Ukrajna - A hadsereg az úr a Donyeck megyei Kramatorszkban

 Az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll az összes fontos objektum a Donyeck megyei Kramatorszk városában - jelentette be szerdán az ukrán védelmi minisztérium regionális sajtóközpontjának vezetője.

Dmitro Horbunov alezredes szerint a hadsereg tartja ellenőrzése alatt a kramatorszki polgári és katonai repülőteret is. Hozzátette: a "donyecki önvédelmi csoportok" minden próbálkozása a katonák szolgálatának akadályozására "magamutogató, nincs komoly ideológiai töltete".

Elmondta, hogy az ukrán légierőknek a város szélén lévő repülőterénél a szakadárok két ellenőrzőpontot tartanak fenn mintegy 100 méterre a reptér kapujától. "Korábban a nap 24 órájában átvizsgálták az áthaladókat, hogy nincs-e náluk fegyver, most viszont meglehetősen passzívak, kevesebben, és csak nappal vannak ott" - tette hozzá a tisztségviselő.

A kramatorszki polgári repülőtérnél szintén két útzárnál ácsorognak az úgynevezett donyecki köztársaság trikolórja alatt az oroszbarát tüntetők. A légikikötőnél fából és más építkezési anyagokból ácsoltak össze ideiglenes építményeket. Horbunov szerint az ott tüntetők sem mutatnak különösebb aktivitást.

Az alezredes közölte, hogy a repülőtereket az ukrán fegyveres erők különleges egységei tartják ellenőrzésük alatt. "A donyecki önvédelem képviselőinek magamutogató tevékenysége nem zavarja a fontos objektumok működését" - mondta, hozzátéve, hogy az oroszbarát aktivisták útakadályait könnyűszerrel meg lehet kerülni autóval, gyalogosan pedig bármelyiket.

Hétfőn helyszíni beszámolók szerint fegyveres szakadárok ismét elfoglalták a kramatorszki rendőrség épületét, Vitalij Kolupaj városi rendőrkapitányt pedig foglyul ejtették, és ismeretlen helyre vitték. Az épületet először április 12-én, a rendőrökkel vívott tűzharc után foglalták el fegyveres szeparatisták, majd később elhagyták azt.

Szerző

Basescu: Oroszország konfliktust és instabilitást gerjeszt

Bukarest fenntartja kapcsolatait Moszkvával, de nem tekinthet el attól, hogy Oroszország konfliktust és instabilitást gerjeszt a Fekete-tenger térségében - hangsúlyozta Traian Basescu román államfő szerdán az Adevarul portálnak adott, interneten közvetített interjújában.

"Mindig is korrekt kapcsolatra törekedtem az Orosz Föderációval, de ehhez minkét félnek el kell ismernie a valóságot. Nem fog sem az orosz külügyminisztérium, sem Putyin elnök, sem Medvegyev kormányfő meggyőzni engem arról, hogy Oroszország a béke követe, az olajág hordozója ebben a térségben. Nem: Oroszország konfliktusokat gerjeszt és instabilitást" - jelentette ki Basescu.

Kifejtette: Oroszország egy instabilitási gyűrűt hozott létre a Fekete-tenger körül, a Krím félszigeten, a Hegyi-Karabah térségben, Abháziában, Dél-Oszétiában és a Dnyeszter-melléken.
"Ezeket a konfliktusokat Moszkvából lehet csak megoldani, de ugyanúgy robbantani is onnan lehet őket, akár egymás után, akár egyszerre, ahogy Moszkva politikai igényei megkívánják" - vélekedett a román elnök.

Az orosz külügyminisztérium április elején csalódását fejezte ki a román államfő Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos "sorozatos oroszellenes kijelentései" miatt. Moszkvában egyebek között azt nehezményezték, hogy a román elnök országa NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján azt mondta: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen és megsértette az ország területi egységét garantáló, 1994-es budapesti memorandumot.
Erre utalva Basescu rámutatott: a csalódás kölcsönös. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy megszakadt volna a kommunikáció a nagykövetségek szintjén.

Basescu arra is kitért, hogy Romániának javítania kell a tartalékosok mozgósíthatóságát, jelenleg ugyanis tartalékosainak jelentős része "Olaszországban, Spanyolországban, vagy Németországban dolgozik vendégmunkásként". Ugyanakkor kifejtette: nem hiszi, hogy Oroszország NATO-országot támadna meg. "Ez háborúhoz vezetne" - szögezte le a román elnök.

Szerző

MSZP: Matolcsy azonnal adjon magyarázatot

Miért kíváncsi Matolcsy György a magyar emberek és cégek banki tranzakcióra? Miért akarja látni a Magyar Nemzeti Bank fura elnöke a közüzemi számláinkat, hiteltörlesztéseinket, átutalásainkat? A jegybank ugyanis csaknem 10 milliárd forintért megvásárolja azt a céget, amely az összes lakossági és vállalati átutalást bonyolítja, azt viszont senkinek nem árulják el, miért van erre szükség! - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Matolcsy György azonnal adjon magyarázatot arra, miért akar turkálni a cégek és az állampolgárok átutalásai között! Mire kell neki és a Fidesznek ez az adatbázis? Milyen újabb megfélemlítésre készülnek? Mivel akarják zsarolni a cégeket és az embereket? Matolcsy György nem hallgathat ebben a botrányos ügyben! Az MNB elnökének minél előbb választ kell adnia!

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő

Szerző