Előfizetés

Elmeháborodott volt a kaliforniai ámokfutó

A hatóságok gyanúja szerint egy 22 éves, mentálisan "erősen zavart" diák, egy hollywoodi rendező fia, Elliot Oliver Robertson Rodger követte el a hat ártatlan áldozatot követelő autós ámokfutást a dél-kaliforniai egyetemi városban, Isla Vistában - erősítette meg hivatalosan szombat este Bill Brown, Santa Barbara megye seriffje.

Rodger a gyilkosságokon kívül péntek éjjel 13 embernek okozott sérüléseket és kétszer keveredett tűzharcba, mielőtt főbe lőtte magát. A sebesültek közül nyolcat meglőtt, négyet elgázolt, egy személy pedig "ismeretlen eredetű" sérüléseket szenvedett. A hét kórházba szállított sérült közül kettőnek az állapota súlyos.

A seriff szerint a gyanúsított, aki a Santa Barbarai-i városi főiskola diája volt, három fiatal férfit halálra szurkált a lakásán, majd fekete BMW-jével egy egyetemi leányegyesület klubházához hajtott, ahová sikertelenül próbált meg behatolni.

A ház előtt agyonlőtt két diáklányt, egy harmadikat pedig több lövéssel megsebesített. Innen egy élelmiszerüzlethez vezetett az útja, ahol egy további diákkal végzett. Útközben több gyalogosra rálőtt és két kerékpárost elütött.

Rodger, aki a rendőrökkel folytatott lövésváltások során a csípője környékén megsebesült, az ámokfutás végén több parkoló autóval ütközött. Az őt üldöző seriff-helyettesek már holtan emelték ki a BMW-ből.

A támadó egy 141 oldalas, önéletrajzi és naplószerű elemeket tartalmazó "kiáltványt" hagyott hátra és Megtorlás címmel pénteken feltöltött egy csaknem hétperces videót is a YouTube-ra.

Ezekből kiderült: erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá, visszautasították, és hogy még mindig szűz. A videóban azzal fenyegetőzött, hogy bosszút fog állni ezért az emberiségen.

Az ámokfutó egy hollywoodi filmes, Peter Rodger fia volt. Az apát egyebek között egy 2012-es sikerfilm, Az éhezők viadala segédrendezőjeként jegyzik.

A család ügyvédje elmondta, hogy a gyanúsítottnak a YouTube-ra korábban feltöltött videói aggodalommal töltötték el a hozzátartozókat, akik emiatt értesítették a rendőrséget. A hatóságoknak 2013 júliusa és 2014 áprilisa között már három ízben volt dolguk Elliot Rodgerrel.

Meghalt Jaruzelski

E.É.
Publikálás dátuma
2014.05.26. 07:36
Wojciech Jaruzelski 1981-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Hosszú betegség után, 91 éves korában elhunyt Wojciech Jaruzelski tábornok, Lengyelország volt kormányfője, köztársasági elnöke. Jaruzelski tábornok volt az, aki 1981-ben kihirdette a szükségállapotot, mint utóbb magyarázta, azért, hogy ezzel elkerülje a legrosszabbat, a szovjet hadsereg bevonulását Lengyelországba.

Jaruzelski rákban szenvedett, hosszabb ideje egy katonai kórházban ápolták. 2009-ben daganatot távolítottak el az arcáról, azóta nem tudott felépülni, tavaly óta kemoterápiát kapott, néhány napja agyvérzés érte.

A betegeskedő Jaruzelskinél látogatást tett Lech Walesa volt elnök, az első kelet-európai független szakszervezet, a Szolidaritás alapítója, a tábornok egykori nagy ellenfele. Halálhírét egy másik volt államfő, Aleksander Kwasniewski erősítette meg a Gazeta Wyborczának.

Wolciech Jaruzelski 1923-ban született, nemesi családból származott, katolikus neveltetést kapott, egyházi iskolába járt. Családja 1939-ben a szovjetek bevonulásakor Litvániába menekült. Szibériai száműzetésben romlott meg súlyosan a látása.

Jelentkezett a Vörös Hadseregen belül szervezett lengyel önkéntes egységbe, harcolt Berlin ostrománál. A háború után katonai iskolát végzett, belépett a kommunista pártba, 1968-ban ő vezette a Prágába bevonuló lengyel egységeket.

Abban az évben altábornagy és hadügyminiszter lett. 1981-ben a Lengyel Egyesült Munkáspárt főtitkárává és miniszterelnökké nevezték ki. 1981. december 13-án hirdette ki a szükségállapotot, ő lett a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsának vezetője.

1989-ben beleegyezett a kerekasztal tárgyalások megtartásába, amelyek elvezettek a lengyel rendszerváltáshoz. 1990-ben Lech Walesa győzött az elnökválasztáson, Jaruzelski karrierje véget ért. Többször pert indítottak ellene, szerepe máig vitatott Lengyelország történelmében.

Betlehemben a pápa

Publikálás dátuma
2014.05.26. 07:34
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ferenc pápa megérkezett tegnap a ciszjordániai Betlehembe. A katolikus egyházfő Jordániából érkezett helikopteren a Palesztin Hatóság területén fekvő Betlehembe.

Itt tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Az izraeli-palesztin konfliktust egyre inkább elfogadhatatlannak nevezte és felszólította a feleket, hogy hozzanak bátor és kreatív döntéseket a béke megteremtése érdekében.

A Születés temploma előtt tömeg gyűlt össze, hogy résztvevője legyen az egyházfő által celebrált misének. A szentmise végén Ferenc pápa közös békeimára a Vatikánba hívta az izraeli és a palesztin elnököt.

A pápa izraeli látogatása alkalmából Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete nyilatkozatot adott ki. ""Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatása Izraelben fontos mérföldkövet jelent a katolikus egyház, Izrael Állam és a zsidó nép közötti kapcsolat elmélyülésében.

Idén, 2014-ben ünnepeljük a Szentszék és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulóját. Mára ezt a kapcsolatot a szilárd elutasítás helyett az egyenrangúság, a spirituális tisztelet és a politikai legitimitás jellemzi" - olvasható a nagyköveti közleményben.