Előfizetés

Kádár János két levelét foglalta le a rendőrség

A rendőrség lefoglalt két, aukcióra szánt, Kádár János által írt levelet, a dokumentumokat a budapesti Krisztina Antikvárium szombati könyv és papírrégiség árverésén értékesítették volna.

Az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte szombaton, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya vizsgálja az iratok elidegenítési, kikerülési körülményeit. Hozzátették, hogy az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár tett feljelentést.

Az antikvárium honlapján közzétett árverési katalógusból kiderül, hogy Magyarország volt vezető politikusa, az MSZMP egykori főtitkára az egyik levelet az MSZMP Központi Bizottságához címezte, és a saját kezűleg aláírt levélben tulajdonképpen lemond tisztségéről. Az 1989. május 10-i dokumentum nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amit Kádár János aláírt. A volt pártfőtitkárt a KB május 22-én hivatalosan is felmentette tisztségeiből. Kádár János 1989. július 6-án halt meg. A levél kikiáltási ára 1 millió 500 ezer forint.

A másik irat, egy Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak szóló levél kézzel írt piszkozata, 1,2 millió forintos kikiáltási árral szerepel a katalógusban.
Az SZKP főtitkárának címzett, "Kedves Gorbacsov elvtárs!" megszólítású levélen dátum nincs, de szövegéből tudni lehet, hogy 1987. ápr. 8-a után nem sokkal íródott. A levélben Kádár János megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot, továbbá tájékoztatja Gorbacsovot, hogy főtitkárként folytatja munkáját, majd pontokba szedve elemzi az aktuális politikai eseményeket.

Kenust mentettek ki a megáradt Hernádból

Egy lett állampolgárságú kenust mentettek ki a megáradt Hernádból a rendőrök és a katasztrófavédelem emberei Zsujta térségében szombaton - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gaskó Bertalan az esetet ismertetve elmondta: egy oroszul beszélő férfi hívta a 112-es segélyhívót, aki közölte: kenus túrájának egyik pihenőjeként péntek este a Hernád partján, Zsujtánál sátorozott le, de szombat reggelre olyan hirtelen megáradt a folyó, hogy a víz teljesen körbevette, az erős sodrás miatt pedig már nem tud kimenekülni.
A rendőrök és az esethez szintén riasztott katasztrófavédelmi igazgatóság emberei a település határában, az ártéren, egy szalmakazal tetején épségben megtalálták a 46 éves lett férfit.

Tíz embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt Bükön

Belvíz miatt tíz embernek kellett elhagynia otthonát szombat délelőtt a Vas megyei Bük településen, mert a Rákóczi utcában álló házuk udvarán nagy mennyiségű víz gyülemlett fel - közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Korábban arról tájékoztattak, hogy egy 80 éves férfi kért segítséget a katasztrófavédelemtől, mert az házának udvarán álló víztől nem tudja elhagyni lakását. Az idős embert a csepregi tűzoltók menekítették ki ingatlanából.
A közlemény szerint mindazoknak akiknek ideiglenesen el kellett hagyniuk az otthonukat, Bük város önkormányzata biztosít szállást a településen.

A csepregi és szombathelyi tűzoltók megkezdték az elöntött udvarokról a 30-40 centiméter magasságban álló víz szivattyúzását.
Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a szombatra virradó éjszaka 120 önkéntes tűzoltó és helyi lakos dolgozott Kőszegen is a Gyöngyös patak áradása miatt, három helyszínen töltöttek homokzsákokat, építettek nyúlgátat.

Közlése szerint a víz egy szakaszon a 87-es főutat is elérte, ezért azt szintén nyúlgát építésével védik, az éjszaka a Hatházaknál, a Rétvölgyi utcában és a 87-es főút mentén párhuzamosan zajlott a védekezés, a lakóházak védelmében a Borostyánkő utcában egy utat is átvágtak, mezőgazdasági területre vezették a vizet.
Hozzáfűzte: a 87-es főúton a védett szakaszon sebességkorlátozás mellett haladhat a forgalom.