Előfizetés

Megnyílt a Holnemvolt Park - fotók!

Publikálás dátuma
2014.04.29. 21:04
Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója és Tarlós István főpolgármester a körhintán a Holnemvolt Park avat
Megnyílt a Holnemvolt Park az egykori budapesti vidámpark területén. Az új családi élményparkban állatok, műemléki játékok és szórakoztató programok várják a látogatókat.

"A régi vidámpark örökségének máig fennmaradt elemeit, így annak hangulatát is sikerült részlegesen megőrizni és integrálni az új családi és szórakoztatóparkba" - hangsúlyozta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a megnyitón. Felidézte, hogy a területet idén februárban vette át a Fővárosi Állat- és Növénykert, és bár azt nem lehetett ilyen rövid idő alatt az állatkert színvonalához hasonló állapotba hozni, számos munkálat és fejlesztés elkészült: kialakították a karámokat, beköltöztették az állatokat, valamint elvégezték az örökölt játékok működtetéséhez szükséges karbantartó munkákat is. Jelezte: a Fővárosi Önkormányzat és a városvezetés elkötelezett a Fővárosi Állat- és Növénykert ügyében, és annak fejlesztését, színvonalának emelését tovább folyatja.

Baán László, a Liget Budapest projekt kormánybiztosa rámutatott: "nem veszik el semmi igazán abból a hangulatból, amit ez a terület, mint családi élménypark jelent a fővárosiak számára, hiszen a sok régi, tradicionális játék megmarad, miközben kibővül az állatkert izgalmas lehetőségeivel. Emlékeztetett arra, hogy az európai hírű állatkert a Liget Budapest projekt keretében kapott támogatással 2018-ig további, nagyszabású fejlesztéseket és beruházásokat hajt végre a területen.

Persányi Miklós, az állatkert igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: azt a hagyományt, azokat az értékeket, amelyek ehhez a helyszínhez kötődnek, a legjobb tudásuk szerint próbálják megőrizni és hosszú távon fenntartani. Elmondta, hogy a Holnemvolt Parkban jelenleg harminc különféle állatfajt mutatnak be, köztük struccokat, lámákat, tevéket, szarvasféléket és vaddisznókat is. A parkba költöztek továbbá a rózsás flamingók, a barátpapagájok és a szurikáták egy része, ezen felül pedig egy új állatsimogató is várja a gyerekeket törpekecskékkel, alpakákkal és dámvadakkal. A régi vidámparki hagyományt folytatva hat játék is használatra készen áll: a műemléki oltalom alatt álló régi körhinta, barlangvasút, hullámvasút és mesecsónak, valamint az elvarázsolt kastély és a dzsungel mesevasút. Az igazgató kitért arra is, hogy a műemléki védettséget élvező egykori céllövölde hátfala rendkívül rossz állapota miatt még felújítás alatt áll, de nyárra már ezt is üzembe helyezik.

Mindezek mellett várja a látogatókat kétféle láncos körhinta, egy gyermek ringlispíl, kisvonatok, gyermek kalandpálya, pedálos gokart, fa labirintus és vásárfia műhely, a szórakoztató programokról pedig a bábszínház, a Papagáj parádé és a Szörnyecskék háza gondoskodik. A Holnemvolt Parkba a régi vidámpark kapuján lehet bejutni, valamint az állatkertből is biztosított az átjárás a területre. Az állatkerti belépőjegyek a Holnemvolt Parkba is érvényesek, de külön is lehet jegyet váltani a parkba 500 forintért. Az egyes játékok külön díjért, zsetonrendszerben vehetők igénybe, egy zseton ára 200 forint.

Az igazgató megjegyezte: a programok és játékok kialakításánál törekedtek arra, hogy azok felidézzék az egykori Angolpark és Vurstli hagyományait.

Gólyalábas fogadja az első látogatókat a Holnemvolt Parkban. MTI Fotó: Kovács Attila.

