Az ítélet

Eltekintve attól az 1956-ra tekintettel legfeljebb tragikomikusnak nevezhető apróságtól, hogy valakit olyan tettéért fognak perbe, amelyet a fideszes Alaptörvényben a nemzet történelméből kitörölt korszakban követett el, teljesen mindegy, milyen ítélet születik a Biszku Béla elleni perben. Mindegy, mert nem az ítélet, hanem maga a precendens-eljárás volt fontos a hatalom napi politikai érdekeinek, amennyiben az "egy náci - egy komcsi" logika alapján, magát középre kalibrálva, a mai baloldalt mindenképpen a tegnapi "létező szocializmus" (náluk: kommunizmus) szellemi, és amennyiben szükséges, gyakorlati örököseiként akarja felmutatni.

De: felelősségre lehet-e vonni büntetőjogilag bárkit a politikai nézeteiért, meggyőződéséért és ebből következő tetteiért? Az 1990-es rendszerváltás során kialakult konszenzus szerint (okulva a magyar politikusi tragédiákból, a többi között Batthyány Lajos és Nagy Imre példájából) nem lehet. Felelősségre lehet-e vonni valakit emberiség ellen elkövetett bűncselekményért? Megfontolandó volna Sebastian Häffner német történész véleménye a nürnbergi perről: nem emiatt, hanem azért, ami történt. Közönséges gyilkosság miatt kellett volna elítélni a náci prominenseket. A napi praxistól távollévő, áttételeken irányító vezetőkre persze nagyon nehéz konkrét gyilkosságokat rábizonyítani - a totalitárius rendszerek már csak ilyenek. Papír helyett a végrehajtóknak sokszor elég a hatalom szándéka. A Biszku-per ügyésze is csak "ideológia tűzparancsról" tudott beszélni. Biszku sem közönséges gyilkosságért, hanem felbujtóként, aljas indokból több emberen elkövetett emberölésért, háborús bűntettért kapott öt és fél évet.

Más kérdés, hogy mit kezdjen a közösség egy szellemileg-fizikailag megtört, 92 éves aggastyánnal, még ha közvetve vér tapad is a kezéhez? Legfeljebb a szimbolikus ítéletnek volna értelme, amely kielégíthetné a per ügyészét is, aki azt mondta: a bűnt igenis meg kell nevezni. Ám csupán a bűnös lett megnevezve, ami legfeljebb a közönség bosszúvágyát elégíti ki.

Sem ideológiákon, sem ideológiákkal megterhelt egyéni sorsokon nem sikerült még soha túllépni bírósági ítéletekkel. Még egy öt és fél éves börtönnel sem.

Szerző
Friss Róbert

Baby-boom az olimpikonoknál, folytatják a versenysportot

Publikálás dátuma
2014.05.14. 07:58
Mike Róbert kenuvilágbajnokunk már gyermekként arról álmodott, hogy egyszer dobogóra állhat FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
54 ország, közel 1000 sportolója vesz rész a jövő péntektől vasárnapig tartó kajak-kenu világkupaversenyen Szegeden. A kisvilágbajnokságként emlegetett eseményre a belépés díjtalan az érdeklődők számára. A Népszavának nyilatkozott Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője. Feltárta, hogyan történik a keret kiválasztása, méltatta a fiatalok teljesítményét, valamint beszélt a kajak-kenuban történt baby-boomról, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina gyermekáldásáról. 

- Értékelné a két héttel ezelőtti, milánói világkupán elért eredményeket, amelyen remekül teljesített a magyar csapat? Kilenc érmet (három arany, egy ezüst és öt bronzot) szereztek, és az éremtáblázat élén zártak a kajak-kenusok.

