Előfizetés

A külképviseleteken magas volt a részvétel

Rendben zajlott a szavazás a külképviseleteken. Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán az ország 96 külképviseletén 6310-en szavaztak, azaz a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka elment voksolni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda vasárnap esti adataiból.     

Tizenkilenc olyan külképviselet van, ahol valamennyi, a névjegyzékbe felvett választó elment szavazni: Tirana (9 szavazó), Baku (24), Minszk (15), Brazíliaváros (6), Eszék (5), Újdelhi (18), Teherán (9), Amman (5), Almati (9), Asztana (13), Csungking (8), Havanna (5), Bejrút (1), Szkopje (14), Podgorica (8), Jekatyerinburg (4), Rijád (9), Belgrád (30), Tunisz (2).

A legtöbb választó Brüsszelbe jelentkezett, 889, közülük 779-en (a választásra jogosultak 87,63 százaléka) el is mentek szavazni. London volt a második legtöbb szavazót váró külképviselet, 701 voksolót vártak, közülük 494-en (70,47 százalék) szavaztak. A legalacsonyabb részvétel Sao Paulóban volt: a választásra névjegyzékbe vett hét szavazóból csak négy ment el szavazni, ez 57,14 százalékos részvétel.

A külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A brüsszeli magyar nagykövetségen szavazott Áder János és felesége, Herczegh Anita is, miután a köztársasági elnök az előző nap hivatalos látogatást tett Belgiumban és Luxemburgban. Hágában 194-en regisztráltak előzetesen, a részvétel mintegy 80 százalékos volt. A berlini magyar nagykövetségen és a müncheni főkonzulátuson kora estig a regisztráltak több mint 70 százaléka leadta szavazatát.

Mindkét németországi külképviseleti szavazókörben nyugodt körülmények között, rendkívüli esemény nélkül zajlik a szavazás. Berlinben 17 óra 30-ig a regisztrált 301 szavazó közül 220-an adták le voksukat. A visszautasítottak jegyzékén 3 ember szerepel, ők regisztrációs hiba, vagy más adminisztratív probléma miatt nem adhatták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Bóta Zsolt, a berlini külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke.

Münchenben a regisztrált 539 szavazó közül 411-en adták le voksukat - mondta Hábetler Mónika, a müncheni küvi elnöke.A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 80 százaléka adta le voksát vasárnap délután a párizsi magyar külképviseleten: a 278 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárból 224-en jelentek meg a szavazáson - tájékoztatta az MTI-t Tari Sándor vezető konzul, a párizsi külképviseleti választási irodából.

A konzul tájékoztatása szerint egyetlen választásra jelentkező esetét vették fel az úgynevezett visszautasítottak jegyzékébe. Ő a konzul elmondása szerint azért nem tudta leadni voksát, mert nem szerepelt a párizsi külképviseleti névjegyzékében. Noha állította, hogy kérte átjelentkezését, a neve nem szerelt a hivatalos listán, ezért nem adhatta le a voksát. Rendkívüli esemény nem történt, a választók többsége ebéd után jelent meg a konzulátus épületben megrendezett voksoláson. A londoni magyar nagykövetség vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nagy-britannaiai magyarok közül a regisztrált 701-ből 494 fő adta le voksát. Ez 71 százalékos részvételt jelent.

96 magyar állampolgárt vártak vasárnap a milánói főkonzulutáson, 116-ot a Római Magyar Akadémián (RMA) felállított urnákhoz. Rómában este hat óráig 101-en adták le szavazatukat, ez 87 százalékos részvételi aránynak felelt meg. A választás nyugodtan zajlott, minden szavazat érvényes volt - mondta el Hagymási Tünde, a római külképviseleti választási iroda elnöke az MTI-nek. A szintén nyugodt légkörben zajlott milánói választáson öt óráig a szavazásra jogusultak közel 70 százaléka adta le a voksát.

Bécsben 432-en jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, ebből délután háromnegyed hatig mintegy 330-an szavaztak - közölte Szabó Endre, a külképviseleti választási iroda vezetője. Ez mintegy 76 százaléknak felel meg. Svájcban, a berni nagykövetségen névjegyzékbe vett 291 választópolgárnak fél hatig 77 százaléka adta le a szavazatát - mondta el Szolnoki-Nagy Rita, a választási iroda vezetője. Rendkívüli esemény egyik helyen sem történt.

 Nyugodt körülmények között, problémák nélkül zajlott le az EP-választás a prágai magyar nagykövetségen. Fülöp Andrea, a konzulátusi iroda vezetője kora este a MTI tudósítójával közölte, hogy a 137 bejelentkezett személy közül délután öt óráig 110-en adták le voksukat. A választók több mint fele már a délelőtti órákban leadta szavazatát.

