EP-választás - Emlékkártyát kapnak az első választók

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok az első választók, akik az áprilisi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá - közölte az iroda vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona elmondta, 15 310 fiatal számára készült el a bankkártya méretű plasztiklap, amelyet május 25-én, a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségekben.

Utalt arra, hogy az április 6-ai országgyűlési választáson nem kaptak ajándékot az első választók, akik akkor sokkal többen, mintegy 400 ezren szavazhattak először. Az NVI akkor a Facebookon az első választóknak pályázatot hirdetett, amelyen a fiatalok értékes műszaki eszközöket nyerhettek.

A most elkészített kék kártya egyik oldalán az "Emlékül az első választóknak 2014" felirat szerepel a magyar címerrel és uniós sárga csillagokkal, míg a hátlapján egy idézet Magyarország Alaptörvényéből, a Nemzeti hitvallásból: "Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. (...) Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez."

Szerző

Jövő héten már 30 fokos meleg lesz

Publikálás dátuma
2014.05.16. 12:48
FOTÓ: THINKSTOCK
Jövő hét szerdán 29, csütörtökön 30 fokra is melegszik a levegő. Igaz, addig még ki kell bírni pár esős napot.

Ami a mai napot illeti nyugaton borult marad az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már kisüthet a nap. A Dunántúlon továbbra is várható eső, ugyanakkor főként az ország középső harmadában záporok, zivatarok alakulhatnak ki helyenként jelentős mennyiségű csapadékkel. A Dunántúl nyugati felében a kezdetben viharos északnyugati délutántól szél gyengül, másutt mérsékelt, illetve élénk déli, délkeleti szélre számíthatunk. A hőmérséklet kora délután a Dunántúlon 10, 15, másutt 17, 21 fok között várható. Késő este 9, 16 fok valószínű.

A hétvégétől fokozatosan melegszik a levegő, hétfőn 20-24 fok lesz a maximum hőmérséklet, kedden 23-27, szerdán 24-29, csütörtökön pedig már 30 fok meleg is lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.  

Szerző

Áramkimaradások, útlezárások Somogyban

A vihar miatt hét somogyi település csaknem 800 fogyasztóját érintő áramkimaradás megszüntetésén folyamatosan dolgozó szakemberek péntek délelőtt több mint 600 fogyasztó számára helyreállították az áramszolgáltatást - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

 Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint még négy településen - Balatonbogláron, Homokszentgyörgyön, Mezőcsokonyán és Berzencén - 184 fogyasztónál nincs áram. Példaként említette, hogy Balatonbogláron egy életveszélyessé vált kapcsolóház miatti áramtalanítás után öt lakóház és 170 üdülő maradt áram nélkül.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a viharos szél okozta veszélyhelyzet miatt továbbra sem lehet járművel közlekedni Balatonbogláron a még csütörtökön lezárt 7-es főúton a Gaál Gaszton utca és Szabadság utca közötti útszakaszon, továbbá a Kodály Zoltán utcában. A közútkezelő az útlezárásokat a közlekedők biztonsága érdekében jelzőtáblákat helyezett ki. A lezárt útszakaszt a környező mellékutcákon át tudják megkerülni a járművekkel.

Szerző