő héten véget érő béketárgyalások meghosszabbításához szabott palesztin feltételeket.

Netanjahu bírálatát az váltotta ki, hogy Gázában szerdára virradó éjjel a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) küldöttei és az iszlamista Hamász vezetői elhatározták egy tehnokratákból álló nemzeti egységkormány megalakítását öt héten belül.

A Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász párt 2011-ben Kairóban már aláírt egy egyezményt a két terület politikai megosztottságának felszámolásáról, de az abban foglaltak nagy részét később nem valósították meg.

Még mindig a Közel-Kelet a legnagyobb kockázat

Az ukrajnai válság közepette a világ hajlamos megfeledkezni a Közel-Keletről, pedig az ottani fejlemények jelentik továbbra is a legnagyobb fenyegetést a globális biztonságra - mondta szerdán Tony Blair.

A volt brit miniszterelnök, aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország közös közel-keleti megbízottjaként is tevékenykedik, a Bloomberg pénzügyi információszolgáltató csoport londoni székhelyén elmondott beszédében kijelentette: a Közel-Kelet a "folyamatos felfordulás" állapotában van, és a lehetséges következmények sora "a mérsékelten kedvezőtől a katasztrófáig terjed".

Blair szerint a radikális iszlám jelentette fenyegetés nem csökken, hanem növekszik, és ebben a helyzetben a Nyugatnak minden nézeteltérés ellenére is együttműködésre kell törekednie Oroszországgal.

Atomtemető épül Csernobilban

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy 45 hektár földterületet különít el egy atomtemető építésére a csernobili övezetben - közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Jurij Nedaskovszkij, az Energoatom ukrán állami vállalat elnöke.

Szavai szerint a kiégett nukleáris fűtőelemek központi tárolójának megépítése egy újabb lépés lesz Ukrajna energetikai függetlensége felé. Elmondta, hogy a tervezési munkálatoknak 2017 végéig kell befejeződniük. Az előzetes számítások alapján a 3,7 milliárd hrivnyába, azaz mintegy 75 milliárd forintba kerülő beruházás fő kivitelezőjének az amerikai Holtec vállalatot választották.

Az utóbbi években szakértők megállapították, hogy jelentősen csökkent a radioaktivitás szintje az 1986-ban balesetet szenvedett csernobili atomerőmű környékén. A korábbi kormányzat két évvel ezelőtt tett ígéretet arra, hogy programot készít a sugárszennyezett övezet rehabilitálására, és a terület gazdasági célokra történő kiaknázására.

Tavaly az ukrán média arról számolt be, hogy a negyedszázada műveletlenül hagyott földeken ismét beindul a mezőgazdasági termelés. Közben épül az új, modern, ökológiailag biztonságos szarkofág, amelynek 2015-re kell elkészülnie, és felváltania a felrobbant reaktor fölé a baleset után sebtében épített átmeneti vasbeton burkolatot.  

A világ eddigi legnagyobb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-án történt. A Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőmű négyes blokkjában robbanás következett be, amely teljesen megsemmisítette a reaktorát.