Nőknek veszélyes

Más európai nagyvárosokhoz hasonlóan Brüsszelben is létrejött egy alternatív taxi társaság, amelyben a sofőrök önálló vállalkozók, saját kocsijukat használják, és a rendeléseket kizárólag mobiltelefonon keresztül veszik fel. Mivel az itt Uber-nek nevezett cégnek gyakorlatilag nincsenek alkalmazottai és lényegében nulla az adminisztrációja, természetesen olcsóbb szolgáltatást nyújt, mint a híres-hírhedt brüsszeli "zöld taxik".

Ez utóbbi kartell tulajdonosai kiadósan lobbiznak az Uber ellen. Nyomásukra a brüsszeli bíróság betiltotta az Uber működését, és tízezer eurós (több mint hárommillió forintos) büntetéssel fenyegeti a tilalmat megszegő sofőröket.

A tartományi választások hajrájában a brüsszeli közlekedési miniszter, Brigitte Grouwels büszkén a maga érdemének tudja be a tilalmat, amellyel nyilván a taxisoktól remél plusz szavazatokat.

De az Uber oldalán is megszólalt egy "nagyágyú". A holland európai uniós biztos, Nellie Kroes rendkívül éles hangú közleményben támadta meg Grouwelst, akit a taxis kartell támogatásával, az innovatív vállalkozások elnyomásával és a vállalkozók tudatos elszegényítésével vádol.

Mivel Grouwels asszony hivatalosan a közlekedés, azaz a "mobilitás" minisztere, Nellie Kroes gúnyosan "anti-mobilitás" miniszternek nevezi.

Közleményében Kroes közvetve még azzal is megvádolja a brüsszeli közlekedési minisztert, hogy az ő hatóságai a felelősek azért, amiért taxisok (vagy magukat taxisnak kiadó személyek) az elmúlt időben 23 nőt erőszakoltak meg Brüsszelben.

Nellie Kroes azzal érvel, hogy ilyen veszély csak az utcán leintett taxi esetén történhet meg, a mobiltelefonon egyeztetett fuvar viszont biztonságos, hiszen ellenőrizhető. Akármi lesz is a taxisháború kimenetele, egyedülálló (magyar) nőknek Brüsszelben késő este továbbra is kockázatos lehet leinteni egy utcán kószáló taxit.

2014.04.28 07:42

Magyarországot bírálta a spanyol külügyminiszter, bekérették a nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:36
Josep Borell
Fotó: AFP/ MARCEL ANTONISSE / ANP
A KKM közölte, hogy Josep Borell egy nyilvános fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot.
Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozata miatt – írja az MTI. Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta, hogy kedden Josep Borell, a „szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást” intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon. Megjegyezte: lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, azonban ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, ráadásul úgy – tette hozzá –, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni. Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter ezen a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is. Magyar Levente leszögezte: Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők. Érthető – tette hozzá –, hogy az Orbán–Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, és szinte minden kormány valamilyen módon reflektál a magyar politikára, de „ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni”. Az államtitkár jelezte azt is: Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják a spanyol külügyminisztert Budapestre.
2018.09.19 15:36
Frissítve: 2018.09.19 15:36

Az orosz Gérard Depardieu már török is lenne, nyilatkozta észak-koreai útja végén

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:32

Fotó: Getty Images/ Gareth Cattermole
Nem elégszik meg orosz és algériai állampolgárságával Gérard Depardieu - a francia színész most még egy török dokumentumot is beszerezne. Mindezt az után nyilatkozta, hogy Kim Dzsong Unnal találkozott.
A nemrég még Észak-Koreában tartózkodó színész útlevélhalmozó terveiről Phenjanban beszélt egy török lapnak szeptember 17-én - írja az Euronews.
"Októberben látogatok Törökországba és akkor beszélni fogok Erdogannal is"
- idézte a lap a 69 éves Depardieu-t, aki barátaival járt Kim Dzsong Un-nál.
Depardieu évekkel ezelőtt visszaadta francia állampolgárságát. Az ellen tiltakozott ezzel, hogy az állam komolyabb anyagi felelősségvállalást vár el a tehetősektől, mint a szegényebb állampolgároktól. Ekkor kapta meg az orosz állampolgárságot - Vlagyimir Putyinnal állítólag kifejezetten jó viszonyt ápol. Az orosz állampolgárságon kívül azonban egy algériai útlevele is van még.
2018.09.19 14:32