Előfizetés

Ferenc pápa: itt az idő a békekötésre

"Egyre inkább elfogadhatatlannak" nevezte Ferenc pápa szentföldi látogatásának második napján, vasárnap az izraeli-palesztin konfliktust és arra szólította fel a feleket, hogy hozzanak bátor és kreatív döntéseket a béke megteremtése érdekében.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki nem Izraelen keresztül érkezett külföldről a Palesztinok Hatóság területén fekvő ciszjordániai Betlehemben, amit a palesztin vezetők fontos lépésnek tekintik az önálló államiságuk elismerésének folyamatában.

A Jordániából helikopteren érkezett pápát a palesztin vezetés fogadta, élén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász üdvözlő beszédében megköszönte a pápa erőfeszítéseit, melyeket azért tesz, hogy "a palesztin nép egy megszállástól mentes, szabad palesztin államban élhessen, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem".

A pápa beszédében kijelentette, "eljött az ideje, hogy véget érjen ez az egyre elfogadhatatlanabb helyzet". Mindkét félnek áldozatokat kell hoznia a nemzetközileg elismert határokkal rendelkező két állam megteremtéséért, saját népük érdekében - tette hozzá.

A Születés bazilikája előtti Jászol téren tömeg várja a szentatyák, aki misét fog celebrálni. Izrael több mint huszonháromezer ciszjordániai, és mintegy hatszáz gázai övezetbeli kereszténynek adott beutazási engedélyt az eseményre. A pápalátogatás zavartalan lebonyolítását háromezer palesztin biztonsági felügyeli.

A pápa találkozik az Izraellel nem békében, hanem csak tűzszüneti viszonyban lévő szomszédos libanoni keresztény egyház vezetőjével, Besara Rai libanoni maronita pátriárkával, az elsővel, aki Izraelbe látogat.

Mint az izraeli rádióban elhangzott, a libanoni siíta Hezbolla lapja szombaton éles hangú szerkesztőségi cikkben ítélte el és "történelmi bűnnek" nevezte a keresztény vezető jeruzsálemi útját, kiemelve, hogy minderre Izrael dél-libanoni kivonulásának évfordulóján kerül sor: az izraeli - és nyomukban a velük szövetséges dél-libanoni milícia katonái - 2000. május 24-én távoztak az országból.

A libanoni iszlámisták azért bírálják a maronita pátriárkát, mert szerintük a helyi keresztény kisebbség vezetője utazásával elismeri Izrael létét, törvényesnek fogadja el a zsidó államot.     

Rai pátriárka szentföldi látogatásán a tervek szerint találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és meglátogatja az Izraellel szövetséges egykori dél-libanoni keresztény milícia, a Cadal katonáit, akik a kivonuláskor családostól Izraelbe menekültek.

Ingyen mehetnek be a gyerekek a Szépművészetibe

Gyermeknap alkalmából nem kell jegyet váltani a 18 év alattiaknak a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításaira - tudta meg a HavariaPress.

Május 25-én ingyenesen látogathatják a gyerekek (18 éves korig) a a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításait, a 8-13 éves korosztályt tárlatvezetés is várja.

A Magyar Nemzeti Galériában fél 11-től Nyári színek és fények címmel, a Szépművészeti Múzeumban 14 órától Varázslatos lények címmel várja tárlatvezetés a gyerekeket.

Bajnai: egyszerre európainak és magyarnak lenni

Publikálás dátuma
2014.05.25. 11:34
Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, volt miniszterelnök bedobja szavazólapját a XII. kerületi Virányos Általános Isk
Az Együtt-PM azok szavazatát várja, akik úgy gondolják, hogy egyszerre akarnak európaiak lenni és magyarok maradni, valamint azt szeretnék, hogy a gyermekeik és az unokáik is azok legyenek – mondta Bajnai Gordon, a szövetség vezetője vasárnap reggel, miután leadta szavazatát.

A volt kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a vasárnap gyermeknap, és ennek a választásnak az az egyik legfontosabb tétje, hogy a gyerekeink és az unokáink milyen országban nőnek fel, lehetnek-e majd ők is egyszerre európai és magyar polgárok.

Erre csak akkor van lehetőség, ha megújul és megerősödik egy olyan ellenzék, amelyik kormányzóképes alternatívát tud kínálni Orbán Viktor rendszerével szemben. Ennek a folyamatnak az első lépcsője lehet az EP-választás – jelentette ki.

Azok szavazzanak az Együtt-PM listájára, akik azt szeretnék, hogy megújuljon és megerősödjön Orbán Viktor ellenzéke, „legyen Orbán Viktor után egy európai normális Magyarország", és ne a Jobbik vegye át a hatalmat Orbán Viktor "elkerülhetetlenül összeomló rendszerétől" – mondta.

A választók most dönthetnek arról, hogy akik Európában képviselik őket, azok erősítik-e európai jelenlétünket vagy éppen „onnan eltávolítják, el akarják-e vinni, mint ahogy a Fidesz vagy a Jobbik javasolja” – jelentette ki.