Előfizetés

Közös imádságra hívta a pápa Pereszt és Abbászt

Publikálás dátuma
2014.05.25. 17:05
Ferenc pápa a Születés Templomában - Fotó: Gettyimages.
Vasárnapi betlehemi miséjének végén Ferenc pápa közös imádságra hívta vatikáni otthonába Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

„Valamennyien békét akarunk. Sokan építik nap mint nap kis gesztusokkal. Mindannyiunknak,  különösen azoknak, akik a népüket szolgáló tisztségben vannak – kötelességünk a béke építőivé válni. A békét felépíteni nehéz, béke nélkül élni azonban kínszenvedés” – idézte a Vatican Insider a katolikus egyházfőt.

A meghívást mindkét elnök elfogadta. Peresz szóvivője szerint az izraeli államfő nagyra értékeli a pápa kezdeményezését, mint minden olyan törekvést, amelynek célja az Izrael és szomszédai közötti béke. A Maan palesztin hírügynökség szerint Abbász is kész a közös imádságra a Vatikánba utazni. 

DK: a Fidesz nyíltan föllépne a szavazók akarata ellen

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz nyíltan föllépne a szavazók akarata ellen, azzal, hogy nem támogatná azt a jelöltet, aki a választáson esetleg győzelemre vezeti az Európai Néppártot (EPP).

A DK vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált arra, hogy Orbán Viktor kormányfő szombat este a Hír TV P8 című műsorában közölte: az EPP választási győzelme esetén sem támogatják, hogy a néppártiak csúcsjelöltje, a luxemburgi Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke.

A DK szerint ez olyan mintha a Fidesz áprilisi győzelme után Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor helyett "Torgyán Józsefet, Vona Gábort vagy akár Vanek urat kérte volna föl kormányalakításra".

Az ellenzéki párt úgy véli, hogy a Fidesznek ez a döntése két okból sem tekinthető néppárti belügynek. Egyfelől világosan mutatja, hogy a "Fidesz továbbra is páriának számít nem csak Európában általában, de az európai jobboldalon is". A közlemény szerint emellett ezzel a Fidesz nyíltan föllépne a szavazók akarata ellen, azzal, hogy nem támogatná azt a jelöltet, aki győzelemre vezeti az EPP-t.

A DK közleménye kiemeli, "aki ma a Fideszre szavaz, akarva-akaratlanul is egy olyan pártot támogat, amely képtelen a magyar érdekek érvényesítésére, de a hazai után az európai demokráciát is föl kívánja számolni".

Orbán Viktor szombat este a Hír TV műsorában felidézte, hogy korábban, a néppárti jelölés során sem támogatták, hogy Jean-Claude Juncker legyen a pártcsalád csúcsjelöltje, de miután "fegyelmezett és lojális szövetségesek vagyunk", a döntés után segítették a luxemburgi jelölt munkáját.

Szavai szerint az Európai Néppárt meghatározó erejeként "teljes testtömegükkel" ott állnak a csúcsjelölt mögött, és azt akarják, hogy Juncker legyen sikeres, "vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene majd vezetnie a bizottságot".

Arra a kérdésre, hogy megszavaznák-e Jean-Claude Junckert a bizottság elnökévé, a kormányfő azt mondta: "szó se lehet róla".

"A luxemburgiak részéről delegált európai uniós biztos Magyarországnak csak ártott az elmúlt időszakban. Miért is kellene nekünk egy Luxemburgból érkező európai biztost támogatnunk ezek után?" - tette fel a kérdést.

Az uniós miniszterelnökök tanácsa nem engedheti ki a kezéből azt a döntést, hogy ő jelölje - szuverén módon, az EP-választás eredményétől függetlenül - az Európai Bizottság elnökét - foglalt állást Orbán Viktor, kijelentve: semmilyen automatizmust nem fogad el ebben a kérdésben, és ezt a keddi brüsszeli tanácskozáson is kifejti majd.

Tilos busszal vinni a szavazókat

 A választópolgár más ember segítségét igénybe veheti ugyan a szavazókörbe eljutáshoz a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, de a szavazókat nem lehet szervezetten, busszal a szavazóhelyiséghez vinni.

A választási eljárási törvény rendelkezése szerint a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és eljutásához a szavazóhelyiségbe más ember segítségét jogosult igénybe venni, ám ugyanezekre vonatkozó nyilvános felhívás nem tehető közzé, és szavazóhelyiséghez történő autóbuszos szállítás sem megengedett.

A választási eljárásról szóló törvény indokolása szerint "D" vagy "D1" kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel (amelyben a vezető ülését is beleértve kilencnél több ülőhely van) személyszállítás nem végezhető.

A módosítás így kizárja a visszaélést (vagyis azt, hogy korábban tömegesen buszoztattak választókat a szavazókörbe), a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlást azonban elősegíti.

Választási irodák sem végezhetnek buszos szállítást. Korábban (amikor jogszabály még nem tiltotta) több választási iroda is szervezetten, busszal vitte a szavazóhelyiségekhez a szórványtelepüléseken élőket, így könnyítve meg eljutásukat a szavazókörbe.