Előfizetés

Ismét elmarasztalták Magyarországot

Elmarasztalta Magyarországot kedden közzétett első fokú ítéletében az Európa Tanács égisze alatt Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bírósága a tényleges - vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró - életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.

A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés eshetőségét kizáró ítélet magalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait. A strasbourgi bírák azt is megállapították, hogy a magyar hatóságok a 2002 és 2010 között, vagyis mintegy nyolc éven át elhúzódó eljárással megsértették az ügy ésszerű határidőn belüli elbírálásának a követelményét.

Ez utóbbi pont miatt, valamint az eljárási költségek megtérítésére több ezer eurót ítéltek meg Magyar Lászlónak, ám ami a tényleges életfogytiglani büntetés megítélését illeti, azzal kapcsolatban - azon túl, hogy kimondták e büntetésfajta emberi jogokat sértő mivoltát - nem rendeltek el egyéb szankciót.

Bajnai: "nem értük el egyik célunkat sem"

Az EP-választás egyik tétje, hogy hány képviselőt küld az Együtt-PM Brüsszelbe - Bajnai Gordon már két mandátum megnyerését sikerként könyvelné el -, de az eredmény arra is hatással lesz, hogy kinek mekkora súlya lesz az ellenzéki politika megújításában. Minderről az Együtt-PM listavezetője a Népszabadságnak adott interjúban beszélt. 

Az egyik, hogy a parlamenti választási vereség után melyik irányzat milyen súllyal vehet részt az ellenzéki politika megújításának és egy hiteles kormányzati alternatíva létrehozásának egyaránt az EP-választás lesz az első mérföldköve - fejtette ki, hozzátéve: továbbra is hisz abban, hogy Magyarország csak korszakváltással kerülhet vissza egy emelkedő pályára, "ezért küzdök minden erőmmel". A magyar érdekek brüsszeli képviseletéről pedig annyit mondott: az elmúlt években a Fidesz nem a nemzeti érdekért, hanem saját hatalmi törekvéseiért folytatott harcot az unióval.

Felsorolta, hogy a kormánypárt ennek érdekében konfrontálódott az unióval például a bírák nyugdíjazása, a médiaszabadság és a jegybank függetlenségének korlátozása kérdésében. Eközben a Fidesz "a valódi nemzeti érdeket feláldozta" - folytatta, hozzátéve: elég arra gondolni, hogy a most kezdődő hétéves költségvetési ciklusban Magyarország 1500 milliárd forinttal kevesebb támogatáshoz jut, vagyis családonként 300 ezer forinttal kevesebb fejlesztési forrást kapunk. Úgy vélte, olyan brüsszeli képviselőkre van szükség, akik ha lehet, a kormánnyal együttműködve, de ha kell, a kormánnyal szemben is képviselik a nemzeti érdeket.

Bajnai az általa másfél évvel ezelőtti politikai visszatérésekor hangoztatott hármas jelszó - kormányváltás, korszakváltás, jó kormányzás – megvalósulásának kudarcáról úgy vélekedett, 2012. október 23-án azt mondta, összefogás és kormányváltás kell, de a két cél hamar szembekerült, mert "lehetséges partnereink nem voltak érdekeltek abban, hogy az összefogás a korszakváltás ígéretére épülve jöjjön létre". Megjegyezte, hogy a választási rendszerrel az Együtt-PM-re kényszerített összefogás miatt fokozatosan fel kellett adniuk a korszakváltás gondolatát, hogy az együttműködéssel fenntartsák a kormányváltás, de legalább a jó szereplés esélyét. "Ez rossz kompromisszum volt, mert nem értük el egyik célunkat sem, még a Fidesz kétharmados többségét sem tudtuk megakadályozni" - állapította meg.

Kitért arra is, hogy az MSZP-vel a parlamenti választásra kötött megegyezés - amely alapján az Együtt-PM-nek négy, a szocialistáknak huszonkilenc képviselője van a Házban - annak eredménye, hogy "hibáztunk a tárgyalások során". Ebben - mint mondta - neki is van felelőssége. Saját politikai jövőjéről a volt miniszterelnök úgy vélekedett: április 6-án nagy vereséget szenvedtek, ilyenkor természetes, hogy a vezetők felajánlják a lemondásukat és tisztújítást kezdeményeznek, amit meg is tettek, "de ennél több feladatunk lesz júniusban, mert át kell alakítani, hosszabb távra kell berendezni az eddig választási pártként működő szervezetet".

Az biztos, hogy az ellenzéki politika megújításához sok új arcra van szükség, és közülük a legtöbb az Együtt-PM-ben van, őket helyzetbe kell hozni.

Kovács Béla vetesse le magát a Jobbik EP-listájáról!

Az MSZP közleményben szólítja fel Kovács Bélát, a Jobbik orosz kémtevékenységgel vádolt európai parlamenti képviselőjét, ne bújjon mentelmi joga mögé, hanem azonnali hatállyal mondjon le az egyébként is véget érő EP-mandátumáról, és vetesse le magát a Jobbik EP-listájáról! 

A dokumentum hozzáteszi: Más megoldása nincs a gyors tisztázásnak. Ennyivel tartozik a Moszkva és Teherán iránti rajongásáról ismert Vona Gábornak is.

"Amennyiben Kovács Béla lelki és fizikai kimerültsége nem teszi lehetővé helytállását, úgy politikai gondnokára, Vona Gáborra hárul az ezzel kapcsolatos teendő. Hiszen a Jobbik magyarázata szerint a rájuk szavazó polgárok egyöntetűen azt akarták, hogy Kovács legyen az EU-orosz kapcsolatok ápolásának egyik fő európai letéteményese. Ez minden bizonnyal nemzeti érdekeink képviseletének sajátos kifejezése.

Látjuk azt is, hogy a Putyin-bérencek sorában a Fidesz nehezen tűri a konkurenciát. A jobboldal mentális gyötrelmein túl igen komoly a Kovács Béla elleni vád! A konkrét esetben immár nem csupán Morvai Krisztinának, a Jobbik listavezetőjének, és kebelbarátjának, Gaudi-Nagy Tamásnak köpködős-zászlóhajigálós valóságshowjáról van szó, hanem a magyar nemzet és európai szövetségeseink elleni kémkedésről!

Szemben a Jobbikkal és a Fidesszel az MSZP soha nem gördített akadályt a vádhatóság eljárásai elé, akkor sem, ha ezek fájdalmasak voltak, és egyébként igaztalannak bizonyultak.

Szanyi Tibor
EP-listavezető"