Előfizetés

Tömegek a Nagy Futamon

Tömegek követték nyomon Budapest belvárosában a Nagy Futam II elnevezésű autó- és motorsport-, valamint légi bemutató eseményeit csütörtökön.

A szervezők ígéretéhez híven a tavalyinál jóval színvonalasabb, több órán át tartó műsort láthattak az érdeklődők, akik a technikai sportok alighanem legnépszerűbb műfaja, a Forma-1-es autós gyorsasági vb világából is ízelítőt kaphattak.

A Magyar Nagydíjat is népszerűsítő program keretében a F1-es Red Bull istálló showműsorával aratott sikert, amikor is a 2011-es versenyautókat David Coulthard korábbi és Daniel Ricciardo jelenlegi Forma-1-es versenyző vezette fel különböző autós trükköket bemutatva a budai és a pesti alsó rakparton.

A skót pilóta a Duna egyik, az ausztrál a másik oldalán parádézott, majd a két gépcsoda a Lánchíd közepén találkozott és állt meg rövid időre egymás mellett.

A Nagy Futamot délelőtt 11 órakor Besenyei Péter műrepülő-világbajnok bemutatója nyitotta meg, a kiváló sportember az Erzsébet hídról felszállva ezúttal is előrukkolt lélegzetelállító mutatványával, többször is átrepült a Lánchíd alatt.

A kétórás légiparádé keretében rendkívül alacsonyan egy utasszállító repülőgép is átszállt több Duna-híd felett, illetve helikopteres légiattrakció is látható volt, majd autós és motoros bemutatók következtek.

A magyar autóversenyzők közül Baumgartner Zsolt korábbi F1-es pilóta egy együléses Renault versenyautóban tűnt fel, de teljesítette a kijelölt útvonalat Honda Civicjével a túraautó-világbajnokság (WTCC) hétvégi, mogyoródi futamára készülő Michelisz Norbert, az AutoGP-sorozatban szereplő Kiss Pál Tamás, a kamion Európa-bajnokság mezőnyében érdekelt OXXO Energy Truck Race Team két versenyzője, Kiss Norbert és Major Benedek, valamint motorkerékpárokkal a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es győztese, Talmácsi Gábor és tanítványai is.

A külföldi sztárok közül a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sebastien Loeb WTCC-s Citroe:njével, Timo Glock pedig a német túraautó-bajnokságban (DTM) vezetett BMW-jével száguldozott Budapest utcáin.

Így szakadt a jégeső Mezőcsokonyán - videó

Ahogyan azt a meteorológusok előre jelezték délutánra megérkezett az eső Somogyba is, Mezőcsokonyán jég is esett - írja a sonline.hu.

Néhány településen – például Mezőcsokonyán – jég is esett. Ezt a portál egyik olvasója rögzítette is mobiltelefonjával, s elküldte a videót.

Kivezetnék a zsákutcából az országot

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2014.05.01. 18:54
FOTÓ: BIELIK ISTVÁN/NÉPSZAVA
Olyan világban akarunk élni, ahol a vállalkozás szabad, a magántulajodon szent - egyebek mellett így fogalmazott Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a majálison. A szocialisták erre a napra időzítették EP kampánynyitójukat is. A Városligetben felállított nagyszínpadon tartották meg a beszédeket, ahová a felszólalókat családtagjaik is elkísérték. Mesterházyt a színpad mellől felesége és két gyereke is meghallgatta.

A szocialista párt elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarország tíz évvel ezelőtt csatlakozott az unióhoz, de kérdés, hogy tudtunk-e élni a lehetőséggel. "Összességében nem" - adta meg a választ a pártelnök. Beszélt arról, hogy napról napra távolodik az ország Európától, a szabadságtól, a demokratikus rendtől, a biztonságtól és a nemzeti modernizációtól, mert Magyarországot Orbán Viktor "populista, nacionalista politikája" történelmi zsákutcába vezeti.

