Előfizetés

Nemzetközi Bonsai kiállítás Sopronban

Publikálás dátuma
2014.05.13. 12:29

A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont az I. Nemzetközi Bonsai Kiállításnak 2014. május 16-18. között. A Soproni Bonsai Egyesület és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közös rendezvényén több mint tíz kiállító mintegy 130 növény-különlegessége tekinthető meg, a délutáni bemutatók során az érdeklődők elsajátíthatják a kisméretű, ám az alapnövények sajátosságait megtartó fácskák alakításának alapfogásait is. 

A hétvégi családi program utolsó napjának egyik kiemelt eseményeként 9 órától egy több mint százéves galagonya újraformázásban a kiállítás látogatói is szerepet kapnak. A háromnapos eseményen hazai és külföldi szakemberek mutatják be legszebb dísznövényeiket, az érdeklődők minden nap alakítási bemutatókon leshetik el a bonsai-formálás fortélyait. A nemzetközi kiállításon közel több mint 130, különböző fafajtákból nemesített bonsai-növény tekinthető meg, amelyek mindegyike évek hosszú munkájának eredményeként nyerte el mai formáját. A Sopron főtere mellett található kulturális központban hét ország nyolc bonsai mesterének dísznövényei tekinthetők meg.

Bölénybébi a pécsi állatkert legújabb lakója - fotó

Publikálás dátuma
2014.05.12. 20:10
Forrás: bama.hu Fotó: Löffler Péter(Dunántúli Napló)
Alig harminc kilós még, de igazi monstrum lesz a Pécsi Állatkert legújabb lakója, a vasárnap hajnalra született amerikai bölényborjú - számolt be a bama.hu

Pécsi Állatkert állatgondozóinak elmondása szerint az Avarka nevű tehén és a Brutus nevű bika szerelmének gyümölcse üszőborjú, így körülbelül négyéves korára, amikor a teljes méretét eléri, fél tonna körüli súlyú lehet.

Eddig azonban szinte a közelébe sem tudtak menni, mert a két szülő – akik közösen mintegy másfél tonnát tesznek ki – féltve őrzik a kicsit. Annyit azért biztosan kijelenthettek, hogy az egyelőre név nélküli apróság jól van, hamar felállt és zavartalanul jön-megy a kifutóban. Anyukája mellől azonban még nem mozdul, rendszeresen szopik.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Mire figyeljünk a nyílászáróknál?

Magyarország fontos európai termelési központtá vált a "nyílászáró iparban ", s ma már nemzetközi elismertségnek örvend. Így tavasszal, amikor az építkezések, vagy felújítások megindulnak, érdemes néhány hasznos tanácsot megszívlelni az ajtók, ablakok piacáról.

-  A minőségi magyar ablak – amely energiatakarékos és környezet barát - világviszonylatban is korszerűnek számít - mondja Bátorné Rácz Judit, a Füzesabonyban immár 20 éve működő Fenstherm-West nyílászáró gyár kereskedelmi igazgatója, aki szerint az ablakok esetében is van néhány olyan fontos adat, amelyből világosan és egyszerűen kiderül: melyiket érdemes és szabad megvenni.

A legfontosabb, hogy szakemberektől vásároljunk: biztonságosabb azokat a hazai családi vállalkozásokat megkeresni, akik nem csak régóta foglalkoznak jó minőségű magyar nyílászárókkal, de vállalják értük a garanciát és azok beszerelését is. Nagyon sokszor előfordul ugyanis, hogy a minőségi ablak a szakszerűtlen beszerelés miatt nem hozza meg a kívánt hatást, ezért érdemesebb komplett árajánlatot kérni, mert abból derül ki világosan: könyöklőkkel, párkánnyal, a régi ablak kiszerelésével, elszállításával, az új beszerelésével, valamint megfelelő garanciával kompletten, mennyibe is kerül az ablakcsere. Hiába olcsó ugyanis egy akciós nyílászáró, ha a felsoroltak még sokkal nagyobb többletköltséget jelentenek. Semmiképpen ne vegyünk ablakot a "CE" jelölés szerinti típusvizsgálati bizonyítvány megléte nélkül.

Fontos, és manapság gyakran hangoztatott információ, hogy egy ablak hány kamrás, de a kamraszámmal nem emelkedik egyenes arányban a minőség. Lényeges viszont az úgynevezett "Uf" érték, amely az ablakkeret hő átbocsájtási tényezője. Ez az érték egy olyan pontos adat, amely ötvözi a beépítési mélység (vastagság), a kamraszám és a nyílászáró keretének más fontos adottságait. Ha ez az  1,0-1,3 között van, bizonyosan jó minőségű nyílászáróról beszélünk. Kezdjünk viszont gyanakodni, ha egy üzletben az említett "Uf" értéket, vagy az ablakok "Uw"-vel jelzett hő átbocsájtási értékét nem tudják megmondani - vagy esetleg nem is tudják mi az. Az "Uw" értéknek optimálisan egyébként 0,8-1,3 között kell lennie.

Panellakásoknál az ablak beszerelése a mai technológiák mellett néhány óra, de egy átlagos méretű házban is bőségesen egy napon belül el lehet végezni ezt a munkát. A mai, jó minőségű műanyag technológiák pedig gyakorlatilag egy életre szólnak.