Előfizetés

Főállású bundaharcos

Bernau Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.17. 07:00
Andreas Bachmann: a focimeccsek manipulálása az egész világra kiterjed. Fotó: Europress/Getty Images
Összefogás és a jogszabályi háttér megváltoztatása nélkül nincs esély a fogadási csalások visszaszorítására - többek között ez derült ki abból az exkluzív interjúból, amit Andreas Bachmann, bochumi ügyész adott a Népszavának. A labdarúgó-mérkőzések manipulálása az egész világra kiterjedt, több mint ötven ország érintett a botrányban (sajnos Magyarország is). Bachmann az egyre több feladatra való tekintettel a nap 24 órájában kizárólag a vizsgálatok irányításával foglalkozik.

- Főállásban, csak a fogadási csalók elleni harcra kell koncentrálnia. Mennyire nehéz ennyi ország hatóságaival napi szinten együttműködni? Sosem veszíti el a fonalat ebben a szerteágazó munkában?

- A bochumi ügyészség 2009-ben kezdte el a városi rendőrséggel közösen vizsgálni a fogadási csalásokat, a feladatok száma azonban azóta a többszörösére nőtt, ezért előbb egy kollégámat kellett azzal megbízni, hogy főállásban, kizárólag a nyomozati anyagok adminisztrációjával foglalkozzon, a következő lépés volt, hogy én is minden más feladatomról lemondtam. Szerencsére létrehoztunk egy olyan digitális felületet, ahol könnyen könnyen lehet dolgozni a rendelkezésünkre álló adatokkal. Ezen kívül van egy számítógépes rendszerünk, amely minden érintett hatóságot összeköt egymással, ezen keresztül tudjuk tartani a kapcsolatot, és én is mindig látom, hogy mikor, hol, mi történt az eljárások során. Eddig összesen 16 ezer oldalnyi anyag áll rendelkezésünkre a visszaélésekről.

- Ezek az anyagok számtalan érdekes esetet tartalmazhatnak. Többek között az is szerepel bennük, hogy volt, amikor a csalók tulajdonjogot szereztek egy belga másodosztályú klubban, és csak akkor kaptak a játékosok fizetést, ha a tulajdonosoktól megrendelt eredmény született a pályán. Volt-e olyan eset, ami Önt meglepte vagy valamiért nagyon emlékezetes az Ön számára?

- Mivel 2009 óta foglalkozom ezekkel az ügyekkel, azt kell mondanom, nincs olyan eset, ami meg tudna lepni. Az viszont megdöbbent, milyen mértékű a csalás, hogy szinte az egész világ érintett, és egyelőre arra is elég csekélynek tűnik az esély, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, hiába tesznek meg ezért mindent az illetékes hatóságok és sportági szövetségek. Amikor elkezdtük a nyomozást, nem gondoltam, hogy alig lesz a világnak olyan pontja, amely kimarad a botrányból.

- Számunkra nagyon szomorú, hogy Magyarországon is manipuláltak mérkőzéseket, illetve magyar elkövetők külföldön is csaltak. Nálunk jelenleg három bírósági eljárás zajlik, összesen 45 fő ellen emeltek vádat. A több mint ötven ország között hol van Magyarország helye a fogadási csalások számát vagy súlyosságát tekintve?

- Nem készítettünk ilyen rangsort, nem is lenne értelme, a nyomozás szempontjából ennek ugyanis nincs jelentősége. Ez egy globális probléma, amit meg kell oldanunk, és ezért igyekszünk mindent megtenni az érintett országokkal közösen.

- Milyen az együttműködés a magyar hatóságokkal? Mik a tapasztalatai? Vannak segítőkészebb és kevésbé együttműködő országok?

- A magyar hatóságokkal 2010 óta dolgozunk együtt, nagyon jó a kapcsolat, folyamatos közöttünk az információcsere, hatékony az együttműködés, rengeteg fontos információt kaptunk Magyarországról, de ez igaz a többi országra is. Mindenki arra törekszik, hogy lehetőleg minden ügyet feltárjon, és elkapja a bűnösöket, nagyon pozitívak a tapasztalataink, kiváló az együttműködés a hatóságok között.

- Megfigyelhető-e olyan tendencia, hogy a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő országokban többen csalnak?

- Ezt nem lehet így kijelenteni. Az viszont a nyomozati anyagokból egyértelműen kiderült, hogy általában azokat a sportolókat lehetett rávenni a csalásokra, akik rosszul kerestek, vagy a klubjuk küzdött pénzügyi nehézségekkel.

