Előfizetés

Titkos, mire költ három milliárdot a Miniszterelnökség

Minősített a Miniszterelnökségnek költségvetési átcsoportosítással dologi kiadásokra biztosított mintegy 3,1 milliárd forint felhasználásáról szóló kormányhatározat, arról nem adható információ - közölte az MTI megkeresésére a Kormányzati Információs Központ szerdán.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg az átcsoportosításról egy kormányhatározat, amely nem tartalmazta, hogy mire tervezik fordítani az összeget. Az LMP szerdán bejelentette, közérdekű adatigénylést nyújt be annak érdekében, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János tisztázza, a pénzt pontosan mire kapták.

A Kormányzati Információs Központ az MTI-nek adott tájékoztatásában felidézte: a minősített adatokra vonatkozó közérdekű adatigénylésre irányadó jogszabályi rendelkezés szerint "a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat". Azaz közérdekű adatigénylésre válaszul nem adható információ a minősített adatra vonatkozóan - rögzítették.

Hogy is van a Fidesz a CÖF-fel?

A Fidesz tisztázza a Civil Összefogás Fórumhoz (CÖF) való viszonyát - szólította fel a kormánypártot Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerdán Kaposváron, sajtótájékoztatón.

"Egy olyan pártnak, amelyik egy civil szervezetet használ furkósbotnak lopott pénzből a kampányban, kötelessége tisztázni a viszonyát egy, Európai Unió ellen agitáló szervezettel" - mondta Szigetvári Viktor, utalva a CÖF keddi, az Európai Parlamenttel kapcsolatos kijelentésére. 

Hozzátette: "felháborítónak tartjuk, hogy a Fidesz szövetségeseként (...) adófizetői pénzből és fideszes oligarchák pénzéből negatív kampányt folytató álcivil szervezet az európai parlamenti kampányban cinikusan azt nyilatkozta (...), hogy meg kell szüntetni az Európai Parlamentet".

Szigetvári Viktor az Együtt-PM pártszövetség nevében arra szólította fel a Fideszt, hogy mondja meg, egyetért-e a CÖF-nek azon álláspontjával, hogy fel kell számolni az Európai Parlamentet. "Ha nem, akkor határolódjon el a CÖF-től" - fűzte hozzá a politikus. 

Megjegyezte: a legjobb módja ennek az volna, hogyha a Fidesz részt venne azon a vitán amelyet a választási kampány utolsó hetében szeretnének megtartani, "mert az, a vitán résztvevő pártok, pártszövetségek számára remek lehetőséget jelent arra, hogy bebizonyítsuk, hogy van európai programunk, vannak kiváló jelöltjeink, és egyébként van véleményünk arról, hogy a magyar politikának, vagy akár a balközép oldalnak hogyan kell megújulnia".

Szigetvári Viktor az Európai Parlamenti választáson induló pártok közötti vitáról szólva azt mondta: "a kampányban az egyik legfontosabb kezdeményezésünk az volt, hogy merjen a balközép oldal végre vitázni a Jobbikkal" Hozzátette: a Jobbik mellett kísérletet tettek arra, hogy a Fidesz is jelen legyen ezen a vitán, de "ők gyáván ettől elmenekültek".  A pártszövetség társelnöke közölte: erre a vitára a balközép pártjait is hívták, a tárgyalások folynak.

Pintér Lóránd, az Együtt-PM kaposvári választókerületi elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: bár sok vita van arról, hogy az Európai Unióhoz való tíz évvel ezelőtti csatlakozásunk milyen eredményeket hozott, a mérleg egyértelműen pozitív.

Mirelitkampányt folytat a Fidesz

Az MSZP szerint a Fidesz "mirelitkampányt" folytat az európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatban: hűti a kedélyeket, hogy a téma ne nagyon legyen benne a közbeszédben, másrészt félkész beruházásokat ad át.

Erről Tüttő Kata, a szocialista párt EP-képviselőjelöltje, fővárosi frakcióvezető-helyettes beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Példaként a Várkert Bazárt, valamint a Móricz Zsigmond körtéren lévő, kedden átadott Gombát említette, ami szerinte láthatóan nincsen kész. Hozzátette: ez nyilván azért történik, mert kevés a beruházás, kevés szalagot lehet átvágni, és az a jó megoldás, ha egy beruházást többször is átadnak.

Mint mondta, "a rezsizseni, Németh Szilárd csepeli polgármester" úgy döntött, hogy tovább szeretné csökkenteni saját rezsijét, ezért az ő autóit nem lehet megbüntetni a kerületben szabálytalan parkolásért. Tüttő Kata úgy folytatta, Óbudán a fideszes Menczer Erzsébet saját fiának utaltatott ki lakást, míg a Belvárosban Rogán Antal polgármester "két vagyonnyilatkozat-módosítás között" eladta a Párisi udvart egy offshore cégnek, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület vezetője pedig a választás előtt átadta a Várkert Bazárt, azóta azonban az utcába sem lehet bemenni. Hozzájuk csatlakozott Hoffmann Tamás újbudai polgármester - tette hozzá.

Felvetette a Citadella ügyét, mondván: ez az egyik legtöbb látogatót vonzó fővárosi látványosság, évente kétmillió turista kíváncsi rá, de most fel sem lehet menni rá. Tüttő Kata azt mondta, 2000-ben a Fidesz-kormány 20 évre odaadta a Citadella vagyonkezelői jogát egy vállalkozónak, de megromlott a viszony, és "kipaterolták" őt, a vagyonkezelés Újbudához került, amely ugyanezzel a vállalkozóval kötött szerződést, ezért az állam ismét visszavette a vagyonkezelést és komoly rendőri erőkkel ismét "kipaterolta" a vállalkozót.

A fővárosi politikus szavai szerint a vállalkozó 1,2 milliárd forint kártérítést követel, amelyből első fokon a bíróság hatszázmillió forintot megítélt. Ezt a budapesti adófizetők pénzéből kell kifizetni - mondta.