A színtévesztő multimilliárdos

Publikálás dátuma
2014.05.14 07:40
Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját 19 millióra biztosították FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAVID RAMOS
Fotó: /
Ma ünnepli harmincadik születésnapját Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapító-vezérigazgatója. A fiatal milliárdos élete - s mellette milliárdoké világszerte - gyökeresen megváltozott meg az elmúlt évtized folyamán.

Újabb mérföldkőhöz ért a Facebook közösségi oldal. Ma tölti be ugyanis az alapító-vezérigazgató, Mark Elliott Zuckerberg harmincadik életévét. Ahogy a Daily Mail brit lap ironikusan megjegyezte, egyszerre fogja vagyonának, és a közösségi háló felhasználóinak milliárdjait számolgatva ünnepelni születésnapját.

Annyi bizonyos, hogy a Facebook forradalmi változást hozott az emberek életébe világszerte: gyökeresen megújította, állandóvá és kölcsönössé tette a felhasználók közötti kommunikációt és a kapcsolattartást. Sokan eltűnődtek azon, mivel is lehetne felköszönteni a fiatal üzletembert, akinek már most megvan mindene.

A Twitter mikroblogon többen felvetették, hogy a szintén húszas éveikben járó fiatalemberek által alapított Google elektronikai óriás kedveskedhetne egy kimondottan Zuckerberg-témájú Doodle-lel.

Ez a keresőóriás kezdőoldalán lévő logó, a doodle (magyarul firka, firkálmány) a Google emblémája, mellyel egy évfordulóról, egy személyről vagy jeles eseményről emlékezik meg.

Akárhogy is nézzük, Mark Zuckerberg és a Facebook életében különleges az idei év. A közösségi oldal éppen tíz éve, 2004. február 4-én indult, év elején ünnepelte tízedik születésnapját. Egy hónappal ezelőtt elérte az 1,28 milliárd felhasználót.

Egyre többször jelennek meg a hálózat végnapjait jósoló tanulmányok. Év elején a Princeton Egyetem kutatói használtak a járványok terjedését modellező elemzést,

amely alapján úgy becsülték, a Facebook 2017-re, azaz három év múlva elveszti felhasználóinak 80 százalékát, s hanyatlásnak indul.

Ennek alapja elsősorban az, hogy az idősebb generáció megjelenésével a fiatal korosztály kezd elvándorolni a portálról. A havi rendszerességgel a Facebookot használó felnőttek az összes felhasználó 72 százalékát teszik ki. A site vezetői azonban hangsúlyozzák ennek fontos elemét: az aktivitást.

A milleniumi (Y) generáció (az 1980 és 2000 között született személyek) a portálon szervezik programjaikat, közös eseményeiket legalább heti egyszer. Ugyanezen korosztály 62 százaléka gyakorta megosztja másokkal teendőinek részleteit.

A teljes amerikai lakosság 30 százaléka a Facebookon követi a híreket. A mindennapi életünkbe épült be a közösségi oldal, melynek elemzői úgy becslik, jövőre további 28-32 százalékkal növekszik a felhasználók száma.

Ez pedig mind Mark Zuckerbergnek köszönhető, akinek élete felfordult az elmúlt évtizedben. 1984. május 14-én látta meg a napvilágot a New York állambeli White Plain városában. Gyermekkorát a közeli faluban, Dobbs Ferryben töltötte.

Édesapja, a fogorvos Edward, édesanyja pedig Karen, aki négy gyermeke születése előtt pszichológusként dolgozott. Mark érdeklődése a számítógépek iránt igen korán kialakult: 12 évesen létrehozta a Zucknet névre hallgató csevegőprogramot.

Ezt használta apja a fogászaton az asszisztensével való kommunikációra, hogy ne kelljen átüvöltenie az egész irodán, ha szüksége van valamire, s ezt használták a családi házon belül is. Később aztán, vélhetően barátai hatására is, a számítógépes játékok fejlesztésére adta fejét.

Hogy kielégítsék fiuk informatikai tanulmányok iránt tanúsított éhségét, a család magántanárt fogadott fel David Newman személyében, aki heti egyszer járt Mark-hoz, hogy közösen dolgozzanak, tanuljanak. A New Hampshire-i felkészítő iskolán, a Phillips Exeter Akadémián a vívásban jeleskedett, csapatkapitány lett, s az irodalom terén is szép eredményeket ért el.

Még a gimnázium alatt kifejlesztette a Pandora elődjét, a Synapse programot, amely a felhasználók zenehallgatási szokásait mérte fel. Számos elektronikai óriáscég, köztük az AOL és a Microsoft is megkereste a tinédzsert, hogy felvásárolja a szoftvert, s még az érettségi előtt állást ajánlottak Marknak - ő azonban nemet mondott.

A jól ismert történet a Harvard Egyetemen kezdődött, ahol Mark tanulmányait folytatta. A kollégiumban már szoftverfejlesztőként vált ismertté. Létrehozta a CourseMatch applikációt, melynek segítségével a tanulók könnyebben választhattak az órák közül a többi felhasználó preferenciái alapján.

2003 őszén elkészült a Facebook alapját adó, tiszavirág-életű Facemash, melyen az egyetemisták az aktuális voksoláson megjelenő két kollégista lány közül kiválaszthatták, melyiküket tartják csinosabbnak.

A portál népszerűsége pillanatok alatt az egekbe szökött a campuson, amíg az iskola vezetése le nem állította a honlapot, mivel Mark illegálisan töltötte le a hallgatók igazolványképeit a Harvard szerveréről. Az élelmes Zuckerberg ezért úgy döntött, önkéntes csatlakozás útján használható közösségi portált indít el. Ez lett az eredeti nevén: "The Facebook".

A kezdetben csupán a Harvard hallgatói által használt, majd később más amerikai egyetemekre is kiterjesztett szolgáltatásra már az első napokban több százan regisztráltak. A 2004-es indulás évében megszerezte első befektetőjét, a PayPal online fizetési rendszert is alapító Peter Thiel személyében.

Következő évben már elég tőkét összegyűjtött, hogy megvásárolja 200 ezer dollárért a www.facebook.com domain nevet. Ekkor hagyták el a "the" névelőt az oldal címéből. Még ebben az évben a középiskolások felé is nyitottak, 2006-ra pedig már minden 13 évesnél idősebb (vagy magát annak való személy) regisztrálhatott a portálon.

Három évvel később, 2009 szeptemberében Mark Zuckerberg bejelentette, az előző negyedévben már több profitot hozott a vállalat, mint amennyit a kiadásra fordított. Az egyre komolyabb bevételek hatására 2012-ben, a részvényesek és elemzők félelmei ellenére a Facebook a tőzsdére lépett.

Aggodalmaikat azonban hamar lehűtötték az okostelefonokon is megjelenő hirdetések. 2013 utolsó negyedévében a reklámbevételek 53 százalékát már a mobilhirdetések hozták.

A Gemius online kutatóintézet harminc országban vizsgálta az internetezési szokásokat, s arra a következtetésre jutott, a magyarok és törökök látogatják leggyakrabban a közösségi oldalt, hazánkban 10 internetes felhasználóból 9, azaz 86 százalék használja a szolgáltatást.

Mark Zuckerberg 2012 májusában elvette egyetemi barátnőjét, Priscilla Chan-t. A szertartást kaliforniai otthonukban tartották mintegy száz családtag és barát jelenlétében. Egy évvel később a Facebook bekerült a Fortune 500 listára, amely az Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát sorolja fel.

Ezzel Zuckerberg a maga akkori 28 életévével a legfiatalabb vezérigazgatóvá vált 499 társa mellett. Vagyonát jelenleg 26,6 milliárd dollárra becsülik.

Tíz érdekesség a fiatal üzletemberről

1. Mark Zuckerberg és felesége egy Szörnyeteg névre keresztelt magyar terelőkutyát, egy pulit tart. A fehér eb Facebook-oldalát több mint 1,8 millióan követik.
2. Azért lett a kék a domináns szín a közösségi oldalon, mert Zuckerberg piros-zöld színtévesztő.
3. Az AOL és a Microsoft már tinédzser korában próbálta megszerezni Zuckerberget, de nem állt kötélnek.
4. Zuckerberg minden nap ugyanolyan szürke Facebook-pólót visel, hogy ezzel is időt spóroljon reggel, az öltözködésnél.
5. A fiatalember azt állítja, 2009-ben azért hordott minden nap nyakkendőt, hogy bizonyítsa, komolyan gondolta, miszerint a gazdasági válság ellenére is növekedést érnek el.
6. Zuckerberg vegetáriánus, s állítja, csak akkor enne állatot, ha maga végezne vele. Kedvelt oldalai közt mégis ott szerepel egyebek közt a McDonalds is.
7. Több mint 220 ezer követője van a Twitter mikroblogon, habár az elmúlt négy évben mindössze 19 bejegyzést hozott létre, s egyet sem az elmúlt 15 hónapban.
8. 2010 októberében számos alkalmazottjával együtt ment el megnézni a Facebook alapításáról készült "Közösségi háló" című filmet, később azonban bírálta azt a róla formázott karakter miatt.
9. Szóbeszéd lett, s kisebb botrányt kavart, amikor tavaly egy 25 ezer dollárra becsült, rubint gyűrűvel kérte meg barátnője kezét, mikor ő maga 19 millió dollárra van biztosítva.
10. Ha a Facebook oldalán egy hozzászólásban, vagy beszélgetésnél beírjuk, hogy "@[4:0]" és az Enter billentyűre ütünk, Mark Zuckerberg neve jelenik meg mások számára.