- A vk-sorozatot minden évben megrendezik, viszont két évtizede nem volt példa arra, hogy minden versenyen vízre szálljon a magyar csapat. Milánóban 30 versenyzővel álltunk rajthoz, most hétvégén a csehországi Racicében pedig 14 kajakossal és kenussal szerepelünk. A jövő hétvégén sorra kerülő szegedi viadalon pedig minden számban két hazai egységért szoríthatnak majd a szurkolók. A milánói versenyen teljesen vegyes volt a csapat, hiszen rajthoz álltak olimpiai és világbajnok sportolóink, valamint az első felnőtt versenyükön résztvevő fiataljaink. Az eredményeink azt mutatták, hogy emelt fővel térhettünk haza. Úgy indultunk el a versenyen, hogy nem állítottam fel elvárást a csapat elé, hiszen a vk-versenyeken az a cél, hogy minél több egységet kipróbálhassunk. A fiataloknak a riói olimpia előtt kellő lehetőséget szeretnénk biztosítani, hiszen ők képezik a jövőt, és így egy nagy világversenyre már kellő tapasztalattal vághatnak neki az újabb sikereknek.

- Mennyiben változott meg a szerepe, hogy szövetségi kapitányból vezetőedző lett?

- Alig valamiben. A fő feladatköröm megegyezik az eddigiekkel, inkább koncentráltabb lett a hatásköröm, azáltal, hogy a maratón szakág és az U23-as korosztály most nem hozzám tartozik, hanem "csak" a felnőtt korcsoport.

- A válogatás hogyan zajlik a világkupaversenyekre?

- A tavalyi világversenyeken (Európa-bajnokság, világbajnokság), valamint az idén áprilisban lezajlott dunavarsányi időmérő futamok alapján jelöljük ki az indulókat.

- A fiatalok remekeltek a milánói világkupaversenyeken. Az idei brandenburgi Európa-bajnokságra és a moszkvai világbajnokságra lehetőségét kapnak-e a fiatalok, vagy inkább a régi bajnokok állhatnak majd rajthoz?

- A július 11. és 13. közötti Eb-re és az augusztus 6. és 10. között megrendezésre kerülő vb-re az idei vk-eredmények alapján választjuk ki az indulókat. Azok a sportolóink állhatnak majd rajthoz, akik a legjobb teljesítményt nyújtották az idei válogatóversenyeken.

- Megbomlott a Szabó Gabriella-Vad Ninetta páros, helyette Szabó-Csipes Tamara duót részesítik előnyben. Milyen összeállításban szállnak vízre az előttünk álló vk-versenyeken?

- A Szabó Gabriella-Vad Ninetta páros nagyon jól szerepet a milánói vk-án, hiszen megnyerték a kajakosok 500 méteres futamát, úgy hogy mindössze öt edzés volt mögöttük. Csipes Tamara januárban tért haza Ausztráliából, ő nem versenyzett, amíg kint volt. Úgy gondolom, hogy ez egy várható folyamat volt, hogyha a Honvédnak van két ilyen világklasszis versenyzője, mint Tamara és Gabriella, akik ráadásul párosban 2010-ben már nyertek világbajnokságot 1000 méteren, akkor ki fogják próbálni 500 méteren ezt az összeállítást. Tegnap délelőtt tartották első edzésüket, nagyon kíváncsian várom az eredményüket. A szegedi világkupára annak a függvényében állítom össze a csapatot, hogy melyik páros nyújtja a jobb teljesítményt. A legjobb duót szeretnénk megtalálni, az a célunk, hogyha a jobbnál van jobb, akkor azt szerepeltessük. Ha nem működik ez az összeállítás, akkor a Szabó-Vad kettőst lehet tovább vinni egész évben.

- Ha már Csipes Tamarát említette: a nulláról kell ismét felépítenie a régi formáját, vagy hamarosan ismét a legjobbak között láthatjuk?

- Edzett kint a Tamara. Igazság szerint nem tudom megmondani, hogy milyen most a formája, de hamarosan megnézem, hogy hol tart a felkészülésben. Januárban a nyárból érkezett haza, és kint Ausztráliában is kajakozott, csak nem versenyzett. Neki most az alapozásra kellett koncentrálnia, kíváncsian várom, hogyan sikerült a felkészülése.

- Dusev-Janics Natasa rehabilitációja, hogyan alakul? Láthatjuk idén versenyezni?

- Az egészségi állapotától függ. Múlt héten beszéltem vele és azt mondta, hogy napról-napra javul az állapota, és szeretne idén versenyezni. Annak örülnék, ha felgyógyulna, de a teljesen egészségesnek kell ahhoz lennie, hogy idén vízre szálljon.

