Előfizetés

LMP: megszűnhet az európai fogyasztóvédelem

Az LMP szerint az európai értelemben vett fogyasztóvédelem megszűnésével járhatnak a jelenleg is zajló, titkos európai-amerikai kereskedelmi tárgyalások.

Erről a párt EP-választási listáját vezető három politikus beszélt szombaton, Budapesten újságíróknak.
Csiba Katalin hangsúlyozta, az amerikai nagyvállalatok azt kívánják elérni, hogy Európában is az Egyesült Államokban bevett fogyasztóvédelmi elv érvényesüljön, vagyis az előzetes engedélyeztetés eltörlésével minden terméket lehessen forgalmazni egészen addig, míg valakik költséges vizsgálatokkal be nem bizonyítják ártalmasságukat.

Az LMP EP-képviselőjelöltje szerint mindennek alapvető célja az amerikai génmódosított élelmiszerek elterjesztése Európában. Csiba Katalin ezzel összefüggésben elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg az Orbán-kormány belföldön a GMO-növények ellen foglal állást, addig Európában hozzájárul az ezt esetleg lehetővé tevő tárgyalásokhoz.

Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője és Heltai László, a párt harmadik jelöltje szintén azt kifogásolta, hogy a tagállamok kormányaiból álló Európai Tanács a nyilvánosság kizárásával folytat kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. A politikusok a megbeszélések részleteinek haladéktalan nyilvánosságra hozatalát követelték.

Árvíz - A Duna vasárnap tetőzik Nagybajcsnál

A Duna vasárnap délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig).

Továbbra is azzal számolnak, hogy Komáromnál a vasárnap esti tetőzéskor meghaladja a vízszint az első fokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem.

A közlés szerint a Rábán - amely Sávárnál éjfélkor tetőzött, ugyanakkor Ragyogónál átlépte az első fokú készültség szintjét - egy harmadik árhullám érkezik, de az előrejelzések szerint kisebb lesz a megelőző kettőnél. Körmendnél a folyó ismét árad, és az előrejelzések szerint valamivel az első fokú készültség szintje felett fog tetőzni.

A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Az Éduvízig tájékoztatása szerint a Répce az éjjel tetőzött Répcevisnél, a Lajta Mosonmagyaróvárnál a délelőtti órákban lépte át az első fokú készültség szintjét. A folyó itt a harmadfok feletti szinten tetőzhet kedden kora hajnalban.

Árvíz - Vasárnap tetőzhet a Mura

 Várhatóan vasárnap délután tetőzik az újból áradó Mura Letenyénél, a Kis-Balatonnál csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A csütörtökön és pénteken hullott csapadék miatt a Murán újabb árhullám indult el, ennek következményeként a folyón Letenyénél péntek este óta újból emelkedik a vízszint, Murakeresztúron pedig megállt az addigi apadás. A szakemberek számítása szerint a Mura Letenyénél vasárnap kora délután, várhatóan 320 centiméter körüli vízállással fog tetőzni.
A folyón továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Kis-Balatonnál a korábbi három helyett 4 belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés másodfokú készültség mellett. Továbbra is mezőgazdasági területek állnak víz alatt, de az elöntött terület nagysága 275 hektárra csökkent. A vízügyi igazgatóság szivattyúi nyolc telepen folyamatosan dolgoznak, eddig több mint 350 ezer köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről.