Cirkusz biztos lesz a POSZT-on

Publikálás dátuma
2014.05.27. 07:45
Paul Foster I. Erzsébet című, a POSZT-on is szereplő darabját Szikszai Rémusz úgy állította színre, hogy nem nélkülözi a honi vi
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem garantált a jövő héten kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó idei költségvetése. Pécs városa 65 millió forinttal támogatja a rendezvényt, 10 millió jut a miniszteri keretből, ám a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán korábban jóváhagyott több tíz milliós összegről szóló döntést Balog Zoltán miniszter megfontolásra visszaküldte a szakkollégiumnak. 

Néhány hete még felhőtlennek látszott az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megrendezése, mostanra viszont kisebb fátyolfelhők gyűltek össze a sorozat körül, erről tegnap Stenczer Béla, a POSZT egyik ügyvezetője beszélt.

Elmondása szerint Pécs városa 65 millió forinttal járul hozzá a rendezvény lebonyolításához, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a miniszteri keretből 10 millió forintot már megítélt a POSZT-nak, ám az még kérdéses, hogy a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán mekkora összeget nyer a fesztivál.

A történtek azért is rettentően furcsának tűnnek, mert ugyancsak néhány héttel Halász János államtitkár azt ígérte a találkozó sajtótájékoztatóján, hogy az állam ugyanakkora összeggel támogatja a rendezvényt, mint Pécs városa.

Időközben azonban forrásaink szerint Balog Zoltán miniszter megfontolásra visszaküldte a meghívásos pályázat már egyszer jóváhagyott döntését az illetékes szakkollégiumnak. Kérdésünkre a találkozó szervezői nem tudtak arra válaszolni, miért kerülhetett homokszem a gépezetbe.

Mindenestre érdekes egybeesés, hogy a Magyar Teátrumi Társaság legutóbbi közgyűlésén szóba került a POSZT mellett egy másik színházi fesztivál létrehozása.

Tegnap Vasvári Csaba, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke lapunk kérdésére azt mondta, valóban beszéltek a közgyűlésen egy másik fesztiválról, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban még nem tud mondani és az új fesztivál nem érinti majd a pécsi találkozót.

Több helyről viszont arról hallani, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke nehezményezte az idei válogatást. Mint ismert, idén a Teátrumi Társaság képviseletében Császár Angela, a POSZT másik tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság delegáltjaként pedig Sándor L. István kritikus választotta ki a találkozó versenyprodukcióit.

Ezek közé nem került be egy előadás sem a Vidnyánszky által vezetett Nemzeti Színház repertoárjából és a Magyar Teátrumi Társaság tagjai közül is csak mutatóban van olyan színház, amelynek a produkciója versenyezhet a POSZT-on.

Arról is lehetett hallani, hogy Vidnyányszky neheztelése jelenként nem is lesz jelen az idei színházi találkozón. Az ezt firtató kérdésünkre Vasvári Csaba csak annyit jegyzett meg, hogy nem ismeri a Nemzeti Színház igazgatójának az időbeosztást, ezért nem tudja, hogy Vidnyánszky az idén "posztol-e". A főigazgatót kerestük telefonon, de nem értük el.

Az idei POSZT kísérő programjai közül a legbiztosabbnak a cirkuszi előadások ígérkeznek, amelyeket az idén 60 éves MACIVA visz Pécsre.

Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. igazgatója lapunknak elmondta, rendkívül fontos, hogy a cirkuszt az Előadóművészeti Törvény és a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény is preferálja, illetve a MACIVA kiemelt nemzeti intézmény lett.

A műfaj előretörését jelzi, hogy az idei POSZT-on a MACIVA három napos sorozattal jelentkezik, amely keretében többek között a pécsi Expo Centerben Magyar Cirkuszcsillagok címmel rendeznek születésnapi gálaestet.

