Nyersanyag-kiszabatás

A címben jelzett mondat Hoffmann Rózsa elbutítási törekvéseinek leképezése a menzán vergődők számára. Már a szóösszetétel is súlyosan degenerált, de legyen, hisz övék a kétharmados egynegyed, a nyelv, az íz, a kölkek jövője…

Hoffmann régebben másutt teljesített, be kellett lépnie a Pártba, mert az "iskolavezetés felé fordult az érdeklődése, és ezt a kompromisszumot meg kellett hoznia…"

Az oktatási reform csúcsaként most megjelent a közétkeztetésről szóló rendelet - Balog szeretetminiszter kezétől. Mert ami ebben a nyomorult életben még jó lehet, attól is fosszuk meg a plebset.

Az ócska koszt legalább legyen ízetlen is.

"A közétkeztető köteles egész napos ellátás esetén a korcsoportonkénti előírt energiaszükséglet 100 százalékát napi három fő- és két kisétkezéssel, bölcsődei étkeztetés esetén az előírt napi energiaszükséglet 75 százalékát napi két fő- és két kisétkezéssel biztosítani. Napi háromszori étkezésben az előírt napi energiaszükséglet 65 százalékát egy fő- és két kisétkeztetéssel, míg a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén az előírt napi energiaszükséglet 35 százalékát egy ebéddel kell fedezni.

Tetszenek érteni? Valószínűleg diplomás dietetikust kell alkalmazni minden dedóvóban, a fejadag kárára.

Ahogyan a székely mondja, a krumpli nem étel, a sör nem ital, a medve nem játék. Mostantól papírunk a van róla, hogy a krumpli nem is zöldség.

Tudniillik: "a jogszabály értelmében egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítandó: legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék, négy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában, három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie."

A tejhez nem adhatnak cukrot, s a tea is legfeljebb a "nyersanyag-kiszabati előírás" szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el.

Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

(Valószínűleg őseink is a libazsírba haltak bele korán…)

A rendelet előírja azt is, hogy az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az allergén összetevőket. Képzelem, amint az elsőéves óvodista böngészi a táblázatokat…

De nincs is vége: mindez vonatkozik "gazdasági társaságra, természetes személyre" is.

Vagyis, ha én falusi vendéglátó vagyok, nem tehetek a disznótoros asztalra Erős Pistát, sót, mert jön a rezsicsökkentésbe belehülyült muszájkommandó, és elvisz vagy milliókra büntet.

Mi árt többet egy embernek - egy gyereknek. Ha nem eszik, mert mindent íztelenre változtattak, vagy ha megsózza a levest?

Persze így rengeteget lehet spórolni a közétkeztetésen, lakjon jól, aki tud, odahaza. Pláne, ha kecskéje is van a 47 ezer forintja mellé… Meg nyersanyag-kiszabati előírása. Jó étvágyat, kedves gyerekek...!

Szerző
Veress Jenő

Basescu: "ártatlan civilek nem szednek túszokat"

Traian Basescu román államfő szerint Washingtonnak és Moszkvának szerepet kellene vállalnia abban, hogy Ukrajnában üljenek tárgyalóasztalhoz a hatalom és a szakadárok képviselői.

A román államfő egy vasárnap tartott sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy a több tucat áldozatot követelő odesszai események egy véres polgárháború kiindulópontjául szolgálhatnak. Basescu hazugnak tartotta, és határozottan elutasította azt a moszkvai álláspontot, hogy az ukrán biztonsági erők ártatlan civileket támadtak meg.

"Az ártatlan civilek nem szednek túszokat, és nem nyilvánítanak fogolynak független EBESZ-megfigyelőket, nem lövik le az ukrán hadsereg helikoptereit, és nem foglalják el erőszakkal az ukrán állam intézményeit" - jelentette ki Traian Basescu.

A román elnök az odesszai tragédiáról szólva kijelentette: a kijevi legitim kormánynak kötelessége fenntartani az állami intézmények működőképességét, de az áldozatok nagy száma felveti a kérdést, hogy a hatóságok megfelelő szakértelemmel jártak-e el. Úgy vélte, az Európai Unió valamennyi államának támogatnia kellene Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek azt a kezdeményezését, hogy független vizsgálóbizottság vizsgálja az odesszai eseményeket. Hozzátette, a felelősöket törvény elé kell állítani. 

Basescu az ukrajnai román kisebbség miatt is indokoltnak tartotta Bukarest aggodalmait. Hozzátette, az ukrajnai románok mindvégig az ukrán állam lojális állampolgáraiként nyilvánultak meg, amiként azt a román állam mindig is kérte tőlük. Az államfő "a román és a moldovai polgárok, valamint a nyugati kancelláriák" tudomására hozta, hogy Románia nem készül Moldova köztársaság fegyveres védelmére. Hozzátette, Moldova semleges államként határozza meg önmagát, és ezt Bukarest tiszteletben tartja.

A román államfő szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy Románia háborús helyzetbe kerüljön, de az országot erősen sújthatja egy esetleges ukrajnai polgárháború által kiváltott térségi instabilitás. Emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai Odessza Románia határaitól mindössze 150 kilométerre fekszik.

Szerző
Frissítve: 2014.05.04. 19:01

Szolgálati repülőgépet kap Benjamin Netanjahu

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megszavazta, hogy az államkassza terhére különrepülőgépet vásároljanak Benjámin Netanjahu kormányfő és Simon Peresz államelnök utazásaihoz - közölte a Maariv című izraeli lap hírportálja, az NRG.

A kormány többsége az 50-70 millió sékelbe (3-4 milliárd forint) kerülő izraeli Air Force One mellett egy új miniszterelnöki hivatal és rezidencia felépítését is elfogadta mintegy 650 millió sékelért (40 milliárd Ft). A döntések ellen voksoltak a Jes Atíd (Van Jövő) centrista párt miniszterei, valamint Amír Perec, a Tnua (Mozgalom) nevű centrista párt környezetvédelmi minisztere.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a repülőgép megvásárlásának ügyével megbízott bizottság szakvéleményét, amely a repülőgép megvételét javasolta a miniszterelnök és az államfő számára. "Nem szabad tovább folytatni a repülőgéppel kapcsolatos jelenlegi helyzetet, azonnali változtatásra van szükség" - vélte a bizottság.

A Háárec című lap gazdasági mellékletének vasárnapi cikkében idézett szakértők véleménye viszont eltér ettől ebben a kérdésben, ők úgy látják, hogy Netanjahunak Obamával szemben nincs szüksége különrepülőgépre, mert nem utazik annyit, és a bizottság a valódinál alacsonyabb költségeket mutatott be számításainál.

A két várhatóan népszerűtlen döntés mellett a kormány vasárnap elfogadott egy Izraelben a közvélemény által régóta várt határozatot is: feloszlatják az izraeli közmédiát, és eltörlik a tévékészülék-tulajdonosoktól évente beszedett mintegy 300 sékeles (18 ezer forintos) kötelező költségtérítési díjat annak adásaiért. Helyette a tervek szerint az izraeli közmédia új, sokkal kisebb és hatékonyabb intézményeit fogják létrehozni.

Szerző