Előfizetés

Terror Hszincsiangban - Több mint 30 áldozat

Legalább 31 halottja és több mint 94 sérültje van az északnyugat-kínai Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban csütörtökön végrehajtott robbantásos merényletnek - jelentette a kínai média.

A tanúk elmondása szerint az autók, amelyekből robbanóanyagokat dobáltak ki, helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 óra előtt hajtottak bele a tömegbe. A sérülteket kórházba vitték, az Urumcsi belvárosában lévő helyszínt lezárták, megerősítették a rendőri jelenlétet. A piac felől több helyről is gomolygó füst látható.

Kínában az elmúlt időben terrorcselekmények sorát követték el, két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. Az ország több nagyvárosában fokozták a készültséget. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek.

Hszincsiangban éppen szerdán jelentették be, hogy a régióban az utóbbi kevesebb mint két hónapban 39 embert ítéltek különböző időtartamú, 15 évet is elérő börtönbüntetésre terrorizmussal összefüggésbe hozható szélsőséges vallási tevékenység, videók terjesztése, fegyvergyártás miatt.

A térségi felsőbíróság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a "hazai és külföldi szeparatisták" újabban az internet adta kommunikációs lehetőségeket kihasználva, valamint mobil adathordozók felhasználásával ösztönzik terrorcselekmények elkövetését.

Hszincsiangban hosszú évek óta fegyveres akciókkal, esetenként terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok is, illetve a terület elszakadását hirdetők. A muszlim vallású ujgur népcsoport tagjai - az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai - jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.

Horváth: Szét kell választani a Mazsihisz és a BZSH gazdálkodását

Horváth József jelenleg az egyetlen pályázó a Mazsihisz és a BZSH – e sorok írásakor még betöltetlen - ügyvezető igazgatói posztjára - írja a Szombat.org.

Rajta kívül beadta még pályázatát dr. Grósz Andor (korábban a Honvéd kórház igazgató főorvosa), aki azonban a Szombatnak úgy nyilatkozott, hogy még nem döntötte el, ténylegesen indul-e a megmérettetésen. A polgári foglalkozását tekintve mérnök, igazságügyi szakértő Horváth a BZSH Lágymányosi körzetének elnöke. Tavaly ő kapott megbízást, hogy koordinálja a Mazsihisz/BZSH gazdálkodásának átvilágítását.

A Szombat a pályázatáról, az átvilágításról, a BZSH és a Mazsihisz intézményeiről, állapotáról kérdezte.

– Korábban úgy hírlett, meghívásos pályázati rendszerben választják ki az új ügyvezető igazgatót.

– A pályázat nyílt, de bizonyos feltételeknek természetesen meg kell felelnie minden pályázónak. Ilyenek az Alapszabályokból eredő feltételek, például a hitközségi tagság. Ezeken túl természetesen voltak olyan feltételek, amelyek bármely más felsővezetői pozícióhoz szükségesek lennének, mint például az egyetemi végzettség vagy a büntetlen előélet. Ezekkel a feltételekkel küldték ki a hirdetést a budapesti körzetek és a vidéki hitközségek elnökeinek, illetve rabbijainak, akik javaslatot tehettek.

–  Feltétel még a BZSH esetében kétéves BZSH-tagság, valamint a zsidó házastárs, a Mazsihisz esetében pedig közgyűlés küldöttjének kell lenni.

– Ezek is a két szervezet alapszabályában rögzített feltételek.

– Az elmúlt negyedszázadban alapvető gond volt, hogy az adminisztratív apparátust irányító ügyvezető igazgatót választották, ami gyakorlatilag elmozdíthatatlanná tette őt. Hogy lehet ezen változtatni?

– Ez valóban így van, de ehhez az alapszabályt kell megváltoztatni, ami a közgyűlés feladata, nem az ügyvezető igazgatóé.

– Az sem áttekinthető, hogy melyik intézmény tartozik a Mazsihisz és melyik a BZSH irányítása alá.

– Teljesen esetleges, hogy mely önálló intézménynek a fenntartója a MAZSIHISZ vagy a BZSH. Ráadásul a MAZSIHISZ intézmények általában a BZSH tulajdonában működő ingatlanokat használják. A jövőben ezeket a kérdéseket is meg kell oldani.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Az MSZP támogatja Molnár Gyula polgármesteri indulását

Az MSZP Budapest támogatja Molnár Gyula polgármesteri indulását Budapest XI. kerületében. Molnár Gyula két cikluson át vezette sikeresen Újbudát; a kerület akkori látványos fejlődése bizonyítja, hogy az MSZP jelöltjének győzelmével a kerület ismét sikeres és vonzó városrésze lesz Budapestnek - olvasható a párt közleményében.

A Kúria kedden felmentette Molnár Gyula volt újbudai polgármestert és Lakos Imre egykori szabaddemokrata alpolgármestert a hivatali visszaélés vádja alól. A harmadfokú ítélettel kidurrant a politikai lufi: egyértelművé vált, hogy az első fokú, felmentő ítéletet követő másodfokú, elmarasztaló ítéletet a Fidesz politikai érdekei vezérelték.

Bebizonyosodott: Molnár Gyulát és Lakos Imrét senki nem vesztegette meg, nem éltek vissza hivatali hatalmukkal. A két XI. kerületi politikus a Fidesztől megszokott nemtelen módszereknek lett áldozata.

MSZP Budapest