Kegyelemdöfés a közel-keleti békének

Publikálás dátuma
2014.04.28. 07:30
Mahmúd Abbász döntése akasztotta meg a békefolyamatot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ha John Kerry álma beteljesült volna, akkor holnap, április 29-én, megállapodással zárult volna a tavaly nyáron újraélesztett izraeli-palesztin békefolyamat. Az  utóbbi időben egyre  akadozóbb tárgyalások azonban zsákutcába futottak, mígnem múlt héten hivatalosan is felfüggesztette Izrael, miután Rámalláhban bejelentették a palesztin egységkormány felállításának tervét. Barack Obama amerikai elnök szerint egyik félben sem volt meg a kellő politikai akarat. Valószínűleg igaza van.

Mahmúd Abbász megadta a kegyelemdöfést a békefolyamatnak, fogalmazott az a hivatalos izraeli közlemény, amelyben a zsidó állam reagált szombaton a palesztin egységkormány felállításának hírére. Izrael, (az Egyesült Államok és az Európai Unió is) azt kifogásolja, hogy a Gázát irányító, terrorszervezetnek minősített, Izrael állam elpusztítására felesküdött Hamásszal készül egységre lépni a Palesztin Hatóság (PH) mögött álló Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ).

A viszály almája: a Hamász

Terrorszervezetként tartja nyilván minden, a közel-keleti rendezésben aktív szerepet vállaló nyugati tényező. Nyilvánvaló, hogy amíg ez a minősítés nem változik, senki sem fog rábólintani arra, hogy a Hamász hatalmon legyen Palesztinában.

Az 1987-ben a Fatah és a Palesztin Ellenállási Mozgalom ellenmozgalmaként született iszlám Ellenállási Mozgalom, azaz a Hamász, az Iszlám Testvériség palesztin leágazása. Gázában jött létre, ott székel, de amint azt a 2006-os választások is mutatták, Ciszjordániában is népszerű.

Vallási és karitatív szervezetként indult, nemsokára azonban politikai, fegyveres alakulattá vált, deklaráltan Izrael ellenes célokkal. Izrael 1989-ben minősítette terrorszervezetté. A Hamász katonai szárnya, az al-Aksza Brigádok 1991-ben alakult meg, a nemzetközi "elismerést" egy 80 izraeli civil áldozatot követelt terrormerénylet után szerezték meg.

A béketárgyalásokat kezdettől elutasítják, ők szent háborúra szólítják népüket egy iszlám palesztin állam megteremtéséért, amely a mai Izrael teljes területét magába foglalná. Bár volt időszak, például a 2006-os palesztin választást megelőző, amikor átmenetileg lemondtak a terrorról, miután a nemzetközi közösség elfogadta, hogy demokratikus választáson részt vehessenek, a Fatahhoz hasonló végső lépést azonban a Hamász nem tette meg.
Jasszer Arafat és a Fatah "megtérése" miatt hosszú ideig a nemzetközi közösség reménykedett egy hasonló Hamász-forgatókönyvben, ám mindeddig hiába.

A két mozgalom közötti alapvető különbség az, hogy míg a Fatah szekuláris szervezet, nemzeti felszabadító mozgalom, tömegbázisa ugyancsak világi, a Hamász iszlamista csoportosulás, amely szent háborút vív. Támogatottsága a szegényebb rétegekben nagyobb, ez a réteg viszont egyre szélesedik Ciszjordániában is, tagjai pedig úgy gondolják, hogy szociális problémáikat elsősorban a Palesztin Hatóság rossz kormányzásának, a szervezethez köthető korrupciónak köszönhetik. Ezért is valószínűsíthető, hogy egy esetleges palesztin össznemzeti választáson a Hamász újra fölényes győzelmet arathatna.

Múlt hét szerdán jelentette be Abbász a két rivális formáció közötti megállapodást és azt, hogy öt héten belül feláll az új palesztin egységkormány. Technokrata, független szakértőkből áll majd a kabinet és Abbász vezeti. Jelenlegi miniszterelnöke le is mondott már, hogy megkönnyítse a feladatot.

A bejelentést követően Izrael felfüggesztette az amúgy is elakadt béketárgyalásokat és mindaddig nem ül vissza a zöld asztalhoz, míg a Hamász a palesztin hatalom része. Jeruzsálem szankciókat is kilátásba helyezett és Washington is azonnal felvetette a PH anyagi támogatásának megszüntetését.

A rámalláhi közigazgatás azonban külső segítség nélkül összeomlik, a Ciszjordániát amúgy is feszítő szociális, gazdasági nehézségek kezelése elképzelhetetlen nemzetközi támogatás nélkül. A fejlemények kiábrándulást keltettek Washingtonban. Obama elnök úgy nyilatkozott, hogy egyik félben sem volt meg a szükséges politikai akarat, a békefolyamatnak talán átmenetileg nyugalmi időre van szüksége.

A béketrágyalásokat több éves tetszhalott állapotából újraélesztő John Kerry külügyminiszter, aki szinte megállás nélkül ingázott a Közel-Kelet és Washington között, a tárgyalások elakadására úgy reagált - van határa annak, hogy Washington mennyi időt és erőfeszítést tud szánni erre a kérdésre.

Az egyeztetések a hónap közepén szakadtak meg, amikor az Abbász vezette PH 15 csatlakozási kérelmet nyújtott be az

ENSZ különböző szakosított szervezeteibe, Izrael pedig nem engedte szabadon a palesztin foglyok negyedik csoportját. Ekkor mindkét fél a tárgyalások újrakezdésekor tett saját vállalását szegte meg.

