Jön az alkoholstratégia

Publikálás dátuma
2014.04.28 07:13
Elfekvőben FOTÓ: K 2 PRESS
Társadalami egyeztetés előtt áll a nemzeti alkoholstratégia - tudta meg lapunk. Nemrég a Globális Drogvizsgálat is rávilágított: hazánkban nem az illegális drogok, hanem az alkohol okoz jelentős függőséget, ivási szokásaink - mint lapunknak az államtitkárság is elismerte - a legtöbb országhoz képest sokkal súlyosabbak. 

Gyakorlatilag kész van a nemzeti alkoholprogram, és társadalmi egyeztetés előtt áll - értesült lapunk. Vagyis, immár nem csak egy páratlan szigoráról ismert, a drogfogyasztókat bűnözőként kezelő, 2020-ra a kábítószerezés teljes felszámolását célzó nemzeti drogstratégiánk van.

Mint az egészségügyi államtitkárság lapunkkal közölte, az ő koordinálásukkal az Országos Addiktológiai Centrum dolgozta ki az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó, "a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő" tervet. "Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkohol-fogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni" - ismerték el érdeklődésünkre.

Az anyag a "Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018" címet kapta, bár azt ugyan még nem tudni, pontosan mikor kerülhet ki véleményezésre a kormányzati honlapra.

Lapunk még a legfrissebb Globális Drogvizsgálat (a Global Drug Survey) eredményei kapcsán fordult az államtitkársághoz, hiszen a kérdőívet idén először magyarok is - viszonylag sokan, több mint 3200-an - kitöltötték. (Összesen 14 országból, több mint 78 ezren adtak válaszokat.)

A riasztó eredmények pedig azt mutatták: hazánkban éppen nem az illegális drogok, hanem az alkohol okozza az erősebb függőséget, míg a válaszadók 94 százaléka fogyasztott már életében szeszt, "csupán" 54,5 százaléka írta, hogy legalább egyszer használt már illegális drogot.

Ezeknél azonban még beszédesebb, hogy a válaszolók 46 százaléka maga is úgy látta, ivási szokásaival az egészségét kockáztatja - 54 százalékuk nem "aggódott" -, de a kitöltők 46 százalékával az is előfordult tavaly, hogy másnaposan ment dolgozni. Ez pedig Írország után a második legnagyobb arány.

Ezek ismeretében érdeklődtünk arról az egészségügyi államtitkárságnál, nem volna-e indokolt az alkoholizmusra is kidolgozni kormányprogramot; a részletekről csak annyit árultak el, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítására a társadalmi-gazdasági élet "számos szektorában zajló, magas szinten koordinált tevékenységgel, a korszerű egészségfejlesztés, az egészséget támogató közpolitika eszköztárát együttesen használva" lehet és kell fellépni.

Azt, hogy pontosan milyen szektorokra gondoltak, és a pálinkafőzés liberalizálása mellett kardoskodó állam mit segít majd ebben a szándékban, nem tudni. "Az államtitkárság mindent elkövet, hogy a problémát a súlyának megfelelően és szakmailag megalapozott módon kezelje" - szögezték le lapunknak, hozzátéve: a tavaly megalakult Egészségkommunikációs Központ több kampányt is indít hamarosan, amelyek érinteni fogják a túlzott alkoholfogyasztás kérdését is.

Az Egészségügyi Világszervezet 2013-as felmérése is rámutatott: Európában az alkoholizmus az egyik leggyakoribb haláloknak számít - noha nem mindig lehet pontosan meghatározni az abból fakadó egészségügyi szövődményeket -, de az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya Magyarországon a legmagasabb.

Ezek a statisztika szerint 100 ezer emberből 16-20-szal végeznek. Évente 6-7 ezren halnak meg nálunk májzsugorodás miatt - amit közvetlenül az alkohol idéz elő -, és a hasnyálmirigy-gyulladás is átlagosan 1500 emberrel végez.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14