Magyarország mindhárom romániai külképviseletén rendben nyugodtan zajlott a szavazás. Délután 16 óráig (helyi 17 óra) mindhárom helyszínen a névjegyzékben szereplők több mint háromnegyede élt a szavazati jogával. Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai főkonzul elmondta, Csíkszeredában 333-an szerepeltek a névjegyzékben és 16 óráig 250-en voksoltak. Egy budapesti turistacsoport testületileg Csíkszeredában szavazott. "Tudták, hogy itt lesznek a választás napján, és átjelentkeztek az itteni névjegyzékbe" - magyarázta a főkonzul.

A kolozsvári főkonzulátuson adta le a szavazatát Páva Zsolt, a kolozsvárral testvérvárosi kapcsolatot ápol Pécs polgármestere, aki Emil Boc meghívására vett részt a hét végén a kolozsvári városnapokon. Magdó János főkonzul elmondta, a névjegyzékben szereplő 170 személy közül 16 óráig 137-en adták le a szavazatukat. A bukaresti nagykövetség választói névjegyzékében 38-an szerepeltek, mintegy 80 százalékuk szavazott 16 óráig - tudtuk meg a választási bizottság elnökétől, Kormesné dr. Miklós Katalintól.

Magyarország belgrádi nagykövetségén 17 óráig a 30 regisztrált szavazó közül huszonheten adták le voksaikat. Semmilyen rendellenesség nem történt, a szavazás nyugodt körülmények között zajlott. A szabadkai főkonzulátuson is igen magas volt a részvétel, a külképviseleti névjegyzékbe felvett 206 személy közül 170 adta le szavazatát 17 óráig, a legtöbben délelőtt voksoltak. Itt egyébként a 19 órai zárásig akár 90 százalékos részvételre is számítanak. Rendkívüli esemény nélkül, magas részvétel mellett folyik vasárnap az EP-választás Magyarország kárpátaljai külképviseletein.

Az ungvári magyar főkonzulátus választási névjegyzékében szereplő 70 választópolgár közül 17 óráig 69 szavazott, ami 98 százalékos részvételt jelent.

A képviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.

Leomlott a vakolat az egyik szavazókörben

Leomlott a vakolat egy III. kerületi általános iskolában lévő szavazókörben vasárnap délután, az európai parlamenti választás idején. A szavazást egy másik tanteremben folytatták tovább - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Mukics Dániel elmondta: egy általános iskola egyik tantermében, a 82-es számú szavazóhelyiségben mintegy 2 négyzetméteren leomlott a vakolat. A békásmegyeri katasztrófavédelmi őrs vonult ki a helyszínre. A sérült vakolatot eltávolították, majd lezárták a tantermet.

Ezután az iskola egy másik tantermében folytatták a szavazást. A balesetben senki nem sérült meg.

Mindent megtettek

Miután leadta voksát, a kedves vezető azt ajánlotta a magyar választópolgároknak, "ne vegyék félvállról a dolgot". Vagyis menjenek el szavazni, mert fontos ügyről van szó. Továbbá az állította, hogy "mi kampányoltunk, amit tudtunk, megtettünk, mindenkihez eljutottunk, mindenkivel beszéltünk". A maga módján igaza is volt.

Az utóbbi napokban valóban végigjárta a fél országot és majdnem a teljes médiát. Így alkalma volt mindenütt figyelmeztetni, nehogy valaki "az országot kiárusító", a kormányt elgáncsoló "bukott baloldalra" adja a voksát. Valamint ezerszer elmondhatta, hogy pártja és kormánya változatlanul vívja szabadságharcát, elsősorban persze Brüsszel ellen.

Az unió természetesen nekünk, magyaroknak nagyon fontos (hiszen onnan jön a pénz), de azt már kikérjük magunknak, hogy bármilyen módon bele próbáljanak szólni a dolgainkba. Ilyen helyzetben a megoldás csak az lehet, hogy a magyar választók kizárólag fideszeseket juttassanak az Európai Parlamentbe és akkor legalább az országon belüli ellenzékkel nem kellene csatázniuk Brüsszelben. Ami szép elképzelés, de aligha megvalósítható.

Pedig a kedves vezető és pártja "amit tudott, megtett". Arról meg igazán nem tehetnek, hogy a magyar polgárok az imént ismertetett kampányolás nyomán még a korábbinál is kevesebben mentek el voksolni, ráadásul másokra is adtak szavazatot, nem kizárólag a győztes kormánypártiaknak. Ezek szerint még többet kell tenni, hogy a kétharmad akarata jobban érvényesülhessen.

Szerencsére ősszel újabb választás jön, addig lehet finomítani a módszereken.