Ha járvány az elhízás, nem is tehetünk róla?

Publikálás dátuma
2014.05.22. 11:53
Képünk illusztráció Fotó: Getty Images
Ma van  az Európai Elhízás Elleni Nap, ami ismét ráirányítja a figyelmet az elhízás rohamos terjedésére, veszélyeire. Járványszerűen nő az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől szenvedő emberek száma, miközben a mögötte húzódó okok többsége elkerülhető lenne  - írja  a prevencio.semmelweis.hu 

Világszerte több mint 1,6 milliárd ember küszködik bizonyosfajta súlyproblémákkal. Az érintettek száma majdnem megháromszorozódott az utóbbi húsz évben. Az elhízás mértékének a meghatározására a Body Mass Index (kg/m2) használatos. Normálértéke 18,5-25. Túlsúlyos az illető, ha ezen érték 25-30 közötti, és elhízott, ha az érték 30 feletti. Egyes adatok szerint a világon 1,6 milliárd felnőtt ember túlsúlyos és 400 millió elhízott. A fejlett országokban évről évre nő a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma, Európában évente 400 000-el több elhízottat és 85 000-el több túlsúlyos gyermeket tartanak számon. Magyarországon a teljes lakosság 34%-a túlsúlyos és minden ötödik egyenesen elhízott, a 7-14 évesek pedig 20% túlsúlyos, 7% elhízott.

A túlsúlyosak, elhízottak aránya az EU-tagállamokban, 2008-2009;túlsúlyos: testtömegindexe (BMI) 25-29,9;elhízott: testtömegindexe (BMI) 30 vagy több;BMI = testsúly osztva a testmagasság négyzetévelMTI:G0671

A túlsúlyosak, elhízottak aránya az EU-tagállamokban, 2008-2009;túlsúlyos: testtömegindexe (BMI) 25-29,9;elhízott: testtömegindexe (BMI) 30 vagy több;BMI = testsúly osztva a testmagasság négyzetévelMTI:G0671

Az elhízás mögött számos kórkép húzódhat (genetikai, endokrin, hipotalamusz-hipofízis rendszer betegségei), azonban a legfontosabbak a nem megfelelő táplálkozás, illetve inaktivitás. A súlyfelesleggel kapcsolatban igen sok kórkép merül fel. Nagyon szoros összefüggést mutat a kettestípusú diabétesszel, amelynek a tartós és túlzott szénhidrát terhelés következtében kialakuló inzulinrezisztencia a legfőbb oka. A túlsúlyos személyeknél gyakrabban alakulnak ki különböző, köztük akár daganatos betegségek. 

Az elhízás megelőzésére, illetve a már kialakult túlsúly leadására vonatkozó tanácsokat a prevencio.semmelweis.hu oldalon olvashatják. 

Szerző

EP-választás - Megállapodott hat párt a vita részleteiről

Minden kérdésben megállapodtak a pénteki európai parlamenti vitán részt vevő pártok szerdán - jelentette be Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa az utolsó egyeztetést követően.

A megállapodás értelmében a listavezetők május 23-án, pénteken este 6 órakor kezdik a vitát, a helyszínt az ATV adja és a csatorna élőben közvetíti az eseményt is, amelyet párhuzamosan máshol is sugározhatnak.

Karácsony Gergely ismertette, hogy a nyolc szakaszból álló vitán mindenki elmondhatja álláspontját egyebek mellett az elmúlt 10 év mérlegéről, az általa képzelt jövőről és szakpolitikai kérdésekről, s mindenkinek lesz lehetősége, hogy reagáljon az elhangzottakra. Közbekiabálni nem lehet - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy noha a Haza nem eladó párt nem volt jelen az utolsó egyeztetésen a feltételeket elfogadta, a Fideszt és a DK-t pedig továbbra is várják, az "utolsó pillanatig nyitva előttük az ajtó". Az Együtt-PM politikusa érthetetlennek nevezte a Fidesz álláspontját arra hivatkozva, hogy tiszteletet követel a magyaroknak, de nem tiszteli meg a választókat és politikai riválisait azzal, hogy elmondja álláspontját. Úgy vélte: azon pártok, amelyek bojkottálják a vitát, arra játszanak, hogy alacsony legyen a részvétel, és politikai teljesítmény nélkül szerezzenek mandátumot.

Veres Gábor, MSZP szóvivője szerint a Fidesz távolmaradása méltatlan a demokráciához. Úgy vélte: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök fél, hogy megverik az általa küldött jelöltet. Hozzátette: a lefektetett szabályok korrekt vitát vetítenek előre.

