Káosz, kilátástalanság

Publikálás dátuma
2014.05.16. 07:55

Brazíliában attól tartanak, hogy a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság alatt is hasonló tüntetéssorozat rázza meg az országot, mint a tavalyi Konföderációs Kupa idején. Az előjelek több szempontból aggasztóak. A szociális helyzet igen feszült, a belbiztonság egyenesen siralmas, a korrupció pedig nem ismer határt. Már a futball nimbusza sem a régi.

Egy, a napokban közölt felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy látja, a vb több kárt okoz az országnak, mint amennyi hasznot hoz. Első ízben fordul elő Brazília történetében, hogy többségbe kerültek az ellenzők, ami azért is figyelemreméltó, mert a selecao mindig is megkérdőjelezhetetlen, már-már "szent" intézménynek számított.

Turistainvázióra számítanak
Csaknem 3,7 millió turistát várnak a szervezők a brazíliai vb-re. A kormány számításai szerint közülük nagyjából 600 ezer külföldi lesz, ők jelentik a legnagyobb bevételi forrást, ugyanis az előzetes felmérések szerint egy másik országból érkező drukker átlagosan 2500 dollárt (555 ezer forint) költ majd Brazíliában.  A kormány arra számít, hogy a külföldieket sikerül "megnyerni", a jövőben is látogassanak el Brazíliába.

A futball azonban egyre kevésbé számít vallásnak. Az erősödő középosztály öntudatra ébredésének folyamata zajlik. Ma már nem feltétlenül csak a labdarúgás révén lehet kiemelkedni a társadalomból.

A középosztály, amelynek 90 százaléka a városokban él, mind kevésbé hajlandó elfogadni az utak gyatra állapotát, a szervezetlen tömegközlekedést, hiszen azt látják, más országokban mindez jól működik. Dühíti őket, hogy dollármilliárdokat költenek a stadionokra, ahelyett, hogy kórházakat, iskolákat és a tömegközlekedést modernizálnák.

Az elégedetlenség miatt mind több a munkabeszüntetés. Kedden a riói buszvezetők kezdték meg 48 órás sztrájkjukat. Negyven százalékkal magasabb bért követelnek. A sztrájk sikeres volt: a 9000 busz 84 százaléka nem állt az utasok rendelkezésére.

Nem túl biztató előjel azon turisták számára, akik a tömegközlekedést vennék igénybe a világbajnokság idején. S akkor még nem szóltunk a közlekedési dugókról. A 20 millió lakosú Sao Paulóban a forgalmasabb napokon összesen több mint 300 kilométernyi dugó is kialakulhat.

A szociális feszültségeket a jelentős korrupció tetézi. Szakértők szerint nem azzal van a gond, hogy az országnak nincs elég tőkéje. A baj a pénzek elosztásával van. Dilma Rousseff elnökasszony ugyan ígéretet tett a korrupció megfékezésére, de nagyon úgy fest: szélmalomharcot folytat.

Meghatározott egy bizonyos felső határt arra, hogy a beruházó cégek mennyit kereshetnek az útépítésekkel. Miután az infrastruktúra fejlesztéséből már nem lehet annyi pénzt zsebre tenni, mint korábban, így az érdeklődő vállalatok száma is megcsappant.

Beszédes az az adat, amely szerint a gazdasági növekedésből a vállalati beruházások aránya 18 százalék, miközben Kínában 47, Indiában 35 százalék. A korrupció az oka annak is, hogy a stadionok és a repülőterek átadásával is jelentős késésbe került Brazília. A világbajnokság helyszíneinek 12 repülőtere közül legalább öt bővítése nem készül el időben.

A brazilok tetszését az sem nyerte el, hogy több stadion, köztük az Arena Sauípe építését az ország legnagyobb nyugdíjalapjából finanszírozták, miközben 2007-ben, amikor Brazíliának ítélték a vb rendezési jogát, az akkori elnök, Luiz Inácio Lula da Silva azt ígérte: egyetlen centet sem költenek közpénzből stadionépítésekre.

A Sao Paulo-i ipari szövetség szerint 2013-ban 23-39 milliárd euró került korrupt politikusok, hivatalnokok zsebébe. Ebből az összegből 16 millió gyermek általános iskolába íratását tehették volna lehetővé, 325 ezer kórházi ágyat és 277 repülőteret létesíthettek volna.

A korrupció mellett a siralmas biztonsági helyzet ad okot komoly aggodalomra. A világ államai közül Brazíliában a legmagasabb a gyilkosságok aránya. Az ENSZ 2012-es adatai szerint 100 ezer lakosra 25,2 gyilkosság jut.

