Örökbe fogadott fák a Városligetben

Publikálás dátuma
2014.05.19. 07:17
Színes papírral jelölték az örökbe fogadott fákat FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Városliget-védők - a Civilzugló Egyesület, a Budapesti Városvédők Egyesülete, a Levegő Munkacsoport és a Védegylet - Fogadj örökbe egy fát, egy focipályát! címmel rendezett demonstrációt szombaton. A Civil Zugló Egyesület így akarja felhívni a figyelmet a Városliget átalakítására, arra, hogy a tervek szerint a Petőfi Csarnokot elbontanák, a helyén mélygarázs épülne.

Új múzeumot is építenének, 46 ezer négyzetméteren 40 méter magasat. A szervezők úgy vélik: az elképzelés nem illik a liget zöldterületébe, szerintük a Várban tökéletes helyen van a Nemzeti Galéria, míg a Ludwig nemrég kapott helyett a Művészetek palotájában, ez a két múzeum kerülne a városligetbe.

Határozati javaslatot nyújt be Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő a parlamentnek a Városliget ügyében a jövő héten. Javaslatának célja, hogy a Városliget kiemelt közpark maradjon, és Budapest zöldterülete ne csökkenjen. Azt szeretnék, ha az Országgyűlés felkérné a kormányt, legkésőbb július 1-jéig törvényben helyezze hatályon kívül a Városliget fejlesztéséről szóló törvényt.

Azt szeretnék elérni, hogy a kormány szakértők bevonásával dolgozzon ki koncepciót arról, hogy a Városligetet hogyan lehetne zöldebbé, vonzóbbá, biztonságosabbá, tisztábbá tenni. Azt is javasolják, hogy a kormány vizsgálja meg, hol lehetne felépíteni a múzeumnegyedet Budapesten.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Papcsák Ferenc, a kerület fideszes polgármestere tavaly nyújtott be egy törvényjavaslatot a parlamentnek arról, hogy a területet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják egy állami cégnek. Az elfogadott törvény arról is rendelkezik a szocialista képviselő ismertetése szerint, hogy a cég bármit csinálhat a területen, és ehhez senkinek az engedélye sem kell.

Mint megírtuk, a városvédők nyílt levélben kérték a zöldterület beépítése ellen tiltakozó civilek Orbánt, hogy védje meg a városligeti focipályákat. A ligetbe tervezett új múzeumépületek egyike ugyanis éppen a focipályák helyére kerülne.

"Ezeket a pályákat, a "Ligetakadémiát" nem csak a zuglóiak, de a focipályákkal nem rendelkező VI.-VII. kerületiek is használják" - írták a szervezők a kormányfőnek, azt kérve: a sport, a foci iránt elkötelezett emberként ne hagyja, hogy eltűnjenek a régi, közkedvelt sportpályák a ligetből.

A Védegylet egyébként az UNESCO-hoz is fordult, hivatalosan tájékoztatva a világörökségi szervezetet a Múzeumi Negyed kormányzati terveiről, felhívva figyelmet, hogy az egész Városliget világörökségi "pufferzóna", és a tervezett hat múzeumból három a zöldterületen, fák helyén épülne.

A fővárosnak június 16-ig kell döntenie az új területre vonatkozó szabályozási tervről, melynek egyeztetésére sok civil szervezet és lakos jelentkezett. Talán éppen ezért a fővárosi közgyűlés április végén úgy határozott, ezt a hatáskört ezentúl Tarlós István főpolgármestere ruházza át.

Szerző
Frissítve: 2014.05.18. 22:35

Erőfitogtatás helyett józan ész kell

Publikálás dátuma
2014.05.19. 07:13

Erőfitogtatás helyett a józan ész politikáját követik a szocialisták, ezért okosabban, hatékonyabban tudnák képviselni a nemzeti érdekeket az Európai Parlamentben (EP), mint a Fidesz vagy a Jobbik.

Erről Mesterházy Attila, az MSZP elnöke beszélt tegnap Nyíregyházán. A politikus megismételte, hogy a Jobbik EP-listája, amelynek vezetője az unióból történő kilépésről beszél, a személyi asszisztense "leköpeti" a prominens vajdasági magyar vezetőt a felheccelt tömeggel, a harmadik helyen álló jelölt pedig "Oroszország érdekeit képviseli", nem alkalmas a magyar nemzeti érdek képviseletére. De a Fidesz által választott út, azaz az állandó konfliktuskeresés, a szabadságharc és az erőfitogtatás sem helyes, ez ugyanis elszigeteli Magyarországot.

