Gazdagodott a TV2

A TV2 csoport tavalyi nettó árbevétele 16,2 milliárd forint volt, vagyis a társaság 13,6 százalékkal növelte azt az egy évvel korábbi pénzügyi mérlegében szereplő adatokhoz képest - az eredményekről kedden közleményben tájékoztatta a tévétársaság az MTI-t.

A médiavállalat közleményében rámutat: az árbevétel-növekedést 6 százalékkal csökkenő televíziós reklámpiacon érte el. Azt is közölték: a csoport a nézettségi eredményét tekintve január óta piacvezető. A médiavállalat tavaly 8,5 százalékkal több forrást fordított saját gyártású műsorok készítésére, filmberuházásai 16 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 

Személyi kiadásokra a korábbi évnél 11 százalékkal többet fordítottak, összesen 3,1 milliárd forintot, 237-ről 262-re növelve a foglalkoztatottak számát. A TV2 csoport 6,8 milliárd forint értékben írt le a korábbi évek veszteségeit nagy mértékben növelő filmcsomagjából, ezzel egyrészt felszabadítva forrásokat a helyi gyártásra, másrészt javítva megmaradó filmcsomagjának minőségét. A könyvelés-technikai filmcsomag értékvesztést leszámítva operatív működésének eredményeként a televíziós társaság 3,4 milliárd forintról 3,1 milliárd forintra csökkentette veszteségét.

A társaság eredménykimutatásából kiderül, hogy a cég mérleg szerinti vesztesége mintegy négymilliárd forinttal romlott 2013-ban, meghaladva a 10,8 milliárd forintot. A TV2 tavaly év végén került teljes mértékben magyar tulajdonba. A ProSiebenSat.1 cégcsoport december 23-án jelentette be, hogy eladta a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt-t. A TV2 honlapján közzétett közlemény szerint az országos kereskedelmi csatornát, a portfolióba tartozó három kábelcsatornát (SuperTV2, FEM3, PRO4) és a cégcsoport minden eszközét Simon Zsolt TV2 vezérigazgatónak és Yvonne Dederick gazdasági igazgatónak a tulajdonában lévő TV-HU1 Kft. és a TV-CEE1 Kft. vásárolta meg.

Szerző
Témák
bevétel TV2

Jön a kötelező kamarai tagság!

Kötelező kamarai tagságot vezetne be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) - írta a Népszabadság.

A lap birtokába került MKIK-előterjesztés szerint 2016 januárjától minden cég számára kötelező lenne a tagság, a mostani évi ötezer forintos hozzájárulásnál magasabb terhet jelentene a vállalkozóknak, a jelenleg is tagoknak viszont alacsonyabb díjat.

Az indoklás szerint a lépéssel befejezhetnék a kötelező regisztrációval megkezdett folyamatot, hiszen a vállalkozók jelentős része a ma kötelező regisztrációt és a kamarai hozzájárulást is tagságként éli meg.

A kamara mindezzel párhuzamosan némileg eltérne a korábban hirdetett egy tag-egy szavazat elvtől: a gazdasági erő szerint is súlyoznának. Az előterjesztést az MKIK következő küldöttgyűlésén már tárgyalnák is - olvasható a lapban.

Szerző

Egyelőre nem sikeres az állami beszállítóközvetítés

Közel 15 hónapja működik a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) beszállítói adatbázisa, ám konkrét üzletet vélhetően még nem hozott a magyar cégeknek - írja a Napi.hu.

A HITA az eddigi eredménytelenség ellenére mégis elégedett, bár azt a portál megkeresésére sem árulták el, hogy pontosan mennyibe került a rendszer felállítása és működtetése.

A hivatal 2013. február 25-én indította el beszállítói adatbázisát, amelynek fő feladata az lenne, hogy összehozza a hazánkban működő multinacionális cégeket a lehetséges magyar beszállítókkal. A rendszerhez az első hónapban mintegy 80 magyar kkv csatlakozott, mára 193 vállalat regisztrált, a másik oldalon pedig 18 hazánkban jelen lévő nagyvállalat áll. (Utóbbiak túlnyomó többségükben járműipari cégek.)

Üzlet azonban minden valószínűség szerint nem kötettett a rendszerben. A HITA válasza szerint az üzletkötés a beszállítási folyamat vége, ami viszont akár több évig is elhúzódhat, hiszen az adatbázisnak köszönhetően a cégek először megismerik egymást, auditáláson vesznek részt, és utána kapnak nominációs lehetőséget ajánlattételre. "Ezekről az eredményekről legtöbbször már nem is kapunk tájékoztatást" - írta a külgazdasági hivatal. Az induláskor viszont még azt hangsúlyozták a HITA szakemberei, hogy mivel ismerik az összes adatbázisban szereplő céget, ezért szinte biztosan értesülnének egy, a rendszer általi üzletkötésről - még ha a rendszer azt nem is jeleníti meg - kontrázik a Napi.hu.

Szerző
Témák
állami