Előfizetés

Hétvégén sincs nyugalom - Szakadárok ostroma Ukrajnában

Mintegy nyolcvan, állig felfegyverzett szakadár rohant le egy határőregységet az Oroszországgal határos kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, de a határőrök a légierő támogatásával visszaverték a támadást, és veszteségeket sem szenvedtek - jelentette szombat reggel a kijevi média a határőrzászlóalj parancsnokára, Jaroszlav Honcsarra hivatkozva.

Az UNIAN hírügynökség szerint a szakadár "terroristák" péntek késő este kezdték meg a Djakovo határőrállomás ostromát, mintegy nyolcvanan voltak, géppisztolyokkal, golyószórókkal és gránátvetőkkel felfegyverkezve. Az ukrán légierő harci gépeket küldött a határőrök segítségére, és egy üzletember által a határőrségnek ajándékozott páncélozott járművekkel is érkezett erősítés. Honcsar szerint sikerült visszaverni a fegyveresek támadását, a határőrök közül hárman megsebesültek.

Pénteken ugyanennek a határőregységnek a tagjai feltartóztattak a határon egy kisbuszt, amelyen fegyveresek próbáltak behatolni Ukrajnába Oroszország felől sokfajta fegyverrel. A határőrök mindenkit őrizetbe vettek, és ezután a fenyegetések érkeztek hozzájuk.

Az ukrán média arról is hírt adott szombat reggel, hogy harcok folynak, géppuskasorozatok és robbanások hangja hallatszik Donyeck peremén, Horosovo falu mellett. Ismét összetűzésekről érkezett hír a nemzetközi repülőtér környékéről is, amelyet a minap rohantak le a szakadárok, de az ukrán katonáknak sikerült visszafoglalniuk. Lövöldözés és robbanások hangjai hallatszik a Sahtar futballklub edzőközpontjánál is.

Leköszönt a fehérházi szóvivő

Publikálás dátuma
2014.05.31. 11:32
Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban Fotó: Getty Images
Távozik hivatalából a fehérházi szóvivő. Jay Carney leköszönését  sajtóértekezleten maga Barack Obama elnök jelentette be, mint mondta, egyik legközelebbi barátjától és kiváló szóvivőjétől kell elbúcsúznia. Carney korábban Joe Biden alelnök kommunikációs igazgatója volt. 

Az ötven felé közeledő Carney a másik oldalról került a szóvivői posztra: kiváló újságíró, három évig tudósította a Time magazint Moszkvából, fehérházi tudósítóként dolgozott Bill Clinton idejében, 2005 és 2008 között a Time washingtoni irodavezetője volt.

„Jó szíve van, s nagyon fog hiányozni” – mondta Obama távozó szóvivőjéről, hozzátéve: „Továbbra is számítok rá, barátként és tanácsadóként”. Carney elismerte, nem könnyű a fehérházi szóvivők élete. „Nem szerez az ember sok új barátot, de nagy élvezet része lenni az itt folyó munkának. Bármilyen kemény kérdésekkel is bombáztak, örülök, hogy itt állhattam” – mondta. Obama már az utódlásról is döntött, az eddigi helyettes szóvivő, Josh Earnest veszi át a posztot. Carney már a második Obama-kormányzat beiktatásakor jelezte, hogy előbb-utóbb távozik. Bevallotta, hogy a 24-órás állás némiképp megterhelő volt a családjának, s szeretne több időt tölteni a gyerekeivel. A távozó szóvivőt megkérdezték, hol folytatja, s erre egy megszokott formulával válaszolt: „Ezzel kapcsolatban ma nincs semmi bejelentenivalóm”.

Jay Carney a 29. fehérházi szóvivő volt, Roosevelt elnök nevezett ki először külön sajtótitkárt, a poszt sajátos intézménnyé vált, a fehérházi szóvivő akkor eredményes, ha a csapat részének tekintik, s megosztják vele a legérzékenyebb információkat is. Eddig mindössze két nő szolgált ezen a poszton, Bill Clinton második szóvivője, Dee Dee Myers és ifjabb Bush szóvivője, Dana Perino. 

Josh Earnest, aki jövő hónap közepétől váltja Carneyt, Obama harmadik szóvivője lesz, az első, Robert Gibbs 2011-ben adta át a stafétabotot.

Tüntetők elleni gyilkosság- Berkutosok őrizetben Ukrajnában

Őrizetbe vették a Berkut nevű, mára feloszlatott ukrajnai belügyi rohamegység három tagját a kijevi tüntetők elleni gyilkosságok miatt - idézte szombaton az UNIAN hírügynökség az ukrán főügyészt.

Oleh Manhickij a 5 Kanal tévécsatornának nyilatkozva közölte, hogy a három gyanúsított bűnössége bizonyítható, és ügyüket június folyamán adják át a bíróságnak. A főügyész szerint a nyomozás megállapította, hogy kik voltak az általuk elkövetett bűncselekmények szervezői, kezdve Viktor Janukovics megbuktatott államfőtől, az elnöki hivataltól és a belügyminisztériumtól, egészen az osztagparancsnokokig.

A Viktor Janukovics elnök elleni, hosszú hetekig tartó kijevi tüntetések végnapjaiban, február 18. és 20. között súlyos összecsapások történtek a karhatalom és a tiltakozók között. Mindkét oldal hírt adott arról, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. A zavargásoknak mintegy száz halottjuk volt, sokuk életét mesterlövészek oltották ki. A nyomozás során fény derült arra, hogy tüntetőkre az azóta feloszlatott Berkut rohamegység fegyveresei lőttek.

Olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy a tüntetők meggyilkolásához köze volt a nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.