Mudri György, a szocialisták EP-képviselőjelöltje tegnap Budapesten beszélt arról, hogy pártja szerint a Fidesz képtelen arra, hogy a magyar érdekeket hatékonyan képviselje az Európai Unióban, mert a kormánypárt az "Európa-vizsgán" többszörösen is megbukott. Az adómentes pálinkafőzés ügyét is az Orbán-kormány "szúrta el", amikor az uniós csatlakozási tárgyalás során az adózási fejezetet úgy zárta le, hogy vállalta, nem lehet adómentesen pálinkát főzni - mondta. Hasonló a helyzet a Tokaji márkanévvel, amelyet a baloldali kormányok megvédtek, de a Fidesz képtelen volt erre, így ma már Szlovákiában is használhatják a nevet - tette hozzá Mudri, aki szerint az akácot sem fenyegeti Brüsszel, az EU csak annyit kért a tagállamoktól, hogy nyilatkozzanak, mit szeretnének tenni a saját országukban lévő betelepített növényekkel kapcsolatban. A szocialista EP-képviselőjelölt pártját alkalmasnak véli a valódi európai képviseletre, "úgy is fogalmazhatnánk, hogy bízzák ránk nyugodtan a pálinkát és az akácot" - fogalmazott.

Szanyi Tibor, a szocialisták EP-listavezetője pedig arról beszélt, a Fideszre szavazni olyan, mint kecskére rábízni a káposztát, mert a kormánypárt nem csak a politikája, hanem EP-jelöltjei miatt is alkalmatlan arra, hogy a szavazók bizalmát élvezze. Példaként a Fidesz listájának harmadik helyén induló Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét említette, aki nem azokat képviseli majd, akiktől a szavazatot kéri, hanem a határon túli magyarokat. A politikus szerint "ezzel a politikával a Fidesz felülírja az erdélyi magyarság legitim szervezeteinek, legfőképpen az RMDSZ-nek azt a célkitűzését, hogy saját képviselőket küldjön az Európai Parlamentbe".

Mesterházy Attila ma Dunaújvárosban biztatja arra az MSZP szimpatizánsait, hogy vasárnap menjenek el szavazni és voksoljanak a szocialisták EP-listájára.

Szerző

Nagy az érdeklődés a külképviseleteken

Csaknem 7500-an kérték a szombat délutáni határidőig felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hét végi adataiban ugyanakkor azok még nem szerepeltek, akik pénteken vagy szombaton adták be kérelmüket, mivel ezeket még nem bírálták el a választási irodák.

A csaknem 7500 ezer külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgár azt jelenti, hogy kétszer annyian kívánnak más országban szavazni, mint öt évvel ezelőtt. Akkor ugyanis valamivel több mint 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, és közülük 3400-an el is mentek szavazni. Az adatok szerint a legtöbben Brüsszelben kívánnak voksolni, de Londonban is 701-en szerepelnek a névjegyzékben. Két voksolót várnak Tuniszban, egyet Bejrútban.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat Magyarországra szállítják, és a voksokat az NVI számlálja meg. A Magyarországon leadott és a külképviseleti szavazatok összesítése alapján - várhatóan május 29-én - a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg az EP-választás végeredményét.

Vasárnap egyébként több mint 8 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy eldöntse, kik képviseljék a következő években Magyarországot az Európai Parlamentben (EP). A 21 magyar képviselőt nyolc szervezet politikusai közül lehet majd megválasztani. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció. A magyarországi lakóhellyel rendelkező polgárok valamivel több mint tízezer hazai szavazókörben, valamint 97 külképviseleten személyesen szavazhatnak. A szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint 24 ezer pártdelegált segíti majd a szavazás lebonyolítását.

Az EP-választáson listákra lehet szavazni, ez alkalommal Magyarország területe egy választókerületet alkot, és a voksoláson az a szervezet küldhet képviselőt a brüsszeli parlamentbe, amelyik a szavazatok legalább 5 százalékát megszerezte. A listákról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Szerző