Előfizetés

MSZP: A választás arról szól, tudunk-e élni a lehetőségekkel

Publikálás dátuma
2014.05.22. 14:07
Kunhalmi Ágnes Fotó: K2 PRESS,Népszava
Az MSZP szerint a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás arról szól, hogy képesek-e élni a magyarok a számukra biztosított lehetőségekkel. Erről Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke beszélt Ujhelyi István szocialista EP-képviselőjelölttel tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormánynak be kellene fejeznie azt, hogy "versenyben szidja" az EU-t, mivel Magyarországnak soha ennyi lehetősége nem volt. Tehetetlenséggel vádolta a magyar politikusok tevékenységét az európai uniós források befagyasztásával összefüggésben, és azt mondta: nagyon örülne, ha a kormánytagok "fácán helyett inkább az európai uniós forrásokra vadásznának".

Ujhelyi István közölte, olyan politikát kell folytatni, amelyben a diákok, a szüleik és a magyar oktatási rendszer minden dolgozója úgy érzi, érdemes itthon tanulni, és érdemes itthon kamatoztatni a megszerzett tudást.

Ha járvány az elhízás, nem is tehetünk róla?

Publikálás dátuma
2014.05.22. 11:53
Képünk illusztráció Fotó: Getty Images
Ma van  az Európai Elhízás Elleni Nap, ami ismét ráirányítja a figyelmet az elhízás rohamos terjedésére, veszélyeire. Járványszerűen nő az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől szenvedő emberek száma, miközben a mögötte húzódó okok többsége elkerülhető lenne  - írja  a prevencio.semmelweis.hu 

Világszerte több mint 1,6 milliárd ember küszködik bizonyosfajta súlyproblémákkal. Az érintettek száma majdnem megháromszorozódott az utóbbi húsz évben. Az elhízás mértékének a meghatározására a Body Mass Index (kg/m2) használatos. Normálértéke 18,5-25. Túlsúlyos az illető, ha ezen érték 25-30 közötti, és elhízott, ha az érték 30 feletti. Egyes adatok szerint a világon 1,6 milliárd felnőtt ember túlsúlyos és 400 millió elhízott. A fejlett országokban évről évre nő a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma, Európában évente 400 000-el több elhízottat és 85 000-el több túlsúlyos gyermeket tartanak számon. Magyarországon a teljes lakosság 34%-a túlsúlyos és minden ötödik egyenesen elhízott, a 7-14 évesek pedig 20% túlsúlyos, 7% elhízott.

A túlsúlyosak, elhízottak aránya az EU-tagállamokban, 2008-2009;túlsúlyos: testtömegindexe (BMI) 25-29,9;elhízott: testtömegindexe (BMI) 30 vagy több;BMI = testsúly osztva a testmagasság négyzetévelMTI:G0671

A túlsúlyosak, elhízottak aránya az EU-tagállamokban, 2008-2009;túlsúlyos: testtömegindexe (BMI) 25-29,9;elhízott: testtömegindexe (BMI) 30 vagy több;BMI = testsúly osztva a testmagasság négyzetévelMTI:G0671

Az elhízás mögött számos kórkép húzódhat (genetikai, endokrin, hipotalamusz-hipofízis rendszer betegségei), azonban a legfontosabbak a nem megfelelő táplálkozás, illetve inaktivitás. A súlyfelesleggel kapcsolatban igen sok kórkép merül fel. Nagyon szoros összefüggést mutat a kettestípusú diabétesszel, amelynek a tartós és túlzott szénhidrát terhelés következtében kialakuló inzulinrezisztencia a legfőbb oka. A túlsúlyos személyeknél gyakrabban alakulnak ki különböző, köztük akár daganatos betegségek. 

Az elhízás megelőzésére, illetve a már kialakult túlsúly leadására vonatkozó tanácsokat a prevencio.semmelweis.hu oldalon olvashatják. 

Fotókon Kágébéla luxusvillája

Néhány éve még egy XIII. kerületi panellakásban volt bejelentett lakcíme a kémgyanúba keveredett jobbikos Kovács Bélának, családja azonban később százmilliós luxusingatlant szerzett Pilisszentkereszten - közölte a Heti Válasz, a lap fotókat is közzétett Kovácsék állítólagos luxusingatlanjáról.

Meghaladja a 100 millió forintot a jobbikos Kovács Béla és családja állítólagos pilisszentkereszti ingatlanjának az értéke - állította saját szakértőinek becslése alapján a Heti Válasz, amely fotókat is közzétett a tóval körülvett tornyos házról. A villát a beszámoló szerint a helyiek Gertrúd-kúriaként vagy Hoffmann házként ismerik. A Jobbik kémgyanúba keveredett EP-képviselőjének a Heti Válasz szerint néhány éve még egy Gogol utcai panellakásban volt bejelentett lakcíme, felesége, az orosz születésű és egyben osztrák állampolgár Istoschin Svetlana ugyancsak itt élt vele.

A feleség tavaly ősszel a pilisszentkereszti Forrás utca utolsó belterületi ingatlanának tulajdonosként azt kérte a helyi önkormányzattól, hogy bővítsék közös erővel az ő házuk irányába a közvilágítást - tették hozzá. A lap közzétette az erről szóló önkormányzati előterjesztést is. A házról készült fotók az interneten sok oldalon fellelhetők, szállást is lehet itt foglalni, személyenként akár hatezer forintért.

Az egyik hirdetésben található leírás szerint a kúriaszerű épületben "kulturált, WC-zuhanyzós szobák várják a kedves vendégeket", sőt a télen-nyáron fűtött medencét és infraszaunát is igénybe lehet venni, "a nagy parkosított kertben halastó" is található.

A képek a hetivalasz.hu-n megtekinthetők.