Előfizetés

"Mindkét meccs nüanszokon múlt"

Publikálás dátuma
2014.04.29. 07:58
Báderéknek nem lett érme FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
Ami két nap elteltével is tény: a negyedik helyen végzett a Szolnok a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupában. Báderék mindkétszer kikaptak, ám mindkétszer hihetetlenül szoros csatában: előbb az orosz Triumph Ljubercitől, majd a bronzmérkőzésén hosszabbítás után a török Gazianteptől.

Dragan Aleksic, a Szolnok vezetőedzője gratulált csapatának, és hozzátette, remélhetőleg még sok ilyen tornán nyílik alkalma szerepelni csapatának. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke - aki egyben Szolnok polgármestere - szerint lassan beérik az Olaj sokéves munkája.

"Nüansznyi dolgokon múlt a siker, kimondottan jó mérkőzéseket vívtunk, volt tartása a csapatnak, lassan beérik a sokéves, szisztematikus munka, az együttes jelentősen erősödött az Eurochallenge-ben és az Adria Ligában töltött idényekben" - nyilatkozta Szalay, aki közölte, ha az Olaj megnyeri az NB I-et, akkor van esély arra, hogy - ahogy tavaly az Alba Fehérvár - ősztől egy szinttel feljebb, az Európa Kupában induljon.

"Már megvannak a tervek arra, hogy 2500 férőhelyesre bővítsük a Tiszaligeti csarnokot, de ha ilyen marad a szolnoki kosárlabda színvonala, akkor előbb-utóbb építeni kell egy új, 3000-3500 fős csarnokot" - tette hozzá Szalay.

A Reggio Emilia nyerte a finálét

A házigazda olasz Reggio Emilia fennállása során először hódította el a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupát, miután a bolognai négyes döntő fináléjában könnyedén verte az orosz Ljubercit. A Reggio fennállása során először hódította el az Eurochallenge Kupát, a Final Four legjobbjává a bajnokcsapatot erősítő olasz Andrea Cinciarinit választották meg.

Eredmény

- döntő: Reggio Emilia (olasz)-Ljuberci (orosz) 79-65
- a 3. helyért: Gaziantep (török)-Szolnoki Olaj 87-75 - hosszabbítás után
A torna végeredménye: 1. Reggio Emilia, 2. Ljuberci, 3. Gaziantep, 4. Szolnoki Olaj.

Magyar cég a befutó

Még pár nap, és jöhet a debreceni stadion átadója is, amelyre már negyedik generációs futballstadionként kell tekinteni, amelyek a modern kor kihívásainak megfelelően rendezvényközpontok, vagy inkább rendezvényterek. Ráadásul a civis város legújabb büszkeségének is megvan az üzemeltetője, amint azt a Sport TV "Sportgazdaság" című műsorának Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elárulta.

"Itt már nem csupán futballmeccsek lesznek, hanem fesztiválok, koncertek, kiállítások. Sőt, üzleti érdeklődők is vannak, az egyik autós cég például az új stadionunkban akarják bemutatni az új modelljüket. A célunk, hogy éves szinten a stadionban lefoglalt egyéb eseménynapok száma legalább 35-40 legyen. Arra ma már nagyon drága stadiont építeni, hogy csak futball legyen benne. Ma már mindenki több funkcióra építi az arénáját" - állította a városvezető.

Debrecenben magyar kézbe került az üzemeltetés: a jövőben az MSE Kft. működteti az új stadiont. "Mi is tárgyaltunk a Fradi-pálya új üzemeltetőjével, a Lagardere-rel, de a cég nagyobb volumenű városokban dolgozik. Kétszázezres településen ugyanannyi tapasztalatuk van, mint nekünk. A vak vezet világtalant jellegnek nincs értelme.

Konzultációs partnernek szerződtünk a Lagardere-rel, az üzemeltetést viszont rábíztuk az MSE Kft-re. A cégben Debrecen városa és a helyi egyetem 22-22 százalékos tulajdonos, a fennmaradó 56 százalék pedig egy debreceni rendezvényszervező cégé" - fogalmazott Kósa Lajos.

Az új stadiont egy majálissal nyitják meg május 1-én.

Elkészült a riói olimpia felkészülési terve

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tegnapi közgyűlésén elfogadták a szocsi téli olimpiáról szóló beszámolót, valamint a 2016-os riói nyári ötkarikás játékokra való felkészülés programját és irányelveit. Utóbbi szerint - ha minden sportágban a legoptimálisabban alakul a kvótaszerzés - 211-232 magyar sportoló vehet részt a brazíliai világeseményen.

A közgyűlés döntött a nankingi II. nyári ifjúsági olimpiai játékokon való részvételről és csapatkijelölésről, valamint arról, hogy Magyarország ott lesz a 2015-ös bakui Európai Játékokon, valamint Czene Attilát, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnökét 111 igen, és 2 nem szavazat mellett a MOB alelnökévé választotta.

A tagság elfogadta az elnökség 2013. évi szakmai beszámolóját, a könyvvizsgálói és a felügyelő bizottsági jelentést, továbbá a MOB 2013. évi beszámolóját és annak közhasznúsági mellékletét. A könyvvizsgálói jelentés szerint a MOB 2013-ban összesen 9 milliárd 547 millió 462 forint bevételt könyvelhetett el, az alaptevékenységét 40 millió 249 ezer forint, míg a vállalkozói tevékenységét 192 ezer forint pozitív eredménnyel zárta.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke hangsúlyozta: a magyar állam a tavalyi évben kiemelkedő összeggel támogatta a magyar sportot, amely 2014-ben is hasonló nagyságrendű összegből tudnak gazdálkodni, s a MOB egyik fő feladata továbbra is az, hogy odafigyeljen, a pénzek a szövetségeknél és az egyesületeknél megfelelően legyenek felhasználva annak érdekében, hogy a magyar sport minél sikeresebb legyen.

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a magyar versenyzők az idei felnőtt világversenyeken eddig 63 olimpiai pontot szereztek az ötkarikás versenyszámokban.