Több száz trafik zár be hétvégén

Csak a benzinkutakon több mint 300 trafik zár be a hétvégén, de a plázákban és a hipermarketekben is lehúzzák a rolót a nemzeti dohánybolton. Május 31-én már nem nyithatnak ki a nemzeti dohányboltok a benzinkutakon és azokban a bevásárlóközpontokban, amelyekben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiség működik.

Egy tavaly novemberi kormányrendelet szerint nem működhet dohánybolt olyan építményben, illetve nem választható le olyan építményből, amelyben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzlet működik. Ez azt jelenti, hogy ha például egy plázában csak kisebb üzletek vannak, akkor dohányboltot is lehet ott nyitni, illetve a meglévőnek nem kell onnan költöznie - magyarázta az MTI-nek Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

A nagy alapterületű üzletekhez kapcsolódó (azt kiegészítő) üzletsoron akkor sem lehet dohányboltot nyitni, ha az egyébként fizikailag elkülönül az üzlettől, mint ahogy parkolóban sem. A NAV adatai szerint az új szabályozás mintegy 300 trafikost érint a benzinkutakon, arról viszont nincsen nyilvántartásuk, hogy a plázákban, hipermarketekben hány dohányboltnak kell bezárnia a jelenleg működő közel hatezerből.

A szóban forgó rendelet azt is előírja, hogy dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bejáratától számított 200 méteres távolságon belül - ezt a szabályt kell figyelembe venniük a helyszín kiválasztásakor azoknak a trafikosoknak is, akiknek május 30-áig költözniük kell. A koncessziós, vagyis üzemeltetési jogot ugyanis nem veszítik el a tulajdonosaik amiatt, hogy a benzinkutakon és a plázákban nem működhetnek, máshol ettől még nyithatnak boltot.

Szerző

Áttört a nagylaki határátkelőhelyen egy román férfi

Áttört a nagylaki határátkelőhelyen egy körözött román férfi, a rendőrség nagy erőkkel keresi – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, szerdán késő este egy személygépkocsi jelentkezett belépésre a nagylaki határátkelőhelyen. A román határrendészek ellenőrizték a jármű sofőrjét és utasát, és felfedezték, hogy a Schengeni Információs Rendszer szerint a gépkocsi vezetője ellen európai elfogatóparancs van az érvényben. Svájcban elkövetett vagyon elleni bűncselekmények miatt keresik a hatóságok.

Amikor a rendőrök megpróbálták előállítani a román férfit, ő gázt adott, és áthajtott a határon, elsodorva egy román rendőrt, aki könnyebben sérült meg. A magyar rendőrök a nagylaki határ közelében megtalálták az autót, és elfogták annak román állampolgárságú utasát – közölte a százados.

A rendőrség keresi a 170 centiméter magas, fekete hajú Filimon Gheorghita 38 éves román állampolgárt, aki az országba való belépéskor fekete trikót és farmernadrágot viselt. Menekülésének elvetemültsége arra utal, hogy a férfi semmitől sem riad vissza, ezért kérik, hogy aki jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, hívja a rendőrséget.
Az MTI információi szerint Makón és a környező településeken is golyóálló mellényt viselő rendőrök keresik a szökevényt.

Szerző

Szélsőséges iszlamistákat támadtak Líbiában

Líbiában vadászgépekkel támadták az iszlamista milíciákat – közölte a hivatalos hírügynökség, a LANA, valamint az al-Vaszat című lap. A légicsapást Bengaziban, a Február 17. Brigádok nevű csoport ellen hajtották végre. A Libya Herald című lap pedig úgy értesült, hogy az akció a szélsőséges Anszar al-Saría nevű fegyveres csoportot is támadás érte.

Az akció mögött a szakadár líbiai tábornok, Halifa Haftar állhat, ő áll az utóbbi hetek véres eseményei mögött. Két héttel ezelőtt indított akciót Bengaziban a radikális iszlamisták ellen. Csak hétvégén mintegy 75 személy vesztette életét az összecsapásokban. Moamer el-Kadhafi forradalmi vezető hatalmának 2011-es megbuktatása óta nem tudták helyreállítani a rendet az országban.

Szerző