De van egy párt - mondta -, amely támogatja a miniszterelnököt mindebben. A Jobbik egyik nap uniós zászlót éget, a másik nap a brüsszeli bársonyszékért kampányol - mondta hozzátéve, hogy a szocialisták is kritikus szemmel figyelik az Európai Parlament munkáját, mert az gyakran túl bürokratikus és drága. Ennek ellenére történelmi populizmus azt állítani, hogy az unió a magyarok ellen dolgozik. Mint mondta, "kevesebb kell az erőfitogtatásból és a pávatáncból". Az MSZP jelöltjei azon dolgoznak majd, hogy a gazdagok támogatása helyett a dolgozók megbecsülésén alapuljon az EP.

"Nem vagyunk egyedül, Gyula". Ezt már Szanyi Tibor üzente a tavaly elhunyt Horn Gyula egykori szocialista miniszterelnöknek. A szocialisták EP-listavezetője nyolc hónapos Márton fiát is magával hozta a majálisra, ahol az előbb idézett mondatával arra utalt, hogy a már beteg Horn Gyulával 2006-ban egy lakossági fórumon a szövetségesekre utalva azt mondta Szanyinak: "Egyedül vagyunk, Tibor!"

Az EP-képviselőjelölt szerint most minden esélye megvan a szocialistáknak, hogy többségben legyenek az Európai Parlamentben. Eddig a konzervatívok voltak többen - ide tartozik a Fidesz is -, eredményük az lett, hogy "szétszórták a szegénységet" Európában. A szocialisták célja viszont az, hogy élhető gazdasági környezetet, méltányos nyugdíjat, egyenlő munkáért egyenlő bért adjanak, lakhatást és élelmet biztosítsanak mindenkinek. A konzervatív politika az erő mítoszát adja, de le akarja igázni a gyengéket. A szocialisták szerint viszont fel kell emelni a sérülteket és a fogyatékosokat is, "ez a szolidaritás" - fogalmazott Szanyi, aki Orbán Viktorral kapcsolatban arról beszélt, hogy a "magyar diktátor" a birodalmi sassal akarja ünnepelni a születésnapját, ezért az emlékmű biztosan meg fog épülni május 31-ére.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke megköszönte a budapestieknek, hogy "április 6-án a többség kifejezte kormányváltó akaratát", szerinte "kezdetnek ez nem rossz". Emlékeztetett arra, hogy 120 éve nem fejlődött annyit város, mint 2010 előtt, az ehhez szükséges uniós forrást a szocialista EP-képviselők, a baloldali kormányok, és a balliberális városvezetés hívta le, ám az eredményeket már a Fidesz aratta le.

Gurmai Zita édesanyjával érkezett. Az EP-jelölt politikus megjegyezte, a szegénység még mindig nőarcú. A család összetartó erejéről beszélt, és tragikusnak nevezte, hogy Magyarországról ilyen sok fiatalnak kellet elmenekülnie azért, hogy meg tudjanak élni. Ezért egyebek mellett arra van szükség - mondta -, hogy a magyar fiatalok is ingyen tanulhassanak piacképes szakmát, családbarát munkahelyek jöjjenek létre, bölcsődék, óvodák épüljenek a stadionok helyett. A városligeti majálison egyébként népszerű volt a Népszava-sátor, ahol többek között Bolgár György dedikálta a könyvét.

A főváros más helyszínein és országszerte is tartottak majálisokat. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a Szabadság téren a többi között arról beszélt: május 1-jéről azt szokták mondani, hogy az a munka ünnepe; manapság kiemelten kell ünnepelni, ha van munka, amiből meg lehet élni. A Fidesz a főváros XVI. kerületében tartott "Polgári Majálist", amelyen a nemzeti érdekérvényesítés Európai Unión belüli fontosságát hangsúlyozták.

Elég volt

Európában 27 millió embernek nincs munkája, 10 millióval többnek, mint néhány évvel ezelőtt. Egyebek mellett erről beszélt a május 1-ei felvonulás után Patrick Itschert, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárhelyettese a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) városligeti nagygyűlésén. Úgy folytatta, a fiatalok közül 7,5 millióan nem találnak állást, nő a dolgozói szegénység és kiszolgáltatottság. Pataky Péter, az MSzSz elnöke pedig a szövetség két jelszavát hangoztatta: Új irányt Európában. Új irányt Magyarországon. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy el kell érni, valódi, minőségi munkahelyek legyenek. A bérek növekedése pedig nem jutalom - mondta -, hanem a fejlődés alapja.