Előfizetés

Betlehemben és Jeruzsálemben imádkozik a pápa

Ferenc pápa háromnapos szentföldi útjának második napján emlékezik meg a zarándoklatát meghatározó félévszázados évfordulóról, VI. Pál pápa és Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka 1964-es jeruzsálemi találkozójáról, amelyre a nagy egyházszakadást követő 1000 év után először került sor.

Vasárnap délelőtt, ammáni ünnepélyes búcsúztatása után, Jordániából helikopteren a Palesztin Hatóság területére, Betlehembe érkezik Ferenc pápa, ahol az elnöki palotában a hatóság vezetőivel, élükön Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik.

Megbeszélésük után a város főterén, a Születés-bazilika melletti Jászol téren szentmisét celebrál a Palesztinából és Izraelből jött keresztény hívők számára.

Ezt követően a Casa Nova nevű ferences kolostorban palesztin családokkal ebédel, majd meglátogatja a Születés-bazilikában Jézus világra jöttének a keresztény hagyomány által megjelölt helyszínét.

Később palesztin menekülttáborokban élő gyerekek köszöntik a katolikus egyház fejét egy kulturális központban, majd a Palesztin Hatóság elköszön tőle, és egy rövid helikopteres utazással Izraelbe távozik.

A zsidó állam vezetői délután a Ben Gurion repülőtéren hivatalos állami szertartással üdvözlik Ferenc pápát, aki fogadása után visszaszáll helikopterébe, és visszautazik a Betlehemtől néhány kilométerre lévő Jeruzsálembe.

Késő délután a pápai látogatás vallási szempontból legfontosabb aktusa következik, amikor zárt ülésen I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkával találkozik, akivel közös nyilatkozatot ír alá.

Ezt követően Jeruzsálemben a Szent Sír bazilikában felelevenítik VI. Pál és Athénagorasz ötven évvel ezelőtti találkozóját, amely a majd ezer éves egyházszakadás utáni első lépés volt a megbékélés felé: Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz pátriárka együtt imádkozik a helyi keresztény közösségek képviselőivel.    

Vasárnap este a pátriárkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

Fantom hőlégballon után kutattak

Szombaton este háromnegyed tízkor megszüntették a feltételezetten lezuhant  hőlégballon utáni kutatást - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton este.

Csámpai Attila elmondta, hogy a rendőrség, a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársai azért nem folytatják a keresést, mert nyomokat sem találtak, ami egy esetleges hőlégballon-balesetre utalna.     

A Honvédelmi Minisztérium szombaton este közölte az MTI-vel, hogy szemtanúk elmondása szerint egy hőlégballon szenvedett balesetet Dunavarsány-Délegyháza-Szigethalom térségében.    

 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Honvédség Légi Kutató Mentő szolgálat Mi-17-es helikopterének segítségét kérte a légi balesethez.     

Az Országos Mentőszolgálat gépe is a helyszínre repült. A Magyar Honvédség helikoptere nem sokkal fél 8 előtt szállt fel Pápáról és 8 óra előtt el is érte a kutatási területet. 

Legfrissebbek az EP-választásról itt!

Publikálás dátuma
2014.05.25. 10:11
Fotó: Bielik István/Népszava
Este hét óráig Magyarország 10 386 szavazókörében valamivel több mint 8 millió választópolgár szavazhat. Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 27,64 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 36,42 százaléka, 492.528 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 29,34 százalék, ami 61.710 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 22,86 százalék, ebben a megyében 99.643-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 18.30 óráig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 34,90 százaléka.

A végleges, nem hivatalos részvételi adatok 23 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja.

A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 69 200 választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte.

A választáson szavazni kizárólag személyesen lehet. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson több mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, ebből csaknem 14 ezer olyan fiatal, aki az áprilisi országgyűlési választás óta vált nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30 órai adatokról. A voksolás eredményéről az előzetes tájékoztató adatokat azonban csak este 11 óra után közölheti az NVI, mivel meg kell várni, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződik a voksolás.