Nemzetközi balhé a szkinhed alelnök miatt

"Tudatában vagyok annak, hogy demokratikus eljárás során kapott többséget, de ettől még nekem nem tetszik, hogy egy egykori szkinhed legyen egy demokratikus parlament alelnöke az Európai Unióban" - mondta az Euronewsnak Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, az európai szocialisták jelöltje Brüsszelben a jobbikos Sneider Tamás parlamenti alelnökké választásáról.

Schulz kijelentette: "az ilyen emberek ideológiája nem az én világom, és egy hivatalos intézménynek nem kellene ilyen értékrendet képviselne az Európai Unióban". Az EP szociáldemokrata elnöke szerint "akik azt mondják nekünk, hogy újra kell építeni a határokat, akik azt mondják, hogy az egyik nemzet a másik felett áll, azok, akik szkinhedeket választanak parlamenti alelnökké (...) Azok, akik belülről akarják lerombolni az Európai Uniót, nem csak egy intézményt rombolnak le. Ők egy eszmét rombolnának le, amely az európaiaknak többet adott, mint a béke. A leghosszabb békés időszak mellett jólétet és stabilitást is adott. Szerintem érdemes küzdeni azért, hogy megvédjük ezeket az értékeket".

Schulz úgy látja, a populizmus elleni harcban az uniónak az emberek mindennapi problémáira kell koncentrálnia. Ha az emberek azt látják, hogy a gyermekük munkát talált és a nemzeti kormányok mellett Brüsszel is az ő gondjaikkal van elfoglalva, akkor visszatér a bizalom, és véget ér a populisták ideje. Arra is figyelmeztetett, hogy ha alacsony lesz a részvétel a májusi európai választáson, akkor a német szélsőjobboldal, a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) is képviselőket küldhet az EP-be, miután az alkotmánybíróság eltörölte a bejutáshoz szükséges alsó küszöböt. Szerinte csak magas részvételi aránnyal lehet megakadályozni azt, hogy Adolf Hitler ideológiájának örökösei képviselői szégyent hozzanak Németországra a nemzetközi politikában.

Sneider alelnökké választását szégyenteljesnek nevezte Hannes Swoboda is. Az európai szocialisták EP-frakcióvezetője kemény hangvételű közleményben bírálta még kedden a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt képviselőit, amiért a kormánypártok támogatásával választották meg a jobbikos politikust az Országgyűlés alelnökévé.

Az EP szociáldemokrata frakciójának közleménye emlékeztetett: a magyar parlament “elsöprő jobboldali többsége”, négy fideszes képviselő kivételével megszavazta, hogy Sneider Tamás az Országgyűlés egyik alelnöke legyen. Swoboda ehhez a közlemény szerint azt fűzte hozzá, hogy a magyar parlament ülésein immár egy olyan politikus is elnökölhet, aki megbánás nélkül támad kisebbségekre. “Ez a szavazás szégyen” – jelentette ki a közleményben az MSZP-t is sorai között tudó EP-frakció elnöke. Swoboda felszólítja az Európai Néppártot, adjanak magyarázatot arra, hogy ez hogyan fér össze a párt “állítólagos elkötelezettségével a sokszínűség és a kisebbségek védelme mellett”.

“Az Európai Néppárt, Jean-Claude Juncker és Angela Merkel politikai csoportja, úgy tűnik, hogy úgy véli, elfogadható, ha fontos tisztségeket elítélt bűnözők és rasszisták kapnak. A demokráciának ez a meghatározása nem összeegyeztethető azokkal az európai értékekkel, amelyekhez saját állítása szerint a néppárt is igazodik” – idézte a közlemény az osztrák frakcióvezetőt. Swoboda emlékeztetett: a néppárt tagjai (azaz a fideszes képviselők - a szerk.) megtehették volna, hogy visszautasítják “ezt a szégyenteljes jelölést”, de mégsem tették.

Az Euronews magyar nyelvű tudósítása az ügyről itt megtekinthető. 

Szerző
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár

Igazi ritkaságok bukkantak elő: a Tanácsköztársaságot dokumentáló fotók eddig az OSZK archívumában lapultak

Az Országos Széchenyi Könyvtár eltűntnek hitt fotóiból mutatunk néhányat, melyek az első világháborús gyűjtemény részei. A digitalizálás alatt álló fotók most láthatók először.

Tanácsköztársasági plakátokkal két sorban teleragasztott fal, bal oldalon térdnadrágos fiatal fiú áll
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Utcán zenekar játszik, háttérben Kun Vágó Laktanya és Lenin felirat egy házon
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Der 1. Rote Kommunistische Mai in Budapest. Strassen-Dekorationen beim Westbahnhofe
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Feldíszített katonai autók átvonulnak Kassán
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Mezőn pihenő katonák és gépfegyverrel felszerelt lovak, háttérben víztorony
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Munkásgyűlés egy gyárépület udvarán
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Egy kis társasjáték a déli pihenő alatt a tiszai fronton
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár/ Kaulich Rudolf
Győzelmi hírek a Vörös Hadseregről
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
A Margitsziget ünnepélyes átadása a proletároknak. A szónok átadja a szigetet a népnek
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Telefonhuzal vizsgálat a demarkatios vonal mentén
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár/ Harsányi Gyula
Katonai felvonulás az Andrássy úton. Az előtérben egy huszár-mentés férfi
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Felvonulás a budapesti Alkotmány utcában és gyülekező emberek a Parlament előtt
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár

Mészáros gyerekei a tervezettnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhatnak Érden

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:53
Batthyány Sportiskolai Általános Iskola
Fotó: Google Street View
8,1 milliárd közpénzt költött volna a kormány két sportiskolára, de aztán jött a Fejér-B.Á.L., és az összeg hirtelen 11,4 lett.
Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd városa két jelentős beruházásra: az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el - írja a közbeszerzési értesítő nyomán az Átlátszó.hu.
A sporttagozatos iskolát egy 16 tantermes általános iskolai és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskolai oktatási egységgé bővítik, a telken a helyi birkózóversenyeket is vendégül látni képes edzőtermek is lesznek.
A beruházás értékét eredetileg nettó 3,79 milliárd forintra becsülték, de a Fejér-B.Á.L. Zrt. 5,44 milliárdért kapta meg a munkát.
Ugyanígy vastagabban fogott a ceruza az érdi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum megépítésére kiírt tenderen is. Ott a szerződés eredetileg becsült összértéke 4,1 milliárd forint volt,
a Mészáros-gyerekek cége pedig több, mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért dolgozik majd.
A beruházásokat száz százalékig a kormány fizeti közpénzből, hála a Modern Városok Programnak.