Előfizetés

Árvíz - A Duna vasárnap tetőzik Nagybajcsnál

A Duna vasárnap délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig).

Továbbra is azzal számolnak, hogy Komáromnál a vasárnap esti tetőzéskor meghaladja a vízszint az első fokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem.

A közlés szerint a Rábán - amely Sávárnál éjfélkor tetőzött, ugyanakkor Ragyogónál átlépte az első fokú készültség szintjét - egy harmadik árhullám érkezik, de az előrejelzések szerint kisebb lesz a megelőző kettőnél. Körmendnél a folyó ismét árad, és az előrejelzések szerint valamivel az első fokú készültség szintje felett fog tetőzni.

A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Az Éduvízig tájékoztatása szerint a Répce az éjjel tetőzött Répcevisnél, a Lajta Mosonmagyaróvárnál a délelőtti órákban lépte át az első fokú készültség szintjét. A folyó itt a harmadfok feletti szinten tetőzhet kedden kora hajnalban.

Árvíz - Vasárnap tetőzhet a Mura

 Várhatóan vasárnap délután tetőzik az újból áradó Mura Letenyénél, a Kis-Balatonnál csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A csütörtökön és pénteken hullott csapadék miatt a Murán újabb árhullám indult el, ennek következményeként a folyón Letenyénél péntek este óta újból emelkedik a vízszint, Murakeresztúron pedig megállt az addigi apadás. A szakemberek számítása szerint a Mura Letenyénél vasárnap kora délután, várhatóan 320 centiméter körüli vízállással fog tetőzni.
A folyón továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Kis-Balatonnál a korábbi három helyett 4 belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés másodfokú készültség mellett. Továbbra is mezőgazdasági területek állnak víz alatt, de az elöntött terület nagysága 275 hektárra csökkent. A vízügyi igazgatóság szivattyúi nyolc telepen folyamatosan dolgoznak, eddig több mint 350 ezer köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről.

EP-választás - A fogyatékossággal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz

 A fogyatékossággal élő választópolgárok többféle segítséget is kérhetnek a május 25-ei európai uniós szavazásukhoz a tavaly elfogadott választási eljárásról szóló törvény értelmében, így például a vakok és gyengénlátók Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek péntek délután 4 óráig.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint az áprilisi országgyűlési választásra közel 140 Braille-sablont igényeltek a fogyatékossággal élő választópolgárok, az EP-választásra eddig több mint 70-et.

A szavazósablon egy műanyagból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, a sablon ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, és - az általa választott jelölt neve melletti kivágáson keresztül - a szavazólapon berajzolja az X-et, majd a lapot az urnába dobja.

A mozgásukban korlátozott választópolgárok mozgóurnát kérhetnek a voksoláshoz; a kérelmeknek legkésőbb május 23-án 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához, vagy a szavazás napján, vasárnap legkésőbb 15 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz. Az így szavazókat a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel a mozgóurnával.

A mozgásukban korlátozott választópolgárok mozgóurnás szavazás helyett péntek délutánig kezdeményezhetik azt is, hogy könnyen megközelíthető, akadálymentes szavazóhelyiségben voksolhassanak, az érintettek nevét ebben az esetben átvezetik az ottani szavazókör névjegyzékébe. A törvény szerint valamennyi településen minden választókerületben legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, így országszerte 6323 akadálymentes szavazókör van.

Az Európai Parlament magyar tagjainak jövő vasárnapi választásán 10 386 szavazatszámláló bizottság működik, a testületek feladatai közé tartozik a szavazáshoz szükséges segítségnyújtás. A bizottság szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül - például elmagyarázza a szavazás módját.

Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez nem tud segítségül más választópolgárt megkérni, kérésére a bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.