Lényeges és új tematika a POSZT-on, a színházi nevelés, a találkozón mások mellett körképszerűen beavató és tantermi projektek mutatkoznak be. A Holokauszt Emlékév alkalmából a fesztivál egyik új helyszínén rendezik meg a …vagy nem lenni, a Zsidó színészsorosok a "hálátlan hazában" - 1939-1944 című kiállítást.

A Művészetek és Irodalom Házában Díva, színész, nő címmel olyan színésznőkre - Mészáros Ágira, Lukács Margitra és Tolnay Klárira - emlékeznek, akik száz évvel ezelőtt születtek. A Pécsi Nemzeti Színház előcsarnokában pedig a remek pécsi díszlettervező, Bagossy Levente makettjeit állítják ki.

A tavasszal átadott Nick udvaron Kis esti muzsika címmel minden este pécsi kórusok lépnek pódiumra. Idén is szerepelnek a fesztivál kísérőprogramjában a színművészeti egyetemek vizsgaprodukciói a Zsolnay negyedben.

A találkozó idei díszvendége Huszti Péter lesz, aki Sárból, napsugárból címmel saját estjét is előadja majd. Bizonyára népszerű lesz a színészzenekarok bemutatkozása a fesztiválon.

Visszatérve a versenyprogramra, az idei díjakról Ráckevei Anna színész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró és Jean-Pierre Thibaudat kritikus dönt.

A színész zsűribe pedig Barnák Lászlót, Benedek Miklóst és Vasvári Csabát delegálták.

Szerző

Művészet és a politika viszonyáról a Katona József Színházban

Nagy érdeklődés mellett zajlott a budapesti Katona József Színház KP című vitasorozatának hétfői estje, amelyen a művészet és a politika viszonyáról, a szakma megosztottságáról beszélgetett Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője, Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Schilling Árpád rendező, a Krétakör alapítója és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

 A résztvevők egyetértettek abban, hogy a vita az előadóművészeti törvénnyel kapcsolatban indult közöttük, és hogy a kezdetektől kellene újra tárgyalni a szakma kérdéseit, szükség lenne a párbeszédre a megosztottság feloldására.

Az eseményen elhangzott: a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére augusztusban konferenciát rendeznek a színházi szakma aktuális kérdéseiről. A témák között szerepel a függetlenek helyzetének rendezése is.

Szerző

Elhunyt Hollywood első fekete éneklő cowboya

Százéves korában elhunyt a hollywoodi filmek első fekete éneklő cowboya, Herb Jeffries, aki később Duke Ellington zenekarának több sikeres lemezén is közreműködött.

A vasárnap szívelégtelenség következtében egy Los Angeles-i kórházban elhunyt színész-énekes a harmincas években öt kis költségvetésű, csak afroamerikai színészekkel forgatott westernben, köztük a Harlem on the Prairie és a The Bronze Buckaroo című filmekben alakította a fehér Stetson kalapot viselő jófiút - írta a The Hollywood Reporter. 

Jeffries a The Terror of Tiny Town című, alacsony növésű sztárokkal forgatott westernből kapta az ötletet a kizárólag afroamerikai szereposztású westernhez. Az ír anyától és vegyes etnikumú apától származó színész a filmhez a saját dalait is megírta. Lovagolni még tejtermelő nagyapja észak-michigani farmján tanult meg.

A háborúban az amerikai hadseregben szolgált, majd az ötvenes évek elején Franciaországba költözött és éjszakai bárokat nyitott. 1957-ben ismét a kamera elé állt és a Calypso Joe című romantikus drámában énekest alakított Angie Dickinson oldalán, a hatvanas évektől pedig egyebek mellett a Jeannie, a háziszellem és a Hawaii Five-O tévésorozatban szerepelt.

A bársonyos hangú bariton énekesként is szép karriert futott be: Duke Ellington bandájával olyan sikerszámokat adott elő, mint a Flamingo, az In My Solitude és az I Got It Bad and That Ain't Good. 1995-ben klasszikus westerndalokból adott ki albumot, amelyet a közönség meleg fogadtatásban részesített.

Szerző