Egy kisgyerek és édesanyja is szén-monoxid-mérgezést szenvedett

Szén-monoxid-mérgezés miatt vittek kórházba a mentők egy ötéves gyereket és édesanyját a VIII. kerületi Vajdahunyad utcából kedden este - közölte  a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta, hogy a tűzoltók nemcsak a háromtagú család otthonában, de a szomszédban is magas szén-monoxid koncentrációt mértek, így az ott lakóknak is el kellett hagyniuk lakásukat, amíg azt átszellőztetik. 

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a fűtési szezon elmúltával is hasznos a szén-monoxid érzékelők, riasztók használata, a vízmelegítők ugyanis éppen olyan baleseteket okozhatnak, mint a fűtőberendezések.

Szerző

Két huszonéves lány szenvedett szén-monoxid mérgezést

Két fiatal, 20 év körüli nőt vittek kórházba Budapest XV. kerületéből szén-monoxid-mérgezés gyanújával kedden este - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a Beller Imre úti ház első emeletén lévő lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő, a kiérkező tűzoltók a fürdőszobában lévő gázkészülék mellett magas szén-monoxid-szintet mértek, a lakást átszellőztették, a mentőszolgálat pedig kórházba szállította a két fiatalt.

A katasztrófavédelem vizsgálja a gázkészüléket, illetve megmérték a többi lakásban is a szén-monoxid-szintet, de az értékek rendben voltak.

Szerző

Egy halál – két történet

Egy 66 éves szerb férfi életét vesztette a röszkei határátkelőhelyen.  A halálesetet az alábbiak szerint jelent meg a sajtóban:

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye az MTI-ben:

A röszkei határátkelőhelyen vesztette életét egy 66 éves szerb állampolgár szombat éjszaka. A férfi szombat este háromnegyed nyolckor egy osztrák autóbusz utasaként jelentkezett belépésre, de feltartóztatták, mert nem felelt meg a beutazási feltételeknek.

A határrendészek a férfit a határátkelőhely várótermébe kísérték, és felvették a kapcsolatot Bécsben élő fiával. Miközben a fiú Bécsből autóval elindult Röszkére, a határrendészek többször beszéltek vele telefonon, és a fiú elmondta, édesapja beteg.

A határrendészek ezért többször is érdeklődtek az idősebb férfinál egészségi állapotáról, de rosszullétet nem jelzett, csupán arra panaszkodott, hogy fázik, ezért egy takarót adtak neki.

A váróteremben tartózkodó utasok negyed tízkor vették észre, hogy a férfi rosszul van. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök azonnal megkezdték a férfi ellátását, két percen belül mentőt hívtak, ők fél tízre az átkelőhöz is értek.

A mentők kiérkezéséig a rendőrök folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval, és utasításait követve nyújtottak segítséget a férfinak. A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére tíz órakor a váróteremben életét vesztette. A rendőrség a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

A történteket szerb lapokra és blogokra hivatkozva az alábbiakban összegzi a hvg.hu:

A magyar rendőrök lelkén száradhat egy 66 éves szerb férfi halála, akinek az árvíz miatt kellett elmenekülnie otthonából. A bácsi Bécsbe indult a fiához, de a magyar határon feltartóztatták, mert nem volt nála elég készpénz, hogy beléphessen az EU területére.

Leszállították a buszról, de még felhívta a fiát, aki megpróbált szót érteni a magyar rendőrökkel, nem sok sikerrel. Másfél órával később már szóba álltak vele, azt mondták neki, az apja nagyon rosszul van. A fiú a telefonon kérte őket, hívjanak az apjához mentőt, mert szívbeteg. Hiába.

A férfi, miután három órát töltött egy elkülönített helyiségben szívrohamot kapott és meghalt. A szerb nagykövetség hiába intézkedett, a kiérkező mentőorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A fiú három óra múlva érkezett meg a határra, ahol a külön helyiségben apja meztelen, takaróval letakart holttestére bukkant. Az ott lévő rendőr szerint a férfi elutasította, hogy mentőt hívjanak hozzá. A fiú most arra készül, hogy mindenkit beperel, aki felelős lehet apja halálért.

Szerző
Frissítve: 2014.05.20. 23:16