Előfizetés

Több pénzt akar a NATO

Jelentősebb anyagi hozzájárulást várna el Németországtól az észak-atlanti szövetség. Egy a NATO védelmi miniszterei számára készített feljegyzés szerint egyes tagállamok oly mértékben csökkentették védelmi kiadásaikat, hogy a további csökkentések már jelentősen korlátoznák a szövetség cselekvőképességét. Elsősorban Berlinre nehezedik nyomás, hogy emelje védelmi kiadásait. A NATO feljegyzései szerint Angela Merkel kormánya 2014-ben a GDP 1,29 százalékát költi a hadseregre, ezzel a tagországok listáján a 14. helyet foglalja el, miközben gazdasági szempontból az Egyesült Államok mögött a második helyen áll. 

A CDU/CSU védelmi politikai szóvivője, Henning Otte is úgy látja, Berlintől azt várják majd, hogy többet tegyen a kelet-európai tagországok védelméért. Ehhez ki kell használni az időt a következő, szeptemberben esedékes NATO-csúcsig. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter azonban hallani sem akar a védelmi költségek emeléséről. A Spiegelnek adott interjújában szerint ez éppen ellentétes lenne a kormányzat törekvéseivel.

Az igazi győztes a "nem választó állampolgár"

Az európai parlamenti választások igazi győztese Csehországban a nem választó állampolgár, és ezért nagy felelősség terheli a politikai pártokat is - véli egybehangzóan a hétfői cseh sajtó.

 "Brüsszel újra külföld lett, a brüsszeli választás pedig külföldi választássá vált" - írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap. Kifejtette: ezért nagymértékben a politikai pártok a felelősek, amelyek nem is nagyon titkolják, hogy az európai választás számukra a hazai politika egyik eszköze, és kellemes bevételi forrás. "Az ilyen könnyelmű álláspont halálos a demokrácia számára. A daganat eltávolítását ott kell elkezdeni, ahol a gyökerei vannak: a nagypolitikában" - szögezi le az újság.

Az EP-iránti bizalom Csehországban "elenyésző", s az emberek jelentős része úgy érzi, hogy sem az EP-ben, sem az EU-ban "nem történik semmi, ami az ő élete számára meghatározó lenne", ezért "másféle Európát szeretne" - mutat rá a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap a választói közöny egyik okára.

A Lidové Noviny szerint az Európai Parlament cseh képviselői nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek: a testület jogkörei most sokkal nagyobbak, mint korábban, ugyanakkor az alacsony választói részvétel következtében a képviselők legitimitása jóval alacsonyabb. "Európa megváltoztatásán kívül az európai képviselőknek inkább saját maguk megreformálására kellene törekedniük" - vélekedik a konzervatív újság.


 "A cseh politikusoknak, az EU támogatóinak és bírálóinak egyaránt el kellene ismerniük, hogy kudarcot vallottak, s alapvető módon át kellene értékelniük azt a módot, ahogy az európai ügyeket kezelik és a választók elé terjesztik" - szögezi le a Lidové Noviny.

 

Snowden visszatérne az Egyesült Államokba

Bizonyos körülmények között visszatérne hazájába az amerikai titkosszolgálati dokumentumok kiszivárogtatója, Edward Snowden. Német ügyvédje, Wolfgang Kaleck a Spiegelnek elismerte, felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Mint mondta, mindenki, akinek bármi köze van az ügyhöz, tudja, az lenne a legjobb, ha megállapodás születne Washingtonnal. Állítása szerint védence sosem lépett fel önző módon, s nem is akart kárt okozni. „Szerinte egy demokratikus amerikai kormány lehetővé kívánná tenni visszatérését.

A német Bundestagnak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programját vizsgáló bizottsága továbbra is vizsgálja annak lehetőségét, hogy Snowden Berlinbe utazhasson vallomástételre. „Amíg a kormányzat nem utasítja el ezt, addig lehetségesnek tartjuk ezt is” – mondta Kaleck. Sokkolónak nevezte, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter védencét „jogsértőnek” nevezte az amerikai kormány képviselőivel folytatott megbeszélései során. Snowden jelenleg Oroszországban tartózkodik.