Rio de Janeiróban 2012-ben több mint 50 ezren vesztették életüket erőszakos halál által, ami nyolc százalékos emelkedés volt az előző évhez viszonyítva. A kormány hadjáratot indított a metropoliszban a bűnözők ellen.

A hadsereg több nyomornegyedet, favelát elfoglalt. A biztonsági program keretében ki akarták űzni a nyomornegyedekből a maffiát, a drogkereskedőket. Ezeket a negyedeket "megszelídített faveláknak" nevezték el.

Ez a stratégia azonban csak ideig-óráig működik. A probléma gyökereit nem kezelik azzal, hogy egyre több és több rendőrt és katonát küldenek a drogcsempészet fellegváraiba.

Bár Rióban 38 "békéltető rendőrőrsöt" hoztak létre, békének egyelőre se híre, se hamva. A rendőrség fellépése nyomán mintegy 2000 polgári személy és száz rendőr vesztette életét.

A metropolisz három héttel ezelőtt is súlyos összecsapások színhelye volt. A tüntetések azután törtek ki, hogy életét vesztette egy, a helyi nyomornegyedben élők számára bálványként tisztelt táncos. Haláláért a rendőrséget okolták.

A belbiztonság a Sao Paulóban sem túl fényes. A brazil rendőrség is kezdi belátni: hiába a hangzatos programok, képtelen úrrá lenni a helyzeten. Ezért már-már tragikomikus eszközhöz folyamodott: egy leiratot tett közzé, amelyben a turistákat látta el jó tanácsokkal arra az esetre, ha valaki ki akarná rabolni őket.

Az egyik ilyen hasznos intés: ne kiabáljunk, ne kezdjünk el vitába bonyolódni azzal az illetővel, aki éppen értéktárgyaink elorozásán mesterkedik. Különösen vigyázzunk éjszaka, s a pénzünket biztonságos helyre tegyük el.

Némi öröm az ürömben: bár Brazíliában gomba módra szaporodnak az Oszama bin-Ladenről elnevezett bárok, ahol Oszama-hasonmások szolgálják ki az érdeklődőt, terrortámadástól nem kell tartani…

"Nem a legjobbé a trófea"

Publikálás dátuma
2014.05.16. 07:53
Ha bejutott a Sevilla az UEFA Kupa/EL döntőjébe (2006, 2007, 2014), mindig győztesen hagyta el a pályát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IM
Ismét lecsapott a Benficára a Guttmann-átok: hiába játszott aktívabban, alakított ki nagyobb ziccereket az Európa Liga torinói döntőjében, büntetőrúgásokkal kikapott a Sevillától. A portugálok sorozatban nyolcadik európai kupadöntőjüket (5BEK, 3 UEFA Kupa/EL) veszítették el, míg a spanyolok továbbra sem tudnak hibázni a fináléban. 

Talán edző helyett ördögűzőt, boszorkányt vagy konkrétan spiritisztát kellene alkalmaznia a Benficának, mert hiába lett mára a szemléletünk teljességgel földhözragadt, puszta véletlennel hovatovább nemigen magyarázható, hogy a lisszaboni egylet sorozatban nyolc európai kupadöntőt bukik el.

Sevilla-Benfica 0-0 - büntetőkkel 4-2

EL-döntő, Juventus-stadion, 41 000 néző. Jv.: Felix Brych (német).
Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Daniel Carrico - Reyes (Marin, 78., Gameiro, 104.), Rakitic, Vitolo (Figueiras, 110.) - Bacca.
Benfica: Oblak - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (Cardozo, 99.) - Amorim, André Gomes, Gaitán (Cavaleiro, 119.) - Sulejmani (André Almeida, 25.), Lima, Rodrigo.
Büntetőpárbaj; betalált: Bacca, M'Bia, Coke, Gameiro, ill. Lima, Luisao; hibázott: - , ill. Cardozo, Rodrigo.

A történet közismert: a magyar Guttmann Béla, miután 1961-ben és 1962-ben BEK-győzelemre vezette az együttest, fizetésemelést kért, ám a klubvezetés ezt megtagadta, mire a tréner dühében száz év sikertelenségre ítélte csapatát.

Az "átokból" hátra van még 48 év, szóval a Benfica vagy megszabadítja magát az átoktól, vagy jobban teszi, ha be sem jut egy nemzetközi kupa döntőjébe…

Csütörtökön is aktívabb volt, bár a második félidőtől felpörögtek csapatok, egymás után dolgozták ki a helyzeteket,

ám a Benficán érződött, megtörné végre az átkot, és nem szeretne úgy járni, mint egy éve, amikor a Chelsea ellen bukta el a trófeát, Ivanovics 93. percben szerzett góljával (2-1).