A Jobbikot képviselő Pörzse Sándor is sajnálatának adott hangot amiatt, hogy két fontos szereplő nem lesz ott a vitán, a jobboldalt csak pártja képviseli. Szavai szerint a nézők megtudhatták volna, hogy mi az igazi szabadságharc: az, amit a Fidesz szavak szintjén képvisel vagy a Jobbik programja.

Meszerics Tamás, az LMP listavezetője arról beszélt: a vitának akkor van értelme, ha értelmes emberek fontos kérdésekről beszélgetnek. Úgy fogalmazott: nem gondolta, hogy több olyan párt is van, ami ebből a kettőből legalább az egyik feltételt nem tudja teljesíteni. A vita tétjének nevezte, hogy hányan mennek el vasárnap szavazni.

Tóth Tamás, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) delegáltja hasznosnak és tisztességesnek nevezte, hogy a választás előtt - a képernyőn keresztül - találkoznak a választókkal. A vitát egy legénybúcsúhoz hasonlította, amelyet egy "pozitív aktus", a választás követ, s reményének adott hangot, hogy a beszélgetés után mindenki el tudja dönteni, mi szimpatikus neki.

Szerző

Itt a következő járvány: az elhízás

Publikálás dátuma
2014.05.21. 17:29
Fotó:Thinkstock
Holnap lesz az Európai Elhízás Elleni Nap, ami ismét ráirányítja a figyelmet az elhízás rohamos terjedésére, veszélyeire és arra, hogy tenni kell ellene. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben.

Járványszerűen nő az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől, mint például a 2-es típusú cukorbetegségben, a szív- és érrendszeri betegségekben és a magas vérnyomástól szenvedő emberek száma. Ma az elhízás az egyik legsürgetőbb egészségügyi kérdés a kormányok számára Európában is. Az OECDszerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott, és ha ez a probléma kezeletlenül marad, akkor az ebből származó halálozás évente 8,6 millió emberéletet követel 2015-ig. 

Az elhízás és az abból eredő betegségek kezelésének kiadásaival szintén foglalkozni kell, beleértve a munkából való kiesés okozta termeléscsökkenést is. A 2011-es Eurostat adatai szerint a nemzetbiztonság után a második legnagyobb kiadással járó terület az egészségügy. Az állami egészségügyi költségek a teljes állami kiadások 15 százalékát teszik ki, ennek 78 százaléka a krónikus betegségek kezelésére megy el.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) teljes mértékben támogatja az Európai Elhízás Elleni Nap célkitűzéseit. A szövetség amúgy is folyamatos küldetésének tekinti, hogy felhívja a figyelmet az elhízás veszélyeire és hangot adjon azoknak az egyszerű, de hatékony hétköznapi intézkedéseknek, amelyek segítenek kezelni a súlyfelesleggel kapcsolatos problémákat. Az ISA úgy véli, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás megfékezését célzó közegészségügyi programban. Az édesítőszerrel készült élelmiszerek alternatívát jelentenek a fogyasztóknak, akik így az édes íz élvezete mellett csökkenthetik a kalória-bevitelüket és változtatni tudnak táplálkozási szokásaikon.

Az alacsony kalóriájú édesítők táplálkozásban betöltött szerepét és előnyeit több neves szakértő hangsúlyozta az ISA áprilisi nemzetközi konferenciáján.

„Az elhízást diétával, életmód-váltással, fizikai aktivitással és szükség esetén gyógyszerrel vagy műtéti beavatkozással, illetve ezek kombinációjával lehet kezelni. Az energia-bevitel csökkentése alapvető fontosságú ebben a sorban. Ha a napi energiaszükséglethez képest 500 kcal-val kevesebb kerül a szervezetbe, már heti fél kiló fogyás érhető el. Ehhez pedig hasznosak lehetnek az alacsony energiatartalmú édesítőszerrel készült élelmiszerek” – mondja dr. Pados Gyula, az elhízás elleni küzdelem legnevesebb hazai szaktekintélye.

A jó hír tehát az, hogy lehet tenni az elhízás ellen. Az edukáció mellett az egyszerű, apró lépésekből álló, ezért hosszú távon is betartható életmód-változtatások a legeredményesebbek, pl. a rendszeres testmozgás és a magas energiatartalmú ételekről az alacsonyabb energiatartalmúakra való okos átállás. Az alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszerek azzal, hogy az édes ízt kalóriák nélkül biztosítják, hasznosan járulnak hozzá egy egészséges, mérsékelt energiatartalmú étrend kialakításához.

Szerző
Témák
Európa elhízás