Liszt-rajongó Japán jószolgálati nagykövete

Publikálás dátuma
2014.05.14. 07:32
Macusita Nao, Japán jószolgálati követe Budapesten FOTÓ NÉPSZAVA
A visegrádi államok és Japán kormányfői még 2013 júniusában, varsói találkozójukon egyeztek meg arról, hogy az idei évet - a kapcsolatfelvétel 10. évfordulójának megünneplésére - V4+Japán csereévvé nyilvánítják. Ebből az alkalomból érkezett Budapestre Japán jószolgálati nagykövete.

A hazájában nagyon népszerű Macusita Nao zongoraművésznő, színésznő tegnap a Régi Zeneakadémia Liszt Múzeumában találkozott újságírókkal. 

Macusita Nao szívesen vállalta a jószolgálati missziót. "Idén, a V4+Japán baráti év keretében rengeteg eseményt szervezünk. Jószolgálati nagykövetként a feladatom az, hogy Japánban segítsem bemutatni a V4-es országok értékeit, művészetét, zenéjét. Ez az első alkalom, hogy Magyarországra látogattam, de mind a négy visegrádi ország szépségeivel szeretnénk megismertetni a japán közönséget" - mondta lapunknak.

Sokoldalú művész a 29 éves Nao. 2008-ban klasszikus zongora szakon diplomázott a Tokiói Zeneművészeti Egyetemen. Országos ismertséget a televízió szerzett neki, szerepelt több teleregényben, az NHK tévé dalversenyén zsűrielnök volt, játszott a japán filharmonikusokkal, műsort vezet, s még modellkedik is.

Kérdésünkre, hogy melyik hivatás az "igazi", azt mondta, nem tudna sorrendet felállítani, akár zongorázik, akár zenét szerez, az a fontos számára, hogy adni tudjon az embereknek.

Japán jószolgálati nagykövete ismeri a klasszikus zeneirodalmat, a magyar szerzők közül egyértelműen Liszt Ferenc a kedvence. "Nagy örömmel tölt el, hogy megismerhetem szülőhazáját, itt lehetek ebben az épületben, ahol lakott és oktatott is. Számomra ez óriási élmény, olyan, mintha valakivel a mennyekből találkozhattam volna" - mondta.

Budapest után Prágába készül. A V4 japán nagykövetének ízlett a magyar palacsinta, mint elárulta, szenvedélyes fotós is, s azt tervezi, magánemberként visszatér majd, hogy jobban megismerje Budapestet.

Szerző

Orbán-beszéd - Bekérette Ukrajna a magyar nagykövetet

Publikálás dátuma
2014.05.13. 21:54
Kicsapta a biztosítékot az ukránoknál Orbán. FOTÓ: K 2 PRESS
Az ukrán külügyminisztériumot aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét - jelentette ki az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

 Perebijnisz hangoztatta, hogy a magyar miniszterelnök által tett kijelentések a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal.  "Ezek a kijelentések mint olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk" - fogalmazott a szóvivő. 

Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy "megfontoltan" álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika. A szóvivő szavai szerint ugyanakkor kedvezően fogadta az ukrán fél a magyar külügyminisztérium március 28-ai közleményét, amelyben a magyar tárca elítélte a Jobbik e témában elhangzott "provokatív" nyilatkozatait.

A magyar Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy az ukrán külügyi tárca behívatta a kijevi magyar nagykövetet.  "A magyar pozíció világos, és a nagykövet ezt elmondta" - tette hozzá Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Szerző

Szeretné tudni, mire jó a harmóniamutató?

Publikálás dátuma
2014.05.13. 20:55
fotó: Népszava.
A kínai vidék társadalmának közérzetét, az emberek, valamint az emberek és a természet együttélésének harmóniáját, a lakosság és a közintézmények viszonyát vizsgálta és értékelte egy kínai kutatóintézet, amely eredményét - először - "harmóniaindexben" mutatta ki.

A kutatók összesen hat tényezőt vettek figyelembe, köztük a demokráciát, az igazságosságot, a becsületességet, az életerőt, a stabilitást, valamint az emberek és a természet viszonyát. A szempontok kiválasztásához a legutóbbi pártkongresszus adott muníciót, amelynek jelentésében a harmonikus társadalom fogalmának meghatározásához e jellemzőket nevezték meg.
A kínai vidéki tanulmányok központja és a központi tanárképző egyetem kutatásának eredménye szerint a százpontos skálán végül a vidékiek 59,25 pontot teljesítettek.

Hszü Jung, az intézet vezetője tanulmányukról szólva arról számolt be, hogy a különböző tényezők között a becsületesség kapta átlagosan a legnagyobb pontszámot (83,65), míg az emberek és a természet közötti harmóniát mindössze 50,74 pontra értékelték. A legnagyobb hiány az "életerőben" mutatkozott, ami a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a vidéki társadalomnak a megújuláshoz több ösztönzésre lenne szüksége.

A kutatást, illetve az index megalkotásának gondolatát egy 2009-es felmérés szülte, amelynek során több mint 300 hallgató és egyetemi munkatárs az ország 31 tartományának, autonóm területének, nagyvárosának, valamint 300 falujának lakosságát kérdezte végig.

Szerző