A rendes játékidőben a Sevillanak sem sikerült betalálnia, következhetett a hosszabbítás, majd pedig a büntetőpárbaj. Az idegek harcát a Sevilla bírta jobban.

Egyetlen andalúz láb sem remegett meg, míg Jorge Jesus együttesében ketten is (Cardozo, Rodrigo) "eltotyogták" a maguk lövését. A Sevilla száz százalékos maradt a nemzetközi kupák döntőét illeti. 

"Remek döntő volt, még ha gól nem is esett. A Sevilla kezdett jobban, de az idő előrehaladtával egyre inkább feljavultunk, és mi voltunk a jobbak. Megmutattuk az erőnket, több helyzetünk volt, de gólt nem sikerült szereznünk.

Nem a legjobb csapat hódította el a serleget. Gratulálok játékosaimnak, nem tudom őket kritizálni"- értékelt Jorge Jesus, aki két egymást követő évben bukott el a cél előtt a lisszaboniakkal.

"A Benfica megérdemelten jutott a döntőbe, ahogy mi is. Játékosaimon látszott a fáradtság és a feszültség, de ez a csapat megtanult szenvedni, megtanulta, hogyan maradjon talpon, hogyan viselje el a kudarcokat. A családom, a barátaim, az edzői stáb tagjai mind megérdemlik a sikert a munkájukért és áldozatkészségükért" - nyilatkozta Unai Emery.

Az est főszereplője, az andalúzok kapusa, Bento volt, aki az egész mérkőzést megúszta kapott gól nélkül, majd a büntetőpárbaj során két kísérletet is hárított, édesapjának ajánlotta a győzelmet: "Büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek.

Minden a lehető legjobban alakult. Győzelmünket apunak ajánlom, tudom, mindig ott van velem, amikor a kapuba állok. Ezúttal is így volt. Ez a siker egyben az összes Sevilla-szurkolóé is"- mondta a meccs egyik hőse.

A Benfica a hétvégi kupadöntőn próbálja meg feledtetni a kudarcot, ellenfele a Rio Ave lesz.  "Mostantól a következő döntőre koncentrálnunk, és mint mindig, a pályán mutatjuk meg, milyen erősek vagyunk" - tekintett immár előre Portugál Kupára Garay.

Kész szerencse, hogy otthon nem hatnak Guttmann Béla szavai…

Szerző

Hetedszer bajnok a Győr

Publikálás dátuma
2014.05.15. 22:48
Amorim támadásban. Fotó: MTI, Kovács Anikó.
Sorozatban hetedszer, összesítésben 11. alkalommal lett bajnok a Győr a női kézilabda NB I-ben, miután csütörtökön is legyőzte a Ferencvárost, így 2-0-ra megnyerte a döntős párharcot.

A Győr vasárnap a Népligetben nyert könnyedén, most pedig hazai pályán diadalmaskodott 30-25-re. A vendégek csak a mérkőzés egy-egy szakaszában tudták megközelíteni Ambros Martin együttesét, amely a találkozó végére teljesen felőrölte a fővárosi zöld-fehéreket.
A Győri Audi ETO KC - akárcsak tavaly - idén is triplázott: az NB I-es siker előtt korábban megnyerte a Magyar Kupát és a Bajnokok Ligáját is.
Női NB I, döntő, 2. mérkőzés:
Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria 30-25 (16-11)

A párharcot 2-0-s összesítéssel a Győr nyerte.

Ugyan a találkozó elején még a vendégek vezettek 2-1-re, a győriek egy 6-0-s sorozattal a tizedik percre megnyugtató előnyre tettek szert (7-2). Ettől kissé túlzottan is magabiztossá vált a csapat, a Ferencváros pedig ezt kihasználva egy gólra feljött (9-8). A hazaiak ezt követően kétszer is emberelőnybe kerültek, ezeket ki is használták, és a szünetre ismét megléptek (16-11).
A második félidőt kiválóan kezdte a Ferencváros, három gólra felzárkózott, azonban Kovacsicz kiállítása miatt ismét emberhátrányba került, ezt követően pedig Penának is le kellett ülnie. A Győr ezekben a percekben magabiztosan játszott, és újra ötgólosra duzzasztotta a különbséget (20-15). A hajrára a fővárosi zöld-fehérek elfáradtak, így a hazaiaknál már az általában kevesebb lehetőséget kapó játékosok is pályára léphettek, és a végén még az idény végén távozó játékosokat is "megtapsoltatta" Ambros Martin.
A Győrnek 1957, 1959, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 után ez a 11. bajnoki címe, amivel behozta az örökrangsorban a Ferencvárost.

Szerző