Előfizetés

Harminc millióból újul meg a Nemzeti nézőtere

B.GY
Publikálás dátuma
2014.04.28. 21:18
Fotó: Bielik István/Népszava
Nyolc nagyszínpadi és nyolc stúdió előadást tervez Vidnyánszky Attila főigazgató a Nemzeti Színház 2014/2015-ös évadában. Ő maga akárcsak a mostani szezonban négy előadást rendez majd. Arra a kérdésre, hogy miért nem köt több hazai rendezőt a színházhoz, elmondta, a nagyszínpadot egyelőre úgy látszik, még ő uralja, de a stúdióban rendez majd Zsótér Sándor, Kincses Elemér, Lendvai Zoltán, Árkosi Árpád, Dér András és Tóth Géza.

A nagyszínpadon rendez Andrzej Bubien, David Doiasvili, Andrej Mogucsij és egy a debreceni teátrummal közös produkciót visz színre Csikos Sándor. Vidnyánszky egy Molnár Ferenc darabot A fehér felhőt rendezi először, majd Bánffy Miklós A nagyúr című művét viszi színpadra. Ezután a Körhinta színpadi változatát állítja színre, végül a Don Quijote Bulgakov által írt színpadi átiratát rendezi meg Reviczky Gáborral a főszerepben.

Vidnyászky megjegyezte, hogy a következő évad végére áll össze teljesen a Nemzeti repertoárja, egyébként minden idei évadban látható előadást tovább játszanak majd. A látogatottságról elmondta, hogy az évad eleji nehézségek után javult a helyzet, elérték a nyolcvan százalékos nézettséget, de a saját produkcióikat állítása szerint ennél is többen nézik.

Ám továbbra is fontos szerepet szánnak a vidéki, a határon túli és a külföldi előadások rendszeres befogadásának. A főigazgató arról is szólt, hogy átalakítják a színház nézőterét, csaknem ötven székről jobban lehet majd látni a színpadot, mint eddig, emellett két új páholyt is kialakítanak, illetve a teátrum negyedik emeletén létrejön egy hetvenfős szobaszínház is, ahol egyszemélyes eseteket rendeznek majd, a teljes átalakítás költsége eléri a harminc millió forintot.

A sajtóban felröppent híresztelésre, mely szerint a Magyar Nemzeti Banktól is kap a Nemzeti a jövőben támogatást a főigazgató elmondta, ez reményei szerint igaz, de a pontos összegről még nem tud tájékoztatást adni.

Kérdésünkre, hogy változik-e a következő évadban a társulat Vidnyánszky Attila azt válaszolta, alapvetően nem lesz változás, mindössze Martinovics Dorina szerződik majd a Radnóti Színházhoz, de az eddigi szerepeit tovább játssza majd a Nemzetiben.

Szabadság tér: bevethetik a karhatalmat a demonstrálók ellen

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2014.04.28. 20:48
A polgári engedetlenségi akció miatt nem tudja befejezni a munkát a kivitelező cég FOTÓ: K 2 PRESS
Bevethetik a rendőröket a Szabadság téren a tervezett megszállási emlékmű ellen demonstrálókkal szemben. A kivitelező cégnek elege lett ugyanis a polgári engedetlenségi akcióból, ami miatt péntek óta nem tudja befejezni a vitatott emlékmű építését, és birtokvédelmet kért. Ezt a józsefvárosi jegyző meg is adta, megjegyezve, hogy a terület elhagyása "a rendőrség közreműködésével is kikényszeríthető". A tüntetők azonban elszántak, és maradnak.

Nincs joguk a Szabadság téren tüntetőknek a testükkel akadályozni a '44-es német megszállási emlékmű építését - a jövőben legalábbis biztosan nem. Erről a józsefvárosi jegyző döntött - derült ki a kerület lapunk kérdésére adott válaszából. A demonstrálók pénteken hajnalban - polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetve - "foglalták" el a leendő emlékmű helyét, és a majdnem kész talpazat mellett élőláncot alkotva azóta is sikerrel akadályozták, hogy a munkások folytathassák az építkezést. Pedig tegnap délelőtt már a vitatott szoborcsoport egyes részeit - a bronz alakok "díszletéül" szolgáló márványoszlop-torzókat - is a helyszínre szállították és kissé távolabb lepakolták.