- Mit szól ahhoz, hogy baby-boom van a kajak-kenuban?

- Nagyon örülök, hogy Kovács Katalin és Fazekas-Zur Kriszta is anya lett. Mindketten olimpiai bajnokok, többszörös világbajnokok, a sportban már mindent elértek. Boldog vagyok, hogy a magánéletükben is ilyen örömteli változás állt be. A babázás után természetesen várom őket vissza a csapatba. Jelezték is nekem, hogy szeretnék folytatni a versenysportot, és bízom benne, hogy meg fogják oldani a gyermek mellett ezt a feladatot.

- Nagy átszervezést igényel a csapaton belül az ő kiesésük?

- Amikor először kiderült, hogy nem szállnak vízre idén, mindenki fogta a fejét. Két olimpiai bajnok, világbajnok kajakossal gyengül a válogatott keret, de az majd utólag derül ki, hogy mennyire tudjuk Katalint és Krisztinát pótolni.

Vesztes a győztes ellen

Publikálás dátuma
2014.05.14. 07:57
Rakitic: A végén mindig mi nyerünk
A Noha a fogadóirodák esélyesebbnek tartják, a Benfica ma este Torinóban nem nyerheti el a Sevilla ellenében a labdarúgó Európa Liga-trófeát! A bukmékerek talán nem tudják, hogy a magyar Guttmann Béla 100 év kárhozatra ítélte a portugál együttest?!

Száz évig nem nyertek semmit! A magyar Guttmann Béla szavai egy évvel ezelőtt újra és újra elhangoztak: a Benfica Ivanovics 93. percben esett találatával 2-1-re elveszítette Amszterdamban a Chelsea elleni Európa Liga-döntőt.

Ez volt a gárda hatodik elbukott nemzetközi fináléja azok után, hogy a magyar szaktekintély 1961-ben és egy évvel később BEK-győzelemre vezette a klubot, majd mélységesen megbántódva a fenti szavakkal távozott. (Micsoda idők voltak azok!

Rakitic: A végén mindig mi nyerünk

Rakitic: A végén mindig mi nyerünk

A győztes fél trénere magyar, az előbb 3-2-re legyőzött Barcelona, majd az 5-3-ra vert Real Madrid összes gólját honfitársa, Kocsis és Czibor, illetőleg a triplázó Puskás szerezte!)

A mélyen vallásos portugálok ma úgy tesznek, mintha Guttmann átka nem létezne, mintha a legendás trénernek nem lenne benne a keze a kudarcokban. Mintha ez valami kitaláció volna!  Akárhogy is: tényleg nehéz elképzelni, hogy el lehet bukni hét egymást követő kupadöntőt! 

"Mindkét fináléba jutott együttes favoritnak számít" - nyilatkozta Jorge Jesus, a portugálok jelenlegi mestere. Csapata a Bajnokok Ligájában kezdte a most záruló szezont, majd az EL-be átkerülvén veretlenül jutott el észak-olaszországba, oda, ahol egy körrel korábban már vizitált.

Luisao: Már nem fog a Guttmann-átok

Luisao: Már nem fog a Guttmann-átok

Éppen emiatt igazán figyelemreméltó a makulátlansága. A gárda a Juventust Torinóban lenullázva ejtette ki, holott a hajrára kilenc játékosa maradt a pályán (kiállítás, sérülés).

Az EL-menetelését a selejtező harmadik körében kezdő Sevillát másodpercek választották el a búcsútól. Valenciában Mbia 94. percben szerzett góljával jutottak tovább. Az andalúziai egylet tehát nagyon tudja, hogyan kell nyerni, s hogyan kell UEFA Kupát nyerni: amikor 2006-ban és 2007-ben bejutott a döntőbe, elhódította a serleget.

Sőt, azokban az években a Szuperkupát is bezsebelte!  A döntő egyik résztvevője mindig nyer. A másik mindig kikap. Drámai ütközet lesz, kár lenne kihagyni (20.45 óra, Tv: Story4)!

Szerző