MSZP: zöldenergia-fordulatra van szükség

Zöldenergia-fordulatra van szükség - jelentette ki Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus Ujhelyi István EP-képviselőjelölttel együtt a XIII. kerületi Civilek Házában tárgyalt zöld civil szervezetekkel, amelyek még az országgyűlési választás előtt fogalmazták meg 12 pontos elvárásaikat. 

Gurmai Zita azt mondta, az Európai Unióban egyre nyomasztóbb az energiaellátás megoldatlansága, amit tovább mélyít az orosz-ukrán konfliktus. A Fidesz-kormány pedig kiszolgáltatta Magyarországot Oroszországnak a paksi atomerőmű bővítésével ahelyett, hogy új utakat keresne az energiatermelésben - tette hozzá. 

Ujhelyi István közölte, a zöld mozgalmak elvárásai bekerültek abba a piros könyvbe, amelyben az MSZP EP-képviselőjelöltjei gyűjtik a civil szervezetek elvárásait.

Szerző

Árvíz - Három családnak kellett kiköltöznie Kőszegen

 Három családi házból kiköltöztették a lakókat a medréből kilépett Gyöngyös áradása miatt pénteken Kőszegen a helyiek által "hatházaknak" hívott részen - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a házakat homokzsákokkal védik, a lakókat azonban három családi házból elővigyázatosságból kiköltöztették. Öten, köztük három gyermek a rokonoknál szállnak meg, öt másik lakót - négy felnőttet és egy gyermeket - pedig az önkormányzat helyez el.

A katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint Vas megyében több patak, a Gyöngyös, a Perint és az Arany-patak vízszintje is megemelkedett, ezért több településen, Kőszegen, Bucsuban, Perenyében és Sében is homokzsákokat töltenek, illetve a kármegelőzés érdekében nyúlgátat építenek.

Szerző

EP-választás - Emlékkártyát kapnak az első választók

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok az első választók, akik az áprilisi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá - közölte az iroda vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona elmondta, 15 310 fiatal számára készült el a bankkártya méretű plasztiklap, amelyet május 25-én, a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségekben.

Utalt arra, hogy az április 6-ai országgyűlési választáson nem kaptak ajándékot az első választók, akik akkor sokkal többen, mintegy 400 ezren szavazhattak először. Az NVI akkor a Facebookon az első választóknak pályázatot hirdetett, amelyen a fiatalok értékes műszaki eszközöket nyerhettek.

A most elkészített kék kártya egyik oldalán az "Emlékül az első választóknak 2014" felirat szerepel a magyar címerrel és uniós sárga csillagokkal, míg a hátlapján egy idézet Magyarország Alaptörvényéből, a Nemzeti hitvallásból: "Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. (...) Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez."

Szerző