- Ön nagyon kritikusan nyilatkozott több lapban is a Németországban elítélt horvát Sapina-testvérek büntetéséről, enyhének tartotta a németországi csalásokat irányító duóra kiszabott ötéves börtönbüntetést. Ők visszaesők, hiszen korábban is voltak börtönben ugyanezért a bűncselekményért. Mi lenne a megfelelő szankció velük, illetve a többi fogadási csalóval szemben?

- Konkrét ügyről, személyekről nem szeretnék beszélni. Általánosságban viszont elmondhatom, hogy olyan büntetésekre van szükség, amelyek elveszik a kedvüket a csalóknak tettük megismétlésétől. Sajnos tudunk olyan elkövetőkről, akiket már elítéltek, mégis folytatták törvénysértő tevékenységüket, illetve olyanokról is, akik tisztában vannak vele, hogy elítélik őket, ennek ellenére továbbra is manipulálnak mérkőzéseket. Elrettentő erejű szankciók kellenek, melyek ismeretében mindenki alaposan átgondolja, érdemes-e csalni.

- Idáig ezek szerint még nem sikerült eljutni. Magyarországon a fogadási csalások kulcsfigurájának tartott vádlott sajtóértesülések szerint az előzetes letartóztatása alatt is irányította a mérkőzések manipulálását.

- Ez sajnos nem egyedi eset, máshol is tudunk hasonló problémáról. A jogszabályi hátteret kell megváltoztatni. Az Európa Tanácsban dolgoznak egy olyan szabályozás kidolgozásán, amely egységesíti a csalásban érintettek büntetését. Szükség van egy ilyen szabályozásra, hiszen olyan probléma esetén, amely túlmutat egy-egy országon, csak olyan törvényi háttérrel van remény a hatékony kezelésre, ami mindenhol, mindenkire egyformán vonatkozik.

Orbán újra kiállt a kárpátaljai magyarok autonómiája mellett

 Ismét kiállt a kárpátaljai magyarok autonómiája mellett Orbán Viktor miniszterelnök, aki pénteken az M1 Az este című műsorában azt is hangsúlyozta az ukrán válsággal összefüggésben, hogy Magyarországon biztosított a stabil energiaellátás. A kormányfő beszélt továbbá arról, hogy szeretné, ha ősszel döntéseket hozhatnának a devizahitelesek ügyében.

A múlt heti beiktatási beszédében a kárpátaljai magyarok autonómiájáról tett, többek által bírált kijelentését megerősítve Orbán Viktor Az estében kifejtette: "mi egy stabil és demokratikus Ukrajnában vagyunk érdekeltek (...), márpedig se stabil, se demokratikus nem lehet Ukrajna, ha nem adja meg az ott élő kisebbségeknek, nemzeti közösségeknek, köztük a magyar közösségnek azt, ami őket megilleti. Vagyis a kettős állampolgárságot, a kollektív, vagyis közösségi jogokat és az autonómiát."

Az autonómia jogintézményének Európában számos megvalósítása létezik - folytatta -, és "majd a kárpátaljai magyarok meg fogják mondani, hogy az autonómia széles és színes világán belül melyik konkrét jogintézmény mellett törnek lándzsát". "De akármelyik mellett is törnek majd lándzsát, tudniuk kell nekik is meg az ukránoknak is, hogy a magyar állam teljes súlyával ott van a kárpátaljai magyarok autonómiaigénye mögött" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint mivel most áll fel az új Ukrajna, most kell elmondani az elvárásokat.
Azt is egyértelművé tette ugyanakkor, hogy az "Ukrajna területi szuverenitását megsértő" orosz akció ügyében "nekünk Ukrajnát kell támogatnunk".

Az ukrán válság gázellátásra gyakorolt hatásáról a kormányfő azt mondta, reméli, ez a hatás csekély lesz, de "felkészültünk a rossz forgatókönyvekre is". Magyarország képes arra - az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta -, hogy "hosszú ideig" biztonságosan, stabilan lássa el energiával a lakosságot és az ipart - nyomatékosította, megjegyezve, hogy az Alekszej Miller Gazprom-elnökkel a napokban kötött megállapodások is a biztonságos magyar energiaellátást szolgálják.
A devizahitelekkel kapcsolatban Orbán Viktor a tévéinterjúban azt mondta, hogy egy végleges, az embereknek biztonságot nyújtó megoldást akarnak, ezért meg kell várni a tiszta jogi helyzetet teremtő bírósági döntést, amely után a kormány "rakétasebességgel" meghozza a szükséges döntéseket, és "minden devizahitelest biztonságba fogunk helyezni". Megjegyezte, szeretné, ha az ősszel döntéseket hozhatnának.