Gólyalábas fogadja az első látogatókat a Holnemvolt Parkban. MTI Fotó: Kovács Attila.

Új főprímása lett az Égi Kávéháznak

Publikálás dátuma
2014.04.29. 20:21
A felvételen a 100 tagú cigányzenekar tagjai, Beke-Farkas Nándor és Horváth Jenő - Buffó Rigó Sándor vesz át díjat Makai István

Sírásunk néma, fájdalmunk mély. A csodás muzsikát, a szép nótákat, a ritkán hallott, önfeledt éneket ezentúl csak felvételekről élvezhetjük. A hangszer eltörött, a vonó árván maradt. Boldogok és gazdagok lettünk azzal, hogy ismertük, szerethettük őt. Mi mindig együtt voltunk. Örömben, bánatban. Együtt ünnepeltünk, együtt sírtunk, ha úgy hozta a sors, az élet. Ünnepeltünk tavaly decemberben, a Kisebbségek Napján, amikor a világhírű zenekara „Múltunk közös lesz a jövőben is” közéleti díjat kapott a Fővárosi Cigány Önkormányzattól.

Ünnepeltünk és büszkélkedtünk április 8-án, a cigányság világnapján, hogy hazánknak van 100 olyan kiváló cigányzenésze, akik rangot, dicsőséget és elismerést hoznak az év minden egyes napján Magyarországnak. Büszkélkedtünk, hogy szeretetünk és bizalmunk kölcsönös, megingathatatlan. Most hallgatunk. Némán és csendben nézzük a fotót, az árván maradt hangszert, amely bejárta a világ szinte minden országát. Az ünnepelt Hungarikum, a méltán megbecsült és tisztelt zenész most új szerepkörbe, egy új, egy más színpadra lépett. A rég nem látott, de soha nem feledett, elitebb közönség számára zörgeti öreg fáját. Mert vasárnaptól új főprímása lett az Égi Kávéháznak.

Annak teraszán pedig a legnagyobb zenészeinkkel közösen szórakoztatja országunk, nemzetünk és népünk nagyjait. Az örök élet szépsége és gazdagsága, Isten szeretete veszi már körbe. Megszűnt a kínzó fájdalma, nekünk meg itt maradt az üresség. Hiányod égő seb lelkünkben és szívünkben. Vigaszt közös, boldog pillanataink emlékéből meríthetünk. Mondják, csak a jók mennek el. Te pedig a legjobb voltál a legjobbak között! Gyászunk közös, szeretteid fájdalmában is osztozunk. Buffó Rigó Sándor, a 100 tagú Cigányzenekar elnöke és művészeti vezetője, emléked szívünkben örökké élni fog! 

Borsodban akciózik a TEK

 A Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével hétfőn elfogták azt a két Borsod megyei férfit, akik megvertek, megkötöztek, majd a fejéhez fegyvert szorítva raboltak ki otthonában egy idős nőt Karancsságon tavaly októberében - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

Dankóné Nagy Éva ismertetése szerint október 17-én este két férfi behatolt egy karancssági idős nő lakásába, bántalmazták, megkötözték, majd egy fegyvernek látszó tárggyal pénze és arany ékszerei átadására szólították fel. Az asszony nem adta oda értékeit, de támadói megtalálták a lakásban a nagy összegű készpénzt és az ékszereket, majd azokkal elmenekültek.

A Nógrád és a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságai közösen nyomoztak az ügyben, és hétfőn a TEK közreműködésével lakóhelyén, Bánrévén fogták el a 29 éves V. Miklóst - mondta a szóvivő, hozzátéve: a Terrorelhárítási Központ segítségét azért kérték, mert a nyomozás adatai alapján feltételezhető volt, hogy V. Miklós fegyverrel rendelkezik. Társa, a 26 éves sajóivánkai F. Gábor egy másik ügy miatt már előzetes letartóztatásban van.

Dankóné Nagy Éva közölte: a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a két férfi ellen rablás és személyi szabadság megsértése miatt folytat büntetőeljárást.