Az április 29-i céldátum közeledtével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nem lesz eredmény, mert a felek kilenc hónap tárgyalás után is, tulajdonképpen a Kerry közvetítésével kialakított tárgyalási feltételeket utasítják el, a megállapodáshoz szükséges alapvető engedményre egyik sem hajlandó. A politikai akarat hiányzik ehhez, amint Obama is hangsúlyozta. És persze a politikai bátorság.

Szerző

Abbász a modern történelem legszörnyűbb bűnének nevezte a holokausztot

Publikálás dátuma
2014.04.28. 05:18
Fotó: Gettyimages
Lerótta kegyeletét a holokauszt hatmillió áldozata előtt és a zsidók ellen elkövetett náci népirtást „a modern történelem legszörnyűbb bűnének” nevezte Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Abbász, mint arról a Wafa palesztin hírügynökség beszámolt, Marc Schneider rabbival, a New York-i Alapítvány az etnikai megértésért nevű szervezet elnökével folytatott beszélgetése során tette e kijelentést.

A palesztin elnök szavait néhány órával a holokauszt izraeli emléknapja előtt tették közzé. Ez az első eset, hogy Abbász ilyen értelmű nyilatkozatot tesz. Korábban, mint arra a Jerusalem Post emlékeztetett, a politikust holokauszt-tagadással vádolták, mert diplomamunkájában, amelynek címe „A nácizmus és a cionizmus közötti titkos kapcsolat” volt, azt állította, hogy a halottak száma csak 890 ezer volt, és „egy náci-cionista összeesküvés áldozatai voltak”. Aztán 2011-ben Abbász egy könyvében már azt írta, hogy elfogadja a hatmillió áldozatról szóló tényt.

Abbász egyúttal reményét fejezte ki, hogy az izraeli kormány „megragadja az alkalmat, hogy igazságos és békét teremt a térségben, amely Izrael és Palesztina békés, biztonságos egymás mellett élésén alapul.”

A palesztin elnök szavai különösen kényes pillanatban hangzottak el, miután a múlt héten Izrael felfüggesztette a tárgyalásokat Abbásszal, válaszul az iszlamista Hamásszal való kibékülésére. A Hamásznak, amelyet Izrael mellett a világ számos országa, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió, terrorista szervezetnek tekint, fő célkitűzése a mai napig a zsidó állam megsemmisítése.

Hasonlóan nyilatkozott Khaled Kaszab Mahamed izraeli arab ügyvéd, aki egy arab nyelvű holokauszt-múzeumot hozott létre Názáretben. Mahamed a Jerusalem Postnak kijelentette: ahhoz, hogy béke legyen, az araboknak is ismerniük kell ezt a borzalmas történetet. "Fontos, hogy a palesztinok megértsék, hogy miként látják a nyugatiakat és az izraeli zsidók a holokausztot és miként hat ez a békefolyamattal kapcsolatos véleményükre" - mondta a palesztin jogász.

A jeruzsálemi Jad Vasem központ Abbász nyilatkozatát úgy értékelte, hogy az „változást jelenthet az arab világban sajnálatosan uralkodó holokauszt-tagadáshoz és revizionizmushoz képest” és reményét fejezte ki, hogy ez az új megközelítés tükröződni fog a palesztin web-oldalakon éppúgy, mint az iskolákban és a közbeszédben.

 

 

Szerző
Frissítve: 2014.04.28. 10:46

Elengedték az egyik foglyul ejtett EBESZ-megfigyelőt

Szabadon engedték vasárnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik megfigyelőjét az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban.

 A svéd megfigyelőt egészségi állapotára - cukorbetegségére - való tekintettel engedték el a szakadárok. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint az AP amerikai hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere látta, amint a férfi vasárnap délután két EBESZ-tárgyaló társaságában beszállt egy autóba, és elhagyta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületét.

Fegyveres szakadárok pénteken állították meg az EBESZ-tagállamok hét katonai megfigyelőjét szállító buszt a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszkban, és az ukrán fegyveres erők velük utazó öt tagjával, valamint a buszsofőrrel együtt foglyul ejtették őket. 

A nap folyamán korábban sajtótájékoztatót rendeztek a túszejtő szakadárok, amelyen megmutatták a sajtónak, hogy az EBESZ-megfigyelők jól vannak. A misszió egyik tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem tekintik magukat foglyoknak, hanem Vjacseszlav Ponomarjovnak, Szlovjanszk szakadár polgármesterének "vendégei". Hozzátette viszont, hogy nem tudja, mikor és milyen feltételek mellett engedik őket szabadon.

Semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra a szakadárok a megfigyelőkkel együtt foglyul ejtett ukrán katonákról. Egy német kormányforrás szombati tájékoztatása szerint az EBESZ tárgyalócsoportot menesztett a helyszínre, hogy elérje a három német, egy cseh, egy lengyel, egy dán és a most már állítólag elengedett svéd megfigyelő szabadon bocsátását.

A katonai megfigyelői csoportot Kijev kérésére küldték Ukrajnába az EBESZ tagállamok a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-ben született Bécsi Dokumentum alapján. Ennek egyik fejezete rendelkezik arról, hogy EBESZ-tagállamok szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.

Szerző