A kormányalakítást megelőző, a héten folytatott konzultációiról szólva - megerősítve, hogy nemzeti konzultáció is lesz majd a jövőben - kitért a Matolcsy György jegybankelnökkel folytatott megbeszélésre, amelyen az államadósság is téma volt. Utóbbiról kifejtette: az adósság mértéke csökkent, és jelentős vagyontárgyakat is vásárolt az állam, vagyis "az adósságunk súlya a vagyonunkhoz képest jelentősen változott". Hozzáfűzte, hogy vannak olyan pénzek "raktáron", amelyeket az év közben lejáró adósságra fordítanak, és "akkor egy pillanat alatt javulni fog az államadósság helyzete". Összegzése szerint ma az állam vagyonát és gazdasági erejét terhelő adósság aránya jelentősen kisebb, mint korábban.

Orbán Viktor szerint az a jó, "ha nem külföldiek felé vagyunk eladósodva, hanem a saját állampolgáraink felé". "Miért kellene Smith úr zsebébe menni a profitnak, ha egyébként az a kamat Kovács úr zsebébe is mehetne?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök a magyar lakossági állampapír-állományra utalva.

A kormányalakítás ügyében elmondta: azért csak júniusban alakul meg az új kabinet, mert az emberek az országgyűlési választáson a folytatásra szavaztak, vagyis "ugyanaz az irány érvényes, ugyanazt a programot hajtjuk végre, és nagyrészt ugyanazokkal az emberekkel fogunk dolgozni". Tervei szerint a május 25-i európai parlamenti (EP-) választást követő héten véglegesíti majd a már megkezdett megbeszéléseket új kormánya minisztereivel, "június 6-án a miniszterek listája készen áll", két-három napra rá pedig teljes lesz az államtitkári lista is. Hozzáfűzte, van olyan személyi kérdés, amelyről már döntött.
Az EP-választásra rátérve a kormányfő úgy fogalmazott, hogy Magyarország az eredményei ellenére sem kapta meg a neki járó tiszteletet. Mint mondta, olyan magyar EP-képviselőkre van szükség, akik kiállnak Magyarország mellett.

A Jobbik erősödését jelző közvélemény-kutatási adatokat firtató kérdésre úgy válaszolt: "érdektelennek tartom ezeket a szempontokat". Szerinte az a fontos, hogy milyen minőségű embereket küld Magyarország Brüsszelbe.
Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar parlamenti képviselők kétharmada "az európai közép erejéhez tartozik", ezért "semmilyen szélsőség, sem jobbról, sem balról nem fog teret nyerni".

A kémgyanúba keveredett jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla ügyében arra a kérdésre, hogy mit tud erről egy miniszterelnök, Orbán Viktor azt felelte: "eleget". Szavai szerint a kémkedés valójában hazaárulás, ezért ezt példátlan, döbbenetes esetnek tartja. "Azt, hogy az internacionalisták - akik a nemzetet nem tartják fontosnak - a magyar történelemben elég gyakran hazaárulást követnek el, a magyar közvélemény ismeri. De az, hogy egy magát nemzetinek valló párt hazaárulást elkövető személyeket akarjon eljuttatni Brüsszelbe, ahol a magyar érdekeket kellene képviselni, példátlan" - fejtette ki.

Éjszaka újabb árhullám indulhat

A csütörtöktől tartó apadás után péntek éjszaka várhatóan újabb árhullám indul a Murán, a Kis-Balatonnál pedig már másodfokra emelték a belvízi védekezés szintjét - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Péntek reggelre a tetőzéshez képest már több mint fél métert csökkent a Mura szintje Letenyénél. Murakeresztúron összeért a két korábbi árhullám, amely csütörtök késő délután 386 centiméterrel tetőzött.

A csapadék hatására Ausztria felől újabb árhullám indul, amely miatt péntek éjszaka Letenyénél már újra emelkedik a vízszint. A hét végén emiatt újabb védelmi fokozatot elérő vízállásra lehet számítani. A Murán változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Kis-Balatonnál a belvíz miatt már másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. Továbbra is 315 hektárnyi mezőgazdasági terület áll víz alatt. A vízügyi igazgatóság berendezései eddig 280 ezer köbméter vizet szivattyúztak át az elöntött területekről.