2014.05.14 07:40

Legkevesebb 8 túrázó fulladt egy megáradt folyóba Dél-Olaszországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.20 22:06

Fotó: Shutterstock/
Megáradt folyóba fúlt nyolc túrázó a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek - közölte az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak között négy férfi és négy nő van.
A szerencsétlenség olasz sajtójelentések szerint a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. A La Repubblica című olasz napilap internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. Az ANSA olasz hírügynökség egy másik 12 fős csoportról is említést tett, akiket hegyimentők és tűzoltók találtak meg és mentettek ki. Összességében azonban nem világos hány túrázó tartózkodott hétfőn a szurdokban, illetve hányan tűnhettek el. Értesülések szerint túrázók három csoportja volt úton a szurdokban.
"A gond az, hogy nem tudjuk hány embert sodort magával az ár" - mondta Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője a Sky TG24 hírportálnak. "Ez egy nagyon mély és szűk hasadék a földben. Képzeljék el, hogy majdnem egy kilométer mély, és mindössze néhány méter széles. Képzeljék el az embereket, akik ebben a lyukban voltak" - tette hozzá Tansi, aki szerint órákig eltarthat, míg összesíteni tudják az áldozatok számát. A hegyimentők a Twitteren közölték, hogy egy gyermeket kihűlési tünetekkel szállítottak kórházba helikopteren. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében.
Szerző
2018.08.20 22:06
Frissítve: 2018.08.20 22:16

Gázháború: Lengyelország Trump oldalára állt

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:02
Heiko Maas német (balra) ésJacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, augusztus 20-i találkozójukon
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Ártalmasnak tartja a tervezett német-orosz gázhálózatot Lengyelország, szerintük ez csak eszköz arra, hogy az oroszok tovább fejleszthessék hadseregüket.
Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték projektje ártalmas, ez ügyben Lengyelország az Egyesült Államok oldalán áll - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecim közelében, a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal tartott közös sajtóértekezletén. A két miniszter az egyik auschwitzi altábor, a Harmense helyén létesített ferences központban tartott hétfőn kétoldalú megbeszélést, írja az MTI.
A találkozó elején rendezett sajtókonferencián Czaputowicz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a gázvezetékre vonatkozóan eltér a lengyel és a német álláspont, Varsó ártalmasnak, Ukrajnát „nagyon nehéz helyzetbe hozónak" tartja a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 csővezetéket.Rámutatott: Donald Trump amerikai elnök szerint a projekt "újabb eszköz lesz arra, hogy Oroszország a hadsereg korszerűsítésére, a fegyverkezésre fordítható pénzforrásokhoz jusson".  „Ebben az amerikai-német vitában mi az Egyesült Államok oldalán állunk” - húzta alá Czaputowicz. Tény ugyanakkor, hogy a tervezett gázvezeték elkerüli Lengyelországot, annak építését nem is akadályozhatják meg a lengyelek. 
Heiko Maas megismételte a német álláspontot, miszerint a gázvezeték nem eredményezi majd Európában az orosz gáztól való függőséget. „Ismerjük a lengyel kormány aggályait, de nem osztjuk" - jegyezte meg.
Hétvégi amerikai sajtóértesülések szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az orosz külügyi tárca hétfői állásfoglalása szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek.

Német felelősségvállalás Auschwitzban

A lengyelországi sajtóértekezleten Maas beszámolt arról is, hogy aznap délelőtt - elődje, Klaus Kinkel 1992-es látogatása óta a német diplomácia vezetői közül elsőként - az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott.  A megsemmisítő táborok "a német történelem legsötétebb fejezeteit képviselik" - jelentette ki, hozzáfűzve: "vállaljuk a felelősséget a zsidókon, a lengyeleken itt elkövetett kegyetlenségekért". Újságírói kérdésre válaszolva a lengyel külügyminiszter megerősítette Varsó szándékát, hogy a második világháborús veszteségekért járó kártérítésekről tárgyaljon Berlinnel. Felidézte: a két fél januárban megállapodott a témát elemző szakértői csoportok felállításáról. 
2018.08.20 20:02