Előfizetés

Autóban csörgő telefonhoz hozzá ne érj!

A Kúria döntése szerint büntetendő telefonhasználatnak minősül még az is, ha vezetés közben akár egy pillanatra is a kezünkbe vesszük és használjuk mobiltelefonunkat: a bejövő hívás egy gombnyomással történő visszautasítása már a KRESZ 3.§(2) bekezdésébe ütköző cselekedet. 

Az ügy előzményéről az Ügyvédvilág.hu számol be: a felperest a H. Rendőrkapitányság szolgálatot teljesítő rendőrei intézkedés alá vonták és tízezer forintos közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték, mert vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használt.

A felperes a szabálysértést nem ismerte el, mert a bejövő hívást azonnal kinyomta, pontosan azért, hogy ne kövessen el szabálysértést - ezt a járműben ülő tanú is bizonyította. Fellebbezését azonban elutasították, a másodfokú hatóság az elsőfokú határozatot helyben hagyta, hiszen "a szabályszegés ténye bizonyított", mert a beérkező hívás "kinyomása" már mobiltelefon-használatnak minősül.

A felperes ezután közigazgatási perben a határozat felülvizsgálatát kezdeményezte az illetékes törvényszéken - keresetét azonban megint csak visszautasították: a törvényszék szerint szabálysértésnek minősül, ha a gépjárművezető a kezében tartott mobiltelefon bármely funkcióját használja, ami elvonhatja a gépjárművezető figyelmét, ezáltal könnyen vészhelyzet állhat elő, amihez akár néhány másodpercnyi telefonhasználat is elegendő lehet. Az autós a törvényszék ítéletével kapcsolatban is felülvizsgálati kérelemmel élt.

A Kúria ítélete szerint a törvényszék a szabálysértés tényét helyesen állapította meg: a mobiltelefon használata mind a telefonhívás fogadását, illetve kezdeményezését vagy a hívás visszautasítását is felöleli - vagyis minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a gépjárművezető a mobiltelefon egyes funkcióit igénybe veszi, figyelmét akár egy pillanatra is elvonva akár egy gombnyomás is balesetveszélyes lehet - ezért a KRESZ vonatkozó bekezdése autóvezetés közben a mobiltelefon bárminemű használatát tilalmazza.

A döntés után elképzelni is rossz, minek minősül, ha valaki tüsszögni kezd vezetés közben, ami azzal jár, hogy ha másodpercekre is, de behunyja a szemét.

BKK-bérlet csak igazolvánnyal

Publikálás dátuma
2014.05.09. 07:15
Az automatánál is igazolni kell magunkat FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS
Hatvan már üzemel abból a háromszáz jegy- és bérletkiadó automatából, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásaként telepítenek a fővárosban és az agglomerációban. Az automaták a jegyeken kívül bérletek kiadására és számla kiállítására is alkalmasak, az érmék mellett papírpénzt és bankkártyát is elfogadnak, ezért a jövőben kevesebb sorban állásra kell számítaniuk a budapesti utasoknak. 

A számlaigényléshez azonban előzetesen regisztrálni kell a www.bkk.hu/automata oldalon. Ráadásul az új automaták által nyomtatott bérletekhez már most szükséges megadni egy arcképes igazolvány számát, amely BKK vagy Volánbusz bérletigazolvány, személyazonosító igazolvány, diákigazolvány (diákbérlethez kötelező), a kártya formátumú jogosítvány, az útlevél vagy egyéb kedvezményre jogosító okmány lehet.

Május 13-tól a BKK valamennyi ügyfélszolgálatán vagy jegypénztárában csak arcképes igazolvánnyal lehet bérletet vásárolni. Emiatt bevezetik a BKK-ügyfélkártyát, amely a bérletigazolvány számának feltüntetésére alkalmas kártya.

Az ügyfélkártyával így akár az egész család bérlete is megvásárolható, ugyanis a kártyán akár négy igazolványszámot is fel lehet tüntetni. Az automaták telepítését március végén az M4-es metró indulásával kezdték el, a teljes projekt várhatóan egy év alatt fejeződik be. Az automaták többnyelvű menürendszerrel és érintőképernyővel rendelkeznek, használatuk rendkívül egyszerű.

Rendkívül elszaporodtak a bérletes csalások, hiába tett a BKK rengeteg feljelentést, hiába buktatott le még belső embert is a cég belső ellenőrzési csoportja, nem lehetett gátat vetni a hamisításoknak - ezzel indokolta a BKK vezérigazgatója, hogy miért volt szükség arra a szigorításra, hogy május 13-tól csak arcképes igazolvánnyal lehet bérletet vásárolni.

Vitézy Dávid az Index.hu-nak arról is beszélt: bukott le például pénztáros is, aki hamisított vagy érvényességi pecséttel manipulált bérletet forgalmazott. „Egyből kirúgtuk, de a bérlethamisítás körül már maffiaszerű rendszer alakult ki, és ez nem mehetett így tovább” - tette hozzá, megjegyezve, hogy a hamisítás évi két-három milliárd forint kárt okozott, ami reményeik szerint megszűnik a szigorítások bevezetésével.

Hiller kitörne a "középpártiságból"

Fontos, hogy az MSZP kiálljon a jogokért, a liberális értékekért, de ha nem mérik fel, hogy Magyarországon az elszegényedés a legnagyobb gond, ezért a lecsúszók mellett kell kiállni, akkor a szocialisták nem fognak kitörni a középpártiságból, ahová mostanra kerültek - erről Hiller István, a Szociáldemokrata Társulás elnöke beszélt tegnap azon a tanácskozáson, amelyen az MSZP lehetőségeiről és a szükséges átalakításokról mondtak véleményt. 

Hiller egyebek mellett azt fejtegette, hogy a rendszerváltás óta a középosztály jelentős része elszegényedett, ezért 2014-ben nem azokra a pártokra szavaztak, amelyeket a lecsúszásuk miatt elutasítottak, hanem a Jobbikra, amelyik ugyan szélsőséges válaszokat adott a kérdésekre, de valamit legalább megfogalmazott. Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint az emberek nem szélsőségesek, nem érzelmi alapon választották a Jobbikot, ezért a szocialistáknak egyebek mellett azt tanácsolta, hagyjanak fel a "jobbikozással" és foglalkozzanak azokkal a problémákkal, amelyek a társadalmat érdeklik.

A jelenlévőket arra figyelmeztette, hogy a szimbolikus politizálást, amelyre a jobboldal erőszakosan rátette a kezét, ideje lenne az MSZP-nek értékén kezelni. A Fidesz ugyanis közösségeket tudott építeni, amelyek a válsághelyzetekből kisegítették őket. Hiller István arról is beszélt, hogy meg kell változtatni az MSZP szerkezetét - jobban odafigyelve a helyi közösségekre -, és azt kérte, hogy az őszi kongresszusra fogalmazzák meg, hogyan kellene továbblépni.

Katona Tamás, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke a tanácskozáson kijelentette: ilyen súlyos politikai kudarc után szükség van az értékelésre. A volt pénzügyi államtitkár szerint is változtatni kell az MSZP startégiáján ahhoz, hogy maguk mellé állítsák a választókat. Úgy vélte, a párt nem elemezte megfelelően a társadalom helyzetét, a Fidesz politikai lényegét, illetve a Jobbik jelenséget, ezen pedig változtatni kell. Lendvai Ildikó szintén a közösségépítés mellett állt ki, mert mint mondta, a Fidesznek is az a titka, hogy már régen nem pártként, hanem érzelmi közösségként működik.