A Kúrián folytatódik Molnár Gyuláék ügye

Holnap tárgyalja a Kúria Molnár Gyula szocialista és Lakos Imre volt szabad demokrata politikus XI. kerületi ingatlanügyletekkel kapcsolatosan hivatali visszaélés vádjával indult büntetőperét.

A két politikust korábban első fokon bűncselekmény hiányában felmentették, másodfokon viszont a Fővárosi Ítélőtábla hivatali visszaélésért nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Molnárt. Az ügy pikantériája, hogy a Népszabadság értesülése szerint tavaly - egy másik ügyben - hamis vád miatt elmarasztalták azt a férfit, akit az ügyészség koronatanúként szerepeltetett az egykori újbudai szocialista polgármester és két másik személy elleni büntetőeljárásban. A volt polgármestert vádló koronatanút 2013 májusában "büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntettében" jogerősen vétkesnek találták, és háromszázezer forint pénzbírsággal sújtották.

Molnárt, továbbá Lakos Imrét, a kerület egykori alpolgármesterét és egy ügyvédet hivatali visszaéléssel gyanúsították meg: a vád szerint a politikusok pozíciójukat felhasználva érték el, hogy egy 38 hektáros újbudai területet Leisztinger Tamás cége vehessen meg. Az eljárás 2007 őszén Schneller Domonkosnak, a XI. kerületi fideszes önkormányzat politikusának feljelentésével indult, és 2009 végén került a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Az önkormányzati választáson is indult két politikust 2010 szeptemberében, a voksolás előtt néhány nappal gyanúsítottként idézte be a nyomozó hatóság. Mindkettőjüket azzal vádolták, hogy 2006-ban, egy nem sokkal korábban a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól több mint négyszázmillióért vásárolt önkormányzati ingatlant pályáztatás, nyilvános versenyeztetés nélkül, a tisztségéből fakadó befolyásával visszaélve és a függőségi viszonyokkal egyesekre nyomást gyakorolva egy önkormányzati cégen keresztül magáncégnek játszottak át. Az nem szerepelt a vádban, hogy vagyoni hátrányt okoztak volna az önkormányzatnak.

A 2011 őszén megkezdődött büntetőperben a volt polgármester és helyettese tagadta bűnösségét, az ellenük folyó eljárás politikai motívumait hangsúlyozták. Molnár szerint az ingatlanügylet jogszerű és mindenki számára nyereséges volt, Lakos pedig közölte, hogy a tranzakciók során utasítást nem adott, nem is adhatott, a döntéseket kizárólag önkormányzati bizottság és a képviselő-testület hozott.A Fővárosi Törvényszék 2012 őszén kihirdetett elsőfokú ítélete bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Ügyészi fellebbezés nyomán az ügy másodfokon a táblára került, ahol 2013 őszén vallomást tett egy addig még bíróság előtt meg nem hallgatott tanú. A férfi, aki korábban Molnár Gyula kabinetfőnöke volt, arról beszélt, hogy miután a polgármester kampányát a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta, ezt viszonozni kellett azzal, hogy nyilvános pályáztatás nélkül ad el az önkormányzat egy sok száz milliós újbudai ingatlant az üzletember érdekkörébe tartozó cégnek. A bíróság a férfi vallomása alapján hozta meg a másodfokú döntést.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14