Időközben a kivitelező cég birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, de ezt a területileg illetékes V. kerületi önkormányzat nem bírálhatta el, mert ő egyben a terület tulajdonosa is. Ezért a Fővárosi Kormányhivatal a józsefvárosi önkormányzatot jelölte ki, hogy döntsön. A helyhatóság a Népszava kérdésére tegnap közölte: "az ügy jelenleg már végrehajtási szakaszban van, tehát a kérelmet elbírálva a jegyző a kérelemnek helyt adó határozatot hozott és végzéssel a végrehajtás foganatosításáról is rendelkezett". Az egyértelműség kedvéért hozzátették: "a kérelmezőt a birtokvédelem megilleti, ezért a jegyző a határozatában ennek megfelelően rendelkezett". Magyarul: a kivitelező van birtokon belül.

Vagyis a tiltakozók "kidobhatók" a területről. Ennek "foganatosításához" pedig karhatalmi erő is igénybe vehető a törvény szerint. Kérdésünkre utóbbit a józsefvárosi önkormányzat meg is erősítette: a terület elhagyása "a rendőrség közreműködésével is kikényszeríthető". A jegyző a döntést a polgári törvénykönyv azon szakaszára hivatkozva hozta, hogy a birtokost birtokvédelem illeti meg "ha a birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják (tilos önhatalom)". A döntésről a tüntetők is értesültek tegnapi demonstrációjukon. Ezen kordont már nem bontottak, mivel jelenlétük miatt azt a munkások azóta nem tudták helyreállítani, mióta csütörtök este - tizenkettedszer is - szétszerelték.

Annak ellenére, hogy ezek után akár rendőri segédlettel is "visszafoglalhatja" a kivitelező cég a területet, a demonstrálók elszántnak tűnnek: úgy tudjuk, folytatják a polgári engedetlenségi akciót. Ez azt jelenti, hogy ma hajnalban is kivonulnak a területre és ülősztrájkolnak. Ebben azonban - éppen a várható rendőri fellépés miatt - a szervezők kérésére mindenki csak saját felelősségére vesz részt. A tiltakozók egyébként azzal, hogy a mintegy három hete folytatott civil ellenállásból múlt pénteken polgári engedetlenségi akcióra "váltottak", vállalták a jogsértés kockázatát is.

Áder Auschwitzban emlékezett
Ez a hely Magyarország legnagyobb temetője - mondta Áder János köztársasági elnök az auschwitzi haláltáborban a nemzetközi Élet Menete megemlékezésen. Az államfő emlékeztette a jelenlévőket: mintegy félmillió honfitársa lelte itt halálát. Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt - idézte fel Áder János -, azok, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak. Hozzátette: "tragédiájukat nem tetézhetjük a feledés bűnével", "1944 tragédiájának a megértéséhez önmagunkkal kell szembenéznünk".

Kedden kinyit a debreceni állatkert

Publikálás dátuma
2014.04.28. 20:33
Fotó: Thinkstock
A szakhatóságok április 9-én rendeltek el zárlatot az intézményben, miután az elpusztult hím oroszlán lépfene fertőzöttségét állapították meg. Újabb fertőzés, megbetegedés azóta sem történt, a karantén ideje lejárt, és a park minden szükséges előírásnak megfelel. A területen elvégezték a végső fertőtlenítést is, így minden készen áll a kapunyitásra - olvasható a közleményben.

Az állatkert szomszédságában lévő vidámpark már a húsvéti hétvégén fogadhatta a vendégeket, keddtől pedig már az Állat- és Növénykert is újra látogatható lesz: április 29-től a nagyerdei park minden lakója és látványossága megtekinthető - zárul a közlemény.