Előfizetés

Sprechen Sie Deutsch? - Német írásbeli az érettségin

A német írásbelikkel zárul ma a tavaszi érettségi vizsgák első hete. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1030 helyszínen 19 588-an, emelt szinten 66 helyszínen 2525-en vizsgáznak.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc. Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt- és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Valamivel olcsóbban tankolunk

A Mol bruttó 3 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát is.

Az árcsökkentéssel a benzin literenkénti ára 410-411 forintra, a gázolajé 416-417 forintra mérséklődött.

A Mol a héten már szerdán is csökkentette az árakat, akkor a benzinét 5 forinttal, a gázolajét 3 forinttal.
A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Memóriaerősítő nevetés

Publikálás dátuma
2014.05.09. 08:30
Fotó: Gettyimages
Nevetni jó. Feldobja az embert, ellazítja, erősíti az arcizmokat, sőt, Chaplin szavaival, eltereli a figyelmét a halálról. Most egy amerikai kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a kacagás megakadályozza a memóriaromlást.

A kaliforniai Loma Linda egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy az élet előre haladtával a stressz miatt egyre kevésbé tudunk tanulni és az információkat elraktározni agyunkban. Az elemzést azért is kezdték el, mert egyre több a Földön a 65 év feletti ember, és az előrejelzések szerint számuk 40-50 éven belül megduplázódik.

 Az emlékezőtehetség részben a kortizol nevű hormon szintjéhez kötődik. A stressz képes a kortizolt kritikus szintre emelni és ez súlyos egészségkárosodásokhoz vezethet. Erre vezethetők vissza sok esetben a magas vérnyomás, a cukorbetegség és más szív- és érrendszeri betegségek. A mellékhatások egyike a rövid távú memória és a tanulási képesség csökkenése.

 A Gurinder Singh Bains professzor vezette kísérletben három csoportba osztották a pácienseket: az elsőben egészséges idős korúak, a másodikban cukorbetegek voltak,  a harmadikba egy hasonló korú kontrollcsoport lett. Két memóriatesztet végeztettek velük, és a két teszt között az első két csoporttal levetítettek egy általuk választott, 20 perces szórakoztató videót. Mindenkinek megmérték a kortizol-szintjén a kísérlet elején és végén egyaránt.

Az eredmények megdöbbentőek voltak. A filmet néző idősek kortizol-szintje 8 – 23%-os csökkenést mutatott a mozizásból kizárt kontrollcsoporthoz képest.

Mint Lee Berk professzor, a tanulmány társszerzője rámutat, a nevetés, vagy valami szórakoztató dologban való részvétel nem csupán a kortizol-szinten csökkenti, hanem erősíti az endorfin- és dopamin-kibocsátást. Ezek a neurokémiai változások erősítik az immunrendszert, és javítják azokat a neuron-oszcillációkat, amelyeket „gamma- hullámoknak” neveznek. Ezek a hullámok erősítik a memóriát és az emlékeket.