Két huszonéves lány szenvedett szén-monoxid mérgezést

Két fiatal, 20 év körüli nőt vittek kórházba Budapest XV. kerületéből szén-monoxid-mérgezés gyanújával kedden este - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a Beller Imre úti ház első emeletén lévő lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő, a kiérkező tűzoltók a fürdőszobában lévő gázkészülék mellett magas szén-monoxid-szintet mértek, a lakást átszellőztették, a mentőszolgálat pedig kórházba szállította a két fiatalt.

A katasztrófavédelem vizsgálja a gázkészüléket, illetve megmérték a többi lakásban is a szén-monoxid-szintet, de az értékek rendben voltak.

Szerző

Egy halál – két történet

Egy 66 éves szerb férfi életét vesztette a röszkei határátkelőhelyen.  A halálesetet az alábbiak szerint jelent meg a sajtóban:

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye az MTI-ben:

A röszkei határátkelőhelyen vesztette életét egy 66 éves szerb állampolgár szombat éjszaka. A férfi szombat este háromnegyed nyolckor egy osztrák autóbusz utasaként jelentkezett belépésre, de feltartóztatták, mert nem felelt meg a beutazási feltételeknek.

A határrendészek a férfit a határátkelőhely várótermébe kísérték, és felvették a kapcsolatot Bécsben élő fiával. Miközben a fiú Bécsből autóval elindult Röszkére, a határrendészek többször beszéltek vele telefonon, és a fiú elmondta, édesapja beteg.

A határrendészek ezért többször is érdeklődtek az idősebb férfinál egészségi állapotáról, de rosszullétet nem jelzett, csupán arra panaszkodott, hogy fázik, ezért egy takarót adtak neki.

A váróteremben tartózkodó utasok negyed tízkor vették észre, hogy a férfi rosszul van. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök azonnal megkezdték a férfi ellátását, két percen belül mentőt hívtak, ők fél tízre az átkelőhöz is értek.

A mentők kiérkezéséig a rendőrök folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval, és utasításait követve nyújtottak segítséget a férfinak. A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére tíz órakor a váróteremben életét vesztette. A rendőrség a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

A történteket szerb lapokra és blogokra hivatkozva az alábbiakban összegzi a hvg.hu:

A magyar rendőrök lelkén száradhat egy 66 éves szerb férfi halála, akinek az árvíz miatt kellett elmenekülnie otthonából. A bácsi Bécsbe indult a fiához, de a magyar határon feltartóztatták, mert nem volt nála elég készpénz, hogy beléphessen az EU területére.

Leszállították a buszról, de még felhívta a fiát, aki megpróbált szót érteni a magyar rendőrökkel, nem sok sikerrel. Másfél órával később már szóba álltak vele, azt mondták neki, az apja nagyon rosszul van. A fiú a telefonon kérte őket, hívjanak az apjához mentőt, mert szívbeteg. Hiába.

A férfi, miután három órát töltött egy elkülönített helyiségben szívrohamot kapott és meghalt. A szerb nagykövetség hiába intézkedett, a kiérkező mentőorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A fiú három óra múlva érkezett meg a határra, ahol a külön helyiségben apja meztelen, takaróval letakart holttestére bukkant. Az ott lévő rendőr szerint a férfi elutasította, hogy mentőt hívjanak hozzá. A fiú most arra készül, hogy mindenkit beperel, aki felelős lehet apja halálért.

Szerző
Frissítve: 2014.05.20. 23:16

Elájult a tanulóvezető

Publikálás dátuma
2014.05.21. 07:16
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Elájult, ezért hajthatott neki a Bécsi úti 1-es villamos villamosvégállomás vágányzáró bakjának a vasárnap balesetet szenvedett Combino tanulóvezetője. Az ütközés során szétroncsolódott a villamos orra, összegyűrődött a karosszéria, valamint összetört a villamosvezető-fülke vezetőállása is. 

A Blikk szerint a 45 éves férfinak más típuson már volt tapasztalata, és egészen a balesetig a Combinón is jól teljesített, mindent előírásszerűen csinált. Az oktató is szabályszerűen járt el, amint társa rosszul lett, félretolta a tanulóvezetőt, és vészfékezni kezdett, ám nem sikerült időben megállítania a villamost, így az 20 km/órás sebességgel csapódott a baknak.

Mind a két férfi megsérült, a villamos vezetője nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: a lábát durván összevágták a karosszéria szétrepedő darabjai, a villamosban pedig több tízmilliósra becsült kár keletkezett, de a kárfelmérés még nem zárult le.

Ha valóban rosszullét miatt történt a baleset, a Combinón tanuló vezető anyagilag nem felelős a történtekért, ha azonban az ő hibája miatt ütköztek a vágányzáró baknak, kártérítést kell fizetnie. Ha az derül ki, hogy gondatlanságból okozott kárt a vezető, akkor a négyhavi bérének megfelelő összeget hajthatják be rajta.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője a borsonline-nak elmondta: valamennyi pénzt biztosan behajtanak a hibázó villamosvezetőn.

"Az ilyen eseteket a kollektív szerződésük szabályozza, amely négyhónapos kártérítési kötelezettséget ír elő. Tehát a sofőr négyhavi bérének megfelelő összeggel felel. Ha bruttó 300 ezer forintot keresett, akkor ez 1,2 millió forint. Emellett ilyen esetben meg is válhatnak a munkavállalótól.

A tanulóvezető egyik kollégája azt mondta: az éberségjelzőt mindvégig használta, vagyis a folyamatosan felvillanó fényjelzést nyugtázta egészen addig a pillanatig, amíg rosszul nem lett. Hozzátette: azt már most kizárták a szakértők, hogy műszaki hiba okozta volna a balesetet.

A borsonline szerint a rendőrség is vizsgálódik a Combino balesetével kapcsolatban, mivel ha valamelyikük sérülése nyolc napon túl gyógyul, akkor a rendőrségi eljárásban már nem szabálysértésként, hanem vétségként kezelik az esetet.

Megkerestük kérdé­seinkkel a BKV Zrt.-t is, hogy mekkora kár keletkezett, meg lehet-e javítani a járművet, volt-e biztosítás a villamoson, kinek a felelőssége lehet a baleset, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Szerző
Frissítve: 